Nederland, Den Haag1 juli 2018, door Maartje

Nieuw in Den Haag: tapasrestaurant Tapisco

Nederland, Den Haag, 1 juli 2018, door Maartje

Nieuw in Den Haag: tapasrestaurant Tapisco

Het is geen hogere wiskunde: schijnt de zon in eigen land, dan willen we, nog meer dan anders, eten zoals ze doen in zonnige landen. Om dat gevoel van vakantie nog wat extra te versterken en omdat het niet voor niks ideaal eten (licht verteerbaar, kleine happen, perfect naast een glas witte wijn waar het condens van de glazen loopt...) is voor warme dagen. Easy as that. Tapas valt binnen die marge en laat er in Den Haag nu net een nieuwe geopend zijn in de juiste categorie: restaurant Tapisco.

Restaurant Taspisco

Restaurant Taspisco

We are talking het beste van de Iberische keuken in een historisch pand aan de Haagse Kneuterdijk (alleen die straatnaam al!). Tapas, petiscos (aha, vandaar de naam: tap-isco), cocktails, Spaanse en Portugese wijnen op tafel gezet door sterrenchef Marcel van der Kleijn. Nouja, daar heeft-ie zijn mensen voor natuurlijk maar you get the point. Het is de vierde zaak van de chef die zijn sporen inmiddels heeft verdient in het Haagse én daar buiten – ook restaurant Oogst aan de Dennenweg, restaurant Calla’s (*) en het easy going BIT Grill & Café op het Buitenhof zijn van hem. Die eerste, Oogst, is een publiekslieveling, de tweede heeft een ster dus daar hoeven niks aan toe te voegen. En nu dus nummer 4: restaurant Tapisco, weer helemaal wat anders.

Nog voordat je aan tafel gaat weet je: dit komt goed. Restaurant Tapisco huist namelijk in een waanzinnig pand waar zo’n 300 jaar lang boekhandel De Vijf Vocalen, en de laatste jaren Mees Pierson Bank zat. De voorkant van de zaak heeft drie giga-ramen waardoor het oude gebouw prachtig licht is. Binnen kwamen de allermooiste authentieke (hand) geschilderde Portugese vloertegels waarop een verzameling goed gevonden antieke elementen kwamen, in een verder moderne ruimte met kraakheldere witte keuken.

Ook nieuw in Den Haag en zéker niet te missen: Nog een Bakkie?

Je mag iedere dag van de week aanschuiven bij Tapisco, van 11 uur in de ochtend tot middernacht. Voor de lunch staan authentieke Spaanse en Portugese gerechten op het programma, met een fikse snuif van nu. Blijven zitten loont: na de lunch komen de borrelhappen op tafel zoals een plateau vers gesneden Spaanse Hammen. En cocktails. Vooral cocktails. Nog wat later is het de naamgever van de zaak wat de klok slaat: tapas en petiscos. Empenada’s, gamba piri piri, gilda (dat is de pinxto uit San Sebastian – niet voor niks befaamd), kiphaasje, een macaron van inktvis en tonijn, en meer van dat. Vanuit de Chef’s table op de verhoogde bank kun je koks hun werk zien doen – de leukste plekken. Er is een gigantische wijnklimaatkast samengestelde voor een – werd ons verteld… – befaamde Spaanse wijnmaker (Telmo Rodríquez heet-ie). Zon? Achter een smeedijzeren hek is een gezellig terrasje aan de voorkant waar de zon de hele dag op schijnt.