Nederland, Utrecht8 januari 2019, door Maartje

Nieuw in Utrecht: Mr Black & The White Ox

Nederland, Utrecht, 8 januari 2019, door Maartje

Nieuw in Utrecht: Mr Black & The White Ox

In dit geval is het de opening van het nieuwe en behoorlijk spectaculaire Mr Black & The White Ox. Die opening deed me alleen al vanwege de naam en het internationale aanzien van de plek meteen aan Mr. & Mrs. Fox in Hongkong (ook heel leuk!) denken. Spectaculair zeg je? Jawel: de locatie is namelijk te gek. Mr Black & The White Ox zit namelijk in (op?) Oog in Al (waar in de zomer ook dat te leuke Utrechtse strand zit) en huist in de BLEND - onthoud die naam.

Mr Black & The White Ox, Utrecht

Mr Black & The White Ox, Utrecht

Ok, BLEND, opgeslagen, maar wat is dat dan? Welnu, dat is de voormalige Douwe Egberts Branderij waar nu een verzamelpand voor horeca zit, waarvan aparthotel 2L DE BLEND de eerste was die opende. Een short stay apartementen-hotel it is. Maar daar ging het hier niet over… Nee, dit is de info die je hebben wil: eind 2018 opende in het industriële pand Mr. Black, een kleurrijk grand café voor een zogenoemde borrel en bite, the right (and all day long) way. Knappe marmeren tafels met daarom heen de precies goed rotan-stijl stoelen (want love need in onze eigen stulp), een giga bar waar we niet weg te slaan waren, mannen en vrouwen die puike cocktails shaken én comfort food om te delen (kleine happen = meer proeven = meer vreugd) op het menu. De burrata voor lunch is smullen en we danken de crew voor de het menu met o.a. oer-Hollandse kost zoals kroketten, eieren en friet, én een 2019 upgrade: zoete aardappel friet die nu eens echt krokant is (halleluja) en steak tartaar met een Aziatische twist (met gefrutuurd eigeel, mizuna, tataki, wasabi, loquat en kroepoek).

Afijn, we vinden het precies goed: een beetje voor onze hongerige no-nonsense trek en een beetje voor de gezonde(re) trek. Maar dat is dus nog niet alles! Nee nee nee. Sinds 4 janauri 2019 is ook ‘de andere kant’ van de titel geopend: The White Ox. Het restaurant-gebeuren – de Urban Bistro noemen ze het zelf – van het hele spul en daar wordt het zo mogelijk nog beter: olijk printbehang op de muur (met panters), groene ronde zitjes om urenlang te vertoeven (alles werd ingericht door KingKongs, zij deden o.a. Escobar in Amsterdam en de Suicide Club in Rotterdam, om paar een paar parels te noemen) en een hele fijne kaart waar je op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- én zondagavond van een 3-, 4- of 5-gangen kunt smikkelen. Ribroast, zeebaars, gepofte aubergine, tiramisu Nirvana, Mary’s Bloody Oysters. Van dattum. Nom. Beloofd.

Ook beloofd: in de zomer van 2019 moet je alweer/ nog steeds/ als altijd (want remember het strand) op Oog in Al zijn: Mr Black & The White Ox krijgt namelijk het grootste terras van Utrecht, vol in de zon uiteraard. Holla! Nog niet ‘hollen’ dus want 1) daar is het het weer nog niet voor en 2) we have to wait a little longer.

Ook leuk: The White Ox werd vernoemd naar het winkeltje van Egberts Douwes waar het allemaal begon. Het winkeltje ‘de Witte Os’ in Joure was volgestouwd met koloniale waren die ‘tot de genoegens van het dagelijks leven behoren’. Koffie, thee, chocola, zoethout, anijs en specerijen, van zulks. Dit, zoals we waren als de genoegens van het dagelijks leven, ligt ook weer aan de basis the White Ox.

O, nog een laatste ding, en dan stop ik echt hoor: bij Mr Black & The White Ox wordt bier van brouwerij Oudaen geschonken. Oké, hoor ik je denken. Nou, dat bier is dus heel erg lekker én Mr Black & The White Ox is hiermee de 9e locatie waar dit goud uit de tap komt.