12 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 5: tijd om Limburg in het zonnetje te zetten

12 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 5: tijd om Limburg in het zonnetje te zetten

Het is tijd  voor een vreugde dansje, want we zijn alweer bij deel 5 van Ode aan het Landschap gekomen. Je kent het riedeltje inmiddels wel; 2021 is het jaar van het landschap. En hoog tijd om het Nederlandse landschap in het zonnetje te zetten. Dit keer reizen we af naar het mooie Limburg. Wie Limburg zegt, denkt aan de Maas. Deze ongetemde rivière d'amour liet haar sporen achter in het Limburgse landschap. Letterlijk en figuurlijk. Zo heb je de Grensmaas, Zandmaas, Maasplassen, Maasduinen en de Maasvallei. En zo ontstond een supermooi heuvellandschap dat uniek is voor Nederland. Tijd dus voor een ode aan de Maas. Deze zomer zijn er verschillende evenementen op en rond de Maas. Elk evenement neemt je mee op avontuur langs de Maas. Lees je mee?

(Onderaan dit artikel staan een een aantal niet te missen buiten-tips in Limburg! Van pop-up restaurant tot wijngaard. Al onze Limburg tips lees je hier: Barts Boekje x Limburg)

Limburgs Museum - Tentoonstelling Machtige Maas

Limburgs Museum - Tentoonstelling Machtige Maas

In de tentoonstelling Machtige Maas (nog tot 29 augustus 2021) laat Servé Hermans vier gezichten zien van de rivier: de Maas als muze, monster, moeder en moordenaar. Je wordt meegenomen in de romantiek van het mooie landschap, waarna je belandt in de pijn van Limburg door de vele overstromingen. Even later kom je op adem in de troostende schoot van Moeder Maas om jezelf alvast voor te bereiden op de confrontatie met de mens als vervuiler van het landschap.

 

Grensmaasopera Rusalka - de kleine Zeemeermin

Grensmaasopera Rusalka - de kleine Zeemeermin

Iedereen kent het sprookje van de kleine Zeemeermin wel, die verliefd wordt op een prins met gewoon ‘twee’ benen. In Schipperskerk wordt dit verhaal verteld in een heus open luchtspektakel. In totaal worden er op en rond de imposante machines voor de grindverwerking zes voorstellingen gespeeld door orkest, koor, zangers en schoonzwemmers. De voorstellingen zijn te zien in de eerste twee weekenden van juli. Tickets vind je hier.

Limburg Festival

Limburg Festival

Het Limburg Festival is het oudste theaterzomerfestival in Midden-Limburg. Midden-Limburg wordt in de zomer omgetoverd tot één groot openluchtpodium met een breed scala aan theater, toneel, muziek, opera, mime en dans. Maarre… De Ode aan de Maas belooft een unieke ervaring te worden – je wordt meegezogen in unieke verhalen over de dorpen en plekken rondom de Maas. Hoe leuk!

Kasteeltuinen Arcen - Lichtkunstfestival Enchanted Gardens

Kasteeltuinen Arcen - Lichtkunstfestival Enchanted Gardens

Altijd al naar een kasteel willen gaan? Dan hebben we goed nieuws, want in het najaar (oktober 2021) opent Kasteeltuinen Arcen in de avonduren haar poorten om bezoekers te laten genieten van gave lichtwerken in de tuinen en op Kasteel Arcen zelf.  Het belooft een magische avond met de familie te worden – Disney is er niets bij.

Maas wandel - en fietsroutes door Limburg

Maas wandel - en fietsroutes door Limburg

Voor de actievelingen is er ook avontuur te beleven in Limburg. Wat dacht je van fietsen of wandelen langs de Maas, terwijl je tuurt naar  de enorme kunstwerken die je langs de route vindt? Voor de wandelaars is er een lange afstandswandeling van ongeveer 137 kilometer langs de Nederlandse en Belgische oevers van de Maas.

Op zoek naar adressen om op te laden in de natuur? Lees verder.

Off the grid dineren in de natuur? Lees meer.

Wijnproeven? Lees meer.