Nederland19 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 6: tijd om Friesland in de spotlight te zetten

Nederland, 19 juni 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 6: tijd om Friesland in de spotlight te zetten

En de Ode aan het Nederlandse landschap goes on! Je kunt het versje inmiddels vast wel dromen, want - tromgeroffel please- 2021 is het jaar van het landschap. En daarom zetten we het Nederlandse landschap in het zonnetje. In dit deel laten we het landschap van Friesland shinen. Want nergens anders in Nederland vind je zoveel verschillende landschappen als in het hoge noorden. Het landschap van Zuidoost-Friesland is one to remember. Moerassige grassen en molens om je heen met een scala aan slootjes en meren. Oh, en mega veel plantsoorten, waaronder bijzonder zeldzame orchideeën. De Friezen doen er verder alles aan om hun hoofd boven water te houden. En dat blijkt, want je vindt hier veel terpen, dijken en ga zo maar door. In 2021 brengt Friesland een Ode aan haar Landschap. Lees je mee?

11fountains

11fountains

Wie Friesland zegt, denkt natuurlijk instantly aan de Elfstedentocht. Ja, ja, de Friezen kennen dit riedeltje inmiddels ook én wachten niet langer tot de temperatuur ver onder vriespunt zakt. Nee, integendeel. Zij bogen hun koppen over een alternatief: 11fountains. Elf fonteinen vertellen het verhaal van de elf Friese steden die verbonden zijn met de Elfstedentocht, stuk voor stuk ontworpen door internationaal gerenommeerde kunstenaars. Je vindt in deze steden creatieve waterwerken ontworpen door kunstenaars. De fonteinen zijn verbonden met elkaar door routes die je te voet, op de fiets, met de auto, in de kajak of op de sup kunt volgen. Hoe leuk! Waar je de fonteinen kunt vinden? In Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum. Off we go!

 

Wadopera Peter Grimes

Wadopera Peter Grimes

Een Wadopera? Wablief, you may think? Maak je op voor een unieke experience op een even zo unieke locatie. Hand in het vuur dat ook de niet operaganger met een voldaan gevoel aan het einde van de opera zijn bedje op zoekt. Hoe dat zit? Op een unieke locatie wordt het aangrijpende verhaal van visser Peter Grimes verteld. Het operaspektakel toont het benauwde en soms lastige leven in een kleine vissersgemeenschap. De beeldende muziek neemt je mee naar de met zichzelf worstelende gemeenschap. Een heus opera met 150 figuranten, acteurs, musici en zangers op het podium en dat met het Wad als decor. Tja, dat kun je natuurlijk niet laten schieten. De opera gaat op 10 september 2021 in première ( 11, 14, 17, 18, 21, 22 en 24 september). Ultieme tip? Begin met de Wadopera, plak daar een weekendje aan vast en neem vooral ook het Dark Sky Park en/of Nationaal Park Lauwersmeer mee (en natuurlijk duizenden sterren tellen), dan beleef je on-Nederlandse taferelen.

Beeld van Jeroen Horsthuis

Dark Sky Parken

Dark Sky Parken

Dat het landschap van Friesland supermooi en uniek is, is geen geheim. Bonuspunten dat hier de minste lichtvervuiling in heel Nederland én de twee Dark Sky Parken te bewonderen zijn. Wat is in hemelsnaam een Dark Sky Park? Well, let us tell you! Een Dark Sky Park is een gebied waar het zo donker is, dat je duizenden sterren kunt tellen en bij helder weer de nevel van de Melkweg kunt zien. Hop naar Lauwersmeer en Terschelling om precies die lichtpuntjes aan de hemel te bewonderen.

Beeld van Hans Jellema

Terschelling: absolute en complete duisternis, zo weinig lichtvervuiling is er. Vandaar dat natuurgebied ‘De Boschplaat’ als eerste gebied van Nederland is vernoemd tot ‘Dark Sky Park’ en het behoort officieel tot één van de meest donkere plekken van de wereld.

Nationaal Park de Boschplaat: juist de benoeming voor het Lauwersmeer hier is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Bij helder weer kun je hier de Melkweg goed zien, terwijl je het park wandelend langs paden en wegen ontdekt.

Beeld van Tobias Hoiten