30 september 2022, door Yfke Voorbij

4 x handige apps voor offline navigatie in het buitenland

30 september 2022, door Yfke Voorbij

4 x handige apps voor offline navigatie in het buitenland

De herfstvakantie is om de hoek en dat betekent voor velen van ons weer lekker even er tussen uit! Nieuwe plekken en bestemmingen ontdekken is een hobby, maar dat betekent ook dat je de weg nog wel eens kwijtraakt. Een goede navigatie is onmisbaar als je een beetje effectief van A naar B wilt komen. In ons eigen kikkerlandje en andere EU-landen betaal je geen extra kosten voor dataroaming en kun je, als je een beetje een goede bundel hebt, gewoon online blijven navigeren. Maar als Europa niet op je vakantiebestemminglijstje staat, wat doe je dan?

 

Dataroaming buiten de EU kan (helemaal als je even niet oplet) flink in de kosten lopen. Daarom hier vier handige tips (de één wat handiger dan de ander) hoe je ook offline de weg kunt vinden. Voorbereiding is hier key, want bij veel van onderstaande apps moet je wel eerst even de routekaarten downloaden als je wél een internetverbinding hebt. Daarna kun je ze naar hartelust offline gebruiken.

 

Plekken waar offline routekaarten heel goed van pas komen? Een rondreis door Columbia bijvoorbeeld. Of wanneer je naar Dubai gaat. Natuurlijk ook heel handig wanneer de bestemming Zuid-Afrika is!

Maps.me

Maps.me

In Maps.me kun je een route invullen, waarna er automatisch een routekaart wordt gedownload. Wat zo fijn is aan deze app, is dat de routekaarten heel gedetailleerd en dagelijks up-to-date worden gehouden door andere gebruikers. Naast de routekaarten krijg je tips over leuke bezienswaardigheden en activiteiten op de route. Je kunt er ook hotels, restaurants, pinautomaten en parkeergaragesmee zoeken. Verder krijg je ook te zien wat je op de route kunt verwachten, zodat je altijd weet waar je aan toe bent. Wel zo handig!

In de instellingen staat welke kaarten je kunt downloaden en dankzij de GPS weet je altijd precies waar je bent. Maps.me is zowel beschikbaar op Android als op iOS.

 

2. Here WeGo

2. Here WeGo

Here WeGooo! Met Here WeGo kun je bijna overal ter wereld gratis routekaarten downloaden en opslaan. Behalve in de auto, kun je hem ook tijdens het fietsen en voor het plannen van routes met het openbaar vervoer gebruiken. Files ontwijken? Deze app heeft ook handige extra functies, zoals een stap-voor-stap stemnavigatie zodat je de route makkelijk kunt volgen en live updates over waar files staan. Nooit meer verdwalen.

 

3. Google Maps

3. Google Maps

Roep je Google, dan roep je Maps! Wie kent het niet? Misschien wel de bekendste app, maaaaarr wist je dat je Google Maps ook offline kunt gebruiken? Hoe dan? Nou, je kunt bepaalde delen van de routekaart opslaan door erop in te zoomen. Voor een klein gebied handig genoeg, maar omdat je de route niet in zijn geheel op kunt slaan, blijft het wel een beetje bewerkelijk.

Google Maps is dus meer geschikt voor als je op één plek verblijft. De opgeslagen kaarten blijven een maand op je telefoon staan. De app biedt je gedetailleerde kaarten, waarop je door in te zoomen ziet wat er allemaal in de buurt is, bijvoorbeeld restaurants, winkels, musea en bezienswaardigheden. Als je hier meer informatie over wilt, heb je wel weer een internetverbinding nodig (toch weer die voorbereiding). Extra handig bij deze optie om op reis te gaan met een buitenlandbundel, zodat je overal kunt internetten. Je kunt de app ook gebruiken om fietsroutes te plannen en krijgt zelfs te zien waar je wel en niet kunt fietsen.

Sygic

Sygic

In Sygic kun je van bijna elk land kaarten vinden en opslaan om ze offline te gebruiken. Er is een gratis én premium versie beschikbaar. Met de premium versie krijg je uitgebreide functies. Tijdens de route leidt een stemnavigatie je naar het eindpunt en krijg je een waarschuwing als je een scherpe bocht of afslag nadert. De app geeft ook de snelheidslimiet aan. Met de handige Head-up display (HUD) wordt de navigatie op de voorruit van je auto geprojecteerd, zodat je ook ‘s nachts veilig kunt rijden. Als je je bestemming hebt bereikt krijg je suggesties voor een parkeerplaats en hoef je dus niet meer zelf te zoeken. Hoe ideaal is dat!