Colombia22 maart 2022, door Michel + Renske

Al het moois in Colombia: dit zijn de do’s en don’ts tijdens een rondreis

Colombia, 22 maart 2022, door Michel + Renske

Al het moois in Colombia: dit zijn de do’s en don’ts tijdens een rondreis

Wie Colombia zegt, zegt: de koffieregio, bruisende steden, mooie stranden, ruige jungle en vooral heel veel palmbomen en groen. Maar Colombia kent ook een andere kant. Het land wordt soms in het verdomhoekje gezet, vanwege de nare verhalen over de interne strijd die in delen van het land nog speelt. Los van die plaatsen, heeft het land zoveel schoonheid en pracht. Hierbij alle tips, do's en dont's voor een rondreis langs al het moois van Colombia.

First things first tijdens je rondreis in Colombia

First things first tijdens je rondreis in Colombia

Voor we starten is het belangrijk om te weten dat binnenlandse vluchten in dit land makkelijk zijn. Wij kozen voor binnenlandse vluchten vanwege tijd (en het reizen met kids), in plaats van reizen met de bus. Zelf rijden is minder aan te raden, vanwege de nogal heftige rijstijl van de Colombianen. Als je het ons vraagt? Verplaats jezelf met het vliegtuig en met taxi’s of de lokale uber. Dit is goedkoop, veilig en snel.

Omdat KLM als volgt vliegt: Amsterdam > Bogota > Cartagena > Amsterdam, is het het handigste om in Bogota te starten en in Cartagena te eindigen. Zo heb je voor zowel je heen- als terugreis een directe vlucht.

Bogota

Bogota

De eerste stad van de reis: Bogota. Deze stad ligt op enorme hoogte op  zo’n 2600 meter boven de evenaar. Door de hoogte en het feit dat de stad omcirkeld is met grote bergen kan het zijn dat je last krijgt van minder zuurstof (er is namelijk zo’n 30% minder zuurstof in de lucht hier). Dit zorgt wellicht voor wat hoofdpijn. Voor kids is het daarom aan te raden om een middel voor hoogteverschil te halen bij de apotheek, daarvoor kun je het beste even de huisarts raadplegen.

Na zo’n 2 dagen zou je hieraan gewend moeten zijn. Tijdens onze reis hebben wij overigens geen last ervaren.

Slapen kan in de stad redelijk goedkoop en leuk. Zo sliepen wij in het Click Clack hotel. Een fijn hotel in het centrum van de stad, in een veilige buurt. Het is hier ook nog eens heerlijk om ‘s avonds een cocktail te doen op het dak, waar zich een mooi terras bevindt. Het ontbijt is om door een ringetje te halen met een buffet en á la cart opties- eitjes, pannenkoeken, all in!

Snel wegwezen of blijven

Snel wegwezen of blijven

Bogota wordt vaak gezien als een stad waar je snel weer weg moet wezen. Toch zijn er een paar highlights die je moet bezoeken. De eerste is Montserrat – waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en ook het oude centrum hier is een bezoek waard. Bezoek hier ook het Botero Museum met moderne kunst. Verder kan je in Bogota erg goed eten en zijn er genoeg hippe en toffe restaurants. Wij zouden je twee volledige dagen Bogota aanraden om vervolgens door te trekken.

Lees hier alle tips in Bogota.

 

Salento

Salento

Salento is de ultieme verrassing! Salento bezoek je door een uurtje te vliegen vanaf Bogota (of busrit van zo’n zeven uur) op de airport Pereira of Armenia. Vanaf daar waan je je al in een groene oase met uitzichten waar je u tegen zegt. De rit van Pereira naar Salento is dan ook een groot feest. Langs de weg met leuke gekleurde restaurantjes kijk je naar groene bomen, valleien en heuvels. Wat doet opvallen: je bent meteen in een totaal andere wereld dan de stad Bogota.

In Salento kan slapen lastig zijn , omdat het erg ouderwets en redelijk back to basic is. Wij kozen voor Kawa Resort en dat was een groot feest. Op palen staan natuurhuisjes met waanzinnige uitzichten. Een warm bad op je balkon hoort erbij en daar start en sluit je de dag dan ook. Mooier gaat het niet worden.

 

Prachtig kleurrijk dorp

Prachtig kleurrijk dorp

Vanaf het Kawa Resort loop je binnen 10 minuten naar het dorpje Salento. Een heerlijke wandeling door de natuur. Deze wandeling is ook ‘s avonds mogelijk. Toch wat spannend? Neem een taxi voor 3 euro.

Salento is een prachtig kleurrijk dorp met een dorpsplein. De Disney-films Encanto (aanrader!) is op dit dorp geïnspireerd en dat zegt genoeg; kleur, kleur, kleur. Naast het slenteren door de straatjes zijn er heerlijke tentjes om te eten en drinken. Begin met een limonade de Coco bij het paarse huisje op het plein. Zoet maar tasty.

Voor meer tips over Salento klik je hier.

 

Omgeving

Omgeving

In de omgeving van Salento is heel veel te doen. Zo is het een absolute must om de Cocora vallei te bezoeken. In deze vallei staan palmbomen van 60 meter hoog, wat ze dan ook meteen de hoogste van de wereld maken. Het uitzicht is zonder meer adembenemend. De start zal wat toeristisch aanvoelen dus ben er vooral vroeg (om acht uur kan je al starten met wandelen). Wat extra energie nodig? BIj het houten huisje van de ingang haal je fatsoenlijke koffie en cappuccino.

Omdat wij met de kids reisden hebben wij niet de hele hike gedaan (die is namelijk vijf uur, maar zeker met een bezoek aan het Bolibriehuys moet deze te gek zijn!). De kortere route is ongeveer twee uur en begint eigenlijk bij het einde van de route. Je loopt de route dan terug tot uitkijkpunt twee. Daar heb je het allerbeste uitzicht en sta je op een mooie hoge heuvel, waardoor je letterlijk in de hele vallei kijkt. De hele wandeling daarnaartoe is genieten en geeft je zoveel mooie parels van vergezichten. Tipje: neem voldoende water mee en pas op voor de sterke UV filter.

Koffie farm K

Koffie farm K

Naast de Cocora vallei is het onwijs leuk om in de omgeving Salento een koffie farm te bezoeken. Een tip is een koffie farm die wat kleinschaliger is om zo massa’s Amerikanen en groepsreizen te voorkomen. Finca cafetera Don Elias is zo’n kleinschalige farm. Je loopt vanuit hartje Salento een uurtje om deze fijne stek te bereiken. Absolute aanrader! Je kunt je vanuit daar door Kawa resort ook weer laten ophalen. Taxi ritjes zijn hier niet zo duur.

Medellin

Medellin

Na de enorme groene rusthaven Salento, kan je weer wat bruisend city life gebruiken, toch? Het is aan te raden te vliegen naar Medellin, wat een klein half uurtje vliegen is. Extra tip: land op de kleine airport, deze bevindt zich namelijk heel dicht bij de leukste buurt van Medellin: El Poblado. Hier vind je heel veel fijne leuke hotels en enorm veel goede toffe restaurants en bars. Bovendien is dit deel van de stad ‘s avonds erg veilig en kan je prima lopen naar je hotel na het eten of drinken van een drankje.

Ook de kids hoeven zich in Medellin niet te vervelen. Een aanrader is Parque Explora te gaan; zie het als een fijne mix van Nemo meets indoor speeltuin, meets Dinopark. 

Eerder schreven we een lijstje van lekkere eet, drink, slaaptips in Medellin.

 

Guatapé

Guatapé

Vanuit Medellin is een absolute must een dagtour om Guatapé bezoeken. Dit is een dorpje met een highlight; een enorme berg met trap waar je zo naar boven krabbelt en je een adembenemend uitzicht geeft over de omgeving. De omgeving bestaat uit allemaal kleine eilandjes en dit in combinatie met het prachtige water is breathtaking.

Voor een eigen driver betaal je zo’n 100 euro (heen en weer) voor deze dag. Echt de moeite waard. De rit duurt zo’n 2 uur waardoor je er wel een dagje mee zoet bent.

Tour Comuna 13

Tour Comuna 13

Medellin heeft een heftige geschiedenis. Zo zal je absoluut de verhalen zijn bijgebleven dat dit de nummer één moordstad was wereldwijd, enkele jaren geleden. Sinds de dood van drugsbaron Escobar is er echter veel verbeterd en veranderd. De overheid heeft geïnvesteerd in de infrastructuur, waardoor ook de inwoners van de huisjes hoger op de bergen (waar veel armoede heerst), zich nu door middel van kabelbaantjes naar beneden, naar de stad kunnen begeven.

Het is interessant om meer mee te krijgen van deze geschiedenis en de ontwikkeling van de stad. Een tour door Comuna 13 is daarom aan te raden. Tot 2000 was deze wijk no go area, maar sinds die tijd is het veel beter gegaan.

Een fijne tour om te doen is de 2,5 uur durende wandeling met Zippy tour . Je kunt ze het beste bereiken via WhatsApp. De tour is gratis maar er wordt eigenlijk een vrijwillige bijdragen verwacht van 35k peso, zo’n negen euro per persoon. Dit geld wordt vooral gebruikt voor de ontwikkeling van de buurt.

Minca

Minca

Vanaf Medellin maak je de laatste vlucht naar het noorden van Colombia – de kust! Hier kan je last krijgen van meer insecten, waardoor voorzorg – klamboe, Deet, enzovoort handig zijn. Je vliegt op Santa Marta maar niks of niemand zal je vertellen dat je hier moet blijven. Het is vooral een zakelijk gebied waar niet veel te doen of te zien is.

Minca is een dorpje dat op een uur rijden ligt van de airport van Santa Marta. Minca is een bergdorpje en enorm leuk om te verblijven. Je zult hier ook meteen de warmte voelen, want in het noorden van Colombia is het altijd zonnig. Minca heeft 800 inwoners en dat maakt het een knus stekje met welgeteld twee straten. Het kan ook zijn dat de elektriciteit soms wegvalt voor 24 uur. In Minca zijn geen pinautomaten, dus zorg dat je op de airport van Santa Marta genoeg pint.

Middenin de bush

Middenin de bush

Minca ligt middenin de bush en is daarom prachtig groen. Lekker om een hotel te kiezen met zwembad omdat het er erg heet kan worden. De locals gaan voor verkoeling de rivier in, die door het dorp stroomt. Goed eten kan je weldegelijk in het dorp. Er is een ambachtelijk bakker, een heerlijke koffie tent en genoeg hippie achtige restaurantjes om te eten. Overall is de vibe heel relaxed en gemoedelijk. Ook onder wielrenners is dit een bekende spot. Soms komen wielrenners uit Santa Marta naar het dorp in het weekend. Al met al een heerlijke spot om je twee of drie dagen te vermaken.

Hier een heerlijk lijstje met al het lekkers in Minca. 

 

Tayrona National Park

Tayrona National Park

Een enorm hoogtepunt is het bezoek aan Tayrona National Park. Er zijn mogelijkheden om te slapen in het park, maar die zijn vaak iets primitiever. Je kan ook prima vertoeven buiten het park om, om zo een dagwandeling (of twee) in het park te maken. Er zijn drie ingangen, maar wij gingen voor de hoofdingang El Zainom, omdat wij hier op tien minuten lopen een heerlijk hotel hadden gevonden. Vanaf deze ingang kom je naar de eindbestemming van je wandeling Cabo San Juan de leukste uitzichten en stops tegen om de wandeling wat op te breken. Doe jezelf een lol en neem vanaf de ingang de bus naar de echte “start”, zo bespaar je jezelf toch een uur lopen over een saaie weg.

Je wandelt in totaal twee uur naar Cabo San Juan maar het is het fijnst als je er meer tijd voor plant om onderweg ook al wat te zwemmen. De hele wandeling bevindt zich vrijwel langs de kust of door de jungle.  Binnen het park is nog een dorpje in tact van de origine bevolking van deze regio, je herkent hen aan de witte kleding,. Onderweg verkopen zij bijvoorbeeld kokosnoten aan wandelaars.

 

Fijn na het wandelen is thuiskomen bij Senda Watapuy, een relatief nieuw resort met heerlijke cabanas, zwembadje voor je huisje en ook een groot zwembad bij het restaurant. Dit is echte verwennerij.

 

Palomino

Palomino

Vanaf Tayrona park rijd je in een uur naar Palomino. Palomino is een kustdorp en staat bekend om de enorme hippie – primitivo vibes. Verwacht hier wederom geen ATM dus zorg voor voldoende cash. In Palomino lig je op het strand, drink je uit een kokosnoot en doe je vooral weinig. Behalve tubben; dit duurt totaal twee uur. Je rijdt met een driver naar boven, en wordt daar op een soort band gezet, zo stroom je de Palomino rivier af naar beneden (naar het dorp). De route duurt zo’n uur dus zorg in je band voor voldoende versnaperingen en zonnebrandcrème.

Verder is Palomino een prima plek om te surfen! Langs de kust zijn er meerdere aanbieders. Wij hebben een privé les gedaan bij @surf_con_jose die les geeft bij het Makao Hotel voor zo’n 100k pesos, omgerekend ongeveer 25 euro.

Cartagena

Cartagena

Final destination; omdat Cartagena een directe vlucht naar Amsterdam oplevert. Los daarvan is het een fantastische stad om drie tot vier dagen te vertoeven. Er is strand, er is city life en er zijn toffe excursies om te doen naar andere eilanden in de buurt.

In Cartagena slaap je het leukst in de levendige wijk Gatsemani. De vroegere volksbuurt waar het nu vooral heel gezellig is. Veel street art, kleurrijke huisjes en mooie straatjes. In Cartagena kan je goed eten en drinken en je vindt er fijne hotels met veelal zwembaden op het dak. Je leest er hier alles over.

Wil je in de oude stad slapen? dan heb je een heerlijke tijd in Hotel Casona del Colegio. Een prachtig koloniaal hotel met veel oude elementen, maar wel de perks van service en standaarden anno nu. Met, zeker belangrijk in het hete Cartagena, een zwembad op het dak.

Eilanden bij Cartagena

Eilanden bij Cartagena

Om je reis nog mooier te maken… is het TE GEK om een aantal nachten te vertoeven op een eiland in de buurt of schiereiland. Isla de Baru is hier een goed voorbeeld van. Je vindt hier heerlijke resorts, mooie cabanas op het strand, perfect om je reis mee af te sluiten dus. Isla Rosaria is ook zo’n prachtig eiland waar weinig te doen is behalve genieten op het strand, goed eten en tot rust komen.

Baru

Baru

Wij vonden Hotel Islas op Baru. Een perfecte afsluiter voor een perfecte vakantie- dus mocht je nog een zakcentje over hebben- dan is Hotel Islas waard om met een bang je vakantie uit te blazen. Baru is het schiereiland van Cartagena en veel mensen vieren hier dan ook vakantie. Hotel Islas is een breed opgezet resort met vooral heel veel natuur, bomen en kleine fietspaadjes tussen de boomhut huisjes in. Er is een heerlijk strand, twee restaurants en genoeg te doen zoals snorkelen, glow in the dark visjes kijken- excursie, en meer van dat soort. Ook een heerlijke spa waar je je kan vermaken. Doen dus.

Al met al is Colombia vanwege zijn diversiteit een mega aanrader. Doen zouden wij dus zeggen!