Nederland, Amsterdam26 oktober 2018, door Maartje

Peter Gast opent speakeasy restaurant Graphite in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 26 oktober 2018, door Maartje

Peter Gast opent speakeasy restaurant Graphite in Amsterdam

Eind juni 2018 sloten Peter Gast en zijn vrouw Jacqueline van Liere hun sterrenzaak ’t Schulten Hues in Zutphen. Na 16 jaar was het tijd voor een nieuw avontuur en en nieuwe stad. Graphite zit verstopt in het centrum van Amsterdam en zoals het bij een speakeasy restaurant behoort blijft het allemaal een beetje 'geheim', foto's maken van het restaurant zelf mag helaas niet. Maar van het eten gelukkig wel en daar draait het uiteindelijk natuurlijk allemaal om ...

Het is even zoeken wanneer je de Paardenstraat inloopt (een zijstraat van het Rembrandtplein). De missie; een deur vinden met een scanner. Je ontvangt namelijk na je online reservering een qr-code welke je moet scannen om de deur van het restaurant te openen. Bij binnenkomst loop je direct de bar in, waar je wordt ontvangen met een glas bubbels (en een mega wijnwand vol met wijnen en champagne). Na de bubbels is het tijd voor het echte werk; het restaurant bevindt zich net achter de bar, is sfeervol ingericht en er hangt een intieme, warme sfeer (het interieur is ontworpen door de Limburgse interieurarchitect Feran Thomassen). Graphite heeft plek voor ongeveer 20 gasten, er zijn zeven ronde zitjes voor twee personen en twee iets grotere tafels. Op verschillende plekken in het restaurant wordt gekookt, wat het helemaal bijzonder maakt.

En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad. Je kan kiezen uit drie verschillende menu’s en aantallen gerechten; klein (10), medium (15) of groot (20 – ja echt!) of kies zelf en ga voor á la carte. Om het verrassingseffect te behouden zullen we niet al te veel weggeven, maar echt elk gerecht is fantastisch. Van bijvoorbeeld de Yellowtail Kingfish in een saus van rode biet tot aan de bevroren ananas met een creme van pinda.
Aan een wijnarrangement doen ze niet, voornamelijk omdat je dan het einde van het diner hoogstwaarschijnlijk niet zult halen. Maar de kaart met zorgvuldig geselecteerde wijnen door Jacqueline zelf is groots en met wat goed advies ben je toch zo 5 á 6 glazen verder. Je snapt ‘m inmiddels vast wel, ‘in het geheim’ dineren bij Graphite is één groot feest.