Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
26 May 2019
  • 26-10-2018
  • Amsterdam, Amsterdam Centrum, Eten & drinken, Restaurant

Peter Gast opent speakeasy restaurant Graphite in Amsterdam

Peter Gast opent speakeasy restaurant Graphite in Amsterdam

Een tijdje terug schreven we er al over; het eerste speakeasy (ja, van de drooglegging) restaurant van Amsterdam zou binnenkort haar deuren openen.
Waar, hoe en wat wisten we nog niet precies. Maar daar is nu verandering in gekomen; bij speakeasy restaurant Graphite wil (of eigenlijk moet)
je binnenkort een tafel reserveren.

Eind juni 2018 sloten Peter Gast en zijn vrouw Jacqueline van Liere hun sterrenzaak ’t Schulten Hues in Zutphen. Na 16 jaar was het tijd voor een nieuw avontuur en en nieuwe stad. Graphite zit verstopt in het centrum van Amsterdam en zoals het bij een speakeasy restaurant behoort blijft het allemaal een beetje 'geheim', foto's maken van het restaurant zelf mag helaas niet. Maar van het eten gelukkig wel en daar draait het uiteindelijk natuurlijk allemaal om ...

Het is even zoeken wanneer je de Paardenstraat inloopt (een zijstraat van het Rembrandtplein). De missie; een deur vinden met een scanner. Je ontvangt namelijk na je online reservering een qr-code welke je moet scannen om de deur van het restaurant te openen. Bij binnenkomst loop je direct de bar in, waar je wordt ontvangen met een glas bubbels (en een mega wijnwand vol met wijnen en champagne). Na de bubbels is het tijd voor het echte werk; het restaurant bevindt zich net achter de bar, is sfeervol ingericht en er hangt een intieme, warme sfeer (het interieur is ontworpen door de Limburgse interieurarchitect Feran Thomassen). Graphite heeft plek voor ongeveer 20 gasten, er zijn zeven ronde zitjes voor twee personen en twee iets grotere tafels. Op verschillende plekken in het restaurant wordt gekookt, wat het helemaal bijzonder maakt.

En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad. Je kan kiezen uit drie verschillende menu's en aantallen gerechten; klein (10), medium (15) of groot (20 - ja echt!) of kies zelf en ga voor á la carte. Om het verrassingseffect te behouden zullen we niet al te veel weggeven, maar echt elk gerecht is fantastisch. Van bijvoorbeeld de Yellowtail Kingfish in een saus van rode biet tot aan de bevroren ananas met een creme van pinda.
Aan een wijnarrangement doen ze niet, voornamelijk omdat je dan het einde van het diner hoogstwaarschijnlijk niet zult halen. Maar de kaart met zorgvuldig geselecteerde wijnen door Jacqueline zelf is groots en met wat goed advies ben je toch zo 5 á 6 glazen verder. Je snapt 'm inmiddels vast wel, 'in het geheim' dineren bij Graphite is één groot feest.