1 april 2022, door Nina van Hilst

Leuke en leerzame podcasts voor basisschoolkinderen

1 april 2022, door Nina van Hilst

Leuke en leerzame podcasts voor basisschoolkinderen

Het is een dolle boel in podcastland. Er zijn leerzame, vermakelijke, kwetsbare en grappige podcasts. Er is wel een podcast voor iedere doelgroep, waaronder voor kinderen. Welke podcasts voor basisschoolkinderen zijn ontzettend leuk en lief en spannend en leerzaam? Van true crime tot wetenschap, deze kinderpodcasts zijn het luisteren waard voor kinderen van 6 tot 12 jaar (en de rest van de familie).

 

Meeluisteren kan leuk zijn. Maar misschien liggen de kinderen al op bed, heb je helemaal geen kinderen of zet je liever een eigen podcast aan. Dit zijn onze favoriete podcasts voor grote mensen.

Stokstaartjes de podcast - over wetenschap

Stokstaartjes de podcast - over wetenschap

Basisschoolkindjes zijn nieuwsgierige sponzen. Met een podcast over wetenschap zijn ze vermaakt én ze steken er nog iets van op ook. Stokstaartjes is zo’n podcast voor nieuwsgierige kinderen van 6 tot 12 jaar. Iedere aflevering stellen kinderen ontzettend goede vragen en wetenschapper Wendy Bos gaat samen met hen op zoek naar de antwoorden. Met de podcast leren kinderen kritisch en zelfstandig te denken en leren ze het proces van informatie vergaren. En daar hebben ze hun hele leven iets aan. De afleveringen van Stokstaartjes duren zo’n 10-15 minuten en het eerste seizoen – met als onderwerp dino’s! – staat net live.

Stokstaartjes

De Waanzinnige Podcast - over boeken

De Waanzinnige Podcast - over boeken

Deze is voor de boekenwormen of de nog niet zulke gierige lezertjes. In De Waanzinnige Podcast vertellen kinderen van 6 tot 12 jaar over hun lievelingsboeken. De enthousiaste verhalen werken aanstekelijk en een groot deel van de luisteraars wil het besproken boek daarna ook gaan lezen. Het doel van de podcast is dan ook leesbevordering bij jonge kinderen ontwikkelen. Maar ook zonder dat, zijn de gesprekken vermakelijk en vertederend om naar te luisteren.

De Waanzinnige Podcast

Sara's Mysteries - true crime

Sara's Mysteries - true crime

Een ontzettend succesvolle – en oh zo leuke – podcast is Sara’s Mysteries op Zapp. In deze true crime show gaat Sara de Monchy samen met kinderen op onderzoek uit naar raadsels in hun leven. Wat zit er toch achter dat luik? En wie zijn die vreemde buren eigenlijk? Met spioneren, speuren en zoeken proberen ze deze mysteries op te lossen. Al twee seizoenen hartstikke spannend voor het hele gezin.

Sara’s Mysteries

Blussen met je neus ertussen - over de brandweer

Blussen met je neus ertussen - over de brandweer

Blussen Met Je Neus Ertussen gaat over twee  bevelvoerders die vanuit hun dorp Kladderveen brand blussen en problemen oplossen. In de kazerne van Kladderveen besluiten bevelvoerders Jansen en De Vries een podcast te maken. Ze voeren een brandweercontrole-inspectie uit op de Feniksschool, waar ze horen dat juffrouw Pakmukkie Frie Frie de Sosobaja al een maand thuis zit door een mysterieuze ziekte. En dat Bas en Katinka uit haar klas ruzie hebben. Zo’n grote ruzie, dat Bas er over rappt. Terwijl de bevelvoerders de school aan het helpen zijn, gaat de sirene. BRAND! De dieren in het Ooievaarsbos zijn in gevaar! Bevelvoerder De Vries en haar manschappen rukken uit. Maar nog voordat de brand is geblust, blijkt dat alle 2000 liter water uit de tankautospuit op is… Komt het nog goed in Kladderveen?

Remco Koffijberg heeft het script geschreven met inspiratie uit zijn ervaringen als freelance onderwijskundige bij de brandweer.

Blussen met je neus ertussen