Nederland, Amsterdam Noord15 maart 2021, door Maartje

Koffiezaak Public Space Amsterdam Noord

Nederland, Amsterdam Noord, 15 maart 2021, door Maartje

Koffiezaak Public Space Amsterdam Noord

Public Space: koffiejoint, café en foodbar in - jawel - Amsterdam Noord. Op de begane grond van een van de woontoren (groot, groter, grootst - een flatgebouw klinkt te banaal, een wolkenkrabber is het absoluut niet, lekker on-Nederlands is het wel dus we besloten het een woontoren te noemen, klinkt best lekker toch?). En Public Space is tha bomb.

Public Space

Public Space

Ten eerste is het er groot en prachtig: Public Space in Amsterdam Noord lijkt in zijn geheel in een grote pot grijze verf te zijn gedoopt: alsof je door een betonlookinstagramfilter loopt. Niks geen grijze muizerigheid hoor: er kwamen vergrijsde blauwwitte vloerkleden, vintage leren stoelen (smullen) en dito banken van stof, planten (natuurlijk zijn er planten, overal planten, altijd planten, planten planten planten – er komt zelfs een boom-eske plant ‘uit’ een van de tafels, ha!) en er kwamen hele stukken met niks. Rust. Leegte. Adem in, adem uit. Beeld-, beeld-, beeldschoon. Wel zo lekker ook wanneer je een potje weg wil tikken. Dat kan hier namelijk als de beste. Sterker nog: je bent de enige niet. Scoor een van de vintage zitjes, de lange werktafel of een van de kleine tafeltjes en je hoeft de hele dag  niet meer weg.

Wil je ook niet, want de mensen die achter – of eigenlijk: tussen – de counter staan, een vierkant vlak in het midden van de betonzaak, zijn meer dan vriendelijk, hebben alle tijd, nemen je niks kwalijk als je vergeet dat je best nog wel wat wil bestellen (en dus al drie uur op één kopje koffie zit), maken de beste koffie en de lekkerste ontbijt- en lunchgerechten. Zit zo: de drie mannen achter Public Space draaien al even mee in de Amsterdamse (koffie)scene en weten precies wat ze willen: een zaak die lijkt op internationale, iconische zaken (groot, groter, groots), op een mannenmanier, op een locatie waar wat te pionieren valt en een plek waar de kwaliteit naar buiten stroomt. En dat lijkt verdomd goed te gaan lukken.

Niet onbelangrijk: Amsterdam Noord is de leukste hood van de stad! 18 redenen waarom: 18 x Amsterdam Noord

Wel goed zoeken, mocht je willen gaan (ja natuurlijk wil je gaan!): ver is het niet, maar voor de Bercylaan moet je als je van de pont komt achter Adam Toren zijn. Meteen links, brugje over en voor Eye naar rechts. Google maps biedt soelaas. NB: niet erg als je om de hele bouwpunt heen fietst, richting de Van der Pekstraat. Dan kom je er ook, het is alleen een beetje om. Ach, is goed voor je.