Nederland, Breda24 oktober 2017, door Maartje

Restaurant Liefdegesticht Breda

Nederland, Breda, 24 oktober 2017, door Maartje

Restaurant Liefdegesticht Breda

Restaurant Liefdegesticht in Breda is voor een lange, lange avond eten. Dat klinkt misschien als een opgave maar dat is het absoluut niet. Het tegenovergestelde eerder. Tenminste... Mits je een gezellige disgenoot uiteraard uiteraard. Restaurant Liefdegesticht huist in Hotel Nassau Breda, dat kent men in Breda wel. Logisch ook: het is een pracht van een hotel en zo ongeveer het enige luxeadres in de omgeving, open sinds ruim een jaar op een van de beste plekken van de stad: tussen de binnenstad en het de gezellige wijk de Zandberg (Wilhelminastraat), op een steenworp van Het van Coothplein, tegenwoordig daar waar je wezen wil.

Er zijn twee ingangen, één in een rustige straat aan de rand van het winkelcentrum, eigenlijk de mooiste ingang (zie het kiekje hier onder), of dwars door Hotel Nassau Breda. Doe je dat laatste, dan pik je mooi een blik op het zoals gezegd knappe hotel mee, maar bestaat er wel de kans op verdwalen. Een doolhof is het. Niet erg want zo kun je mooi schaamteloos gluren. Waarvan acte. Het hotel is, in een notendop, een smaakvolle, moderne herindeling in een eeuwenoud gebouw - vol met moderne kunst - waar een bijgebouw aangeplakt werd. Dat eeuwenoude gebouw is een voormalig klooster, tegenwoordig hét Bredase adres voor je trouwerij (joh). En dan is er het restaurant, uitkijkend over de haven van Breda (oke, het haventje).

Barts-Boekje-liefdegesticht

Eerste indruk eenmal binnen bij Restaurant Liefdegesticht? Strak, nieuw, overzichtelijk. Het restaurant schreeuwt qua looks niet om aandacht maar is rustig en wordt qua kleur opgebeurd met felle rode stoelen die onwijs goed zitten. Ook wat waard. En dan zit je dus. Het eerste wat je wil? Een glas wijn. Een goed begin, zo blijkt wel bij Restaurant Liefdegesticht want de herendames weten van wanten en kennen hun pappenheimers. Alle mogelijke (wijn)verhalen worden verteld, een en ander mag uitgebreid worden geproefd en bij ieder glas (want natuurlijk neem je het wijnarrangement, #nevernoteenwijnarrangement) ben je weer verbaasd. Positief verbaasd. De wijnen zijn namelijk alles behalve standaard. Het ene moment zit je aan een Frans gevalletje te nippen, staat er even later een heerlijke wit-groene uit Griekenland voor je neus. Tsja, en dan heb je ons at hello.

Barts-Boekje-liefdegesticht 3

Het eten is heerlijk en uitgebreid. In de categorie 'op een bedje van of met een sausje zo (er komt bijna bij ieder gerecht wel een extra sauskommetjes langs)'. De zwaardvis met pompoenmousse plus een beetje dille sprong eruit. Zo fris. Zo lekker. Of kunnen we het beter hebben over de zwezerik met krab en knolselderij... Daar moet je van houden natuurlijk, dus we houden het bij de zwaardvis. Doe die. Uiteraard is er een a la card menu maar - als we een voorzetje mogen doen: laat de mensen van Liefdegesticht je maar verassen. Daar zijn ze goed in. 

O, en dan nog even de staff, want zoals iedereen weet: personeel kan een avond maken of breken en deze mensen hier, de mensen van Liefdegesticht, die maken het. Ze weten wat ze doen (en soms is er iemand een beetje zenuwachtig, lief) Alles altijd even goed bedoeld. Daar gaat het om. Restaurant Liefdegesticht