Nederland, Amsterdam21 augustus 2015, door Sanne Carbaat

Restaurant Mappa in de Amsterdamse Nes: no-nonsens Italiaans eten en drinken

Nederland, Amsterdam, 21 augustus 2015, door Sanne Carbaat

Restaurant Mappa in de Amsterdamse Nes: no-nonsens Italiaans eten en drinken

Italiaans comfort food voor de Hollandse levensgenieter, dat is Mappa in de Nes. Amsterdammers die Italië omarmen, zoals ze zelf zeggen en daar is geen speld tussen te krijgen. Op het overzichtelijke menu onder anderen handgemaakte ravioli’s, verse vis van de Nieuwmarkt, huisgemaakte pizza’s en dito zoet. Lekker centraal ook, Mappa, in de Nes. Alleen daarom al een topplan!

De locatie is natuurlijk niet de enige reden waarom je bij Mappa aan wilt schuiven. Het is voornamelijk het lekkere, doch no-nonsense eten, de interessante wijnkaart en ook het lieve personeel. Dat het letterlijk twee meter van de Dam is, en toch geen tourist trap, maakt Mappa alleen maar specialer. Oh, en geschikt voor zowel de vegetariers, als de vlees- en viseters. De kaart is vrij half/half, dus voor iedereen wat wils.

 

 

Mappa Amsterdam

Mappa Amsterdam

Dat Mappa in de Amsterdamse Nes met recht een hidden gem is, blijkt wel uit het feit dat ze al sinds 2001 bestaan. Een verborgen parel midden in het centrum, die we ergens heel graag verborgen willen laten blijven. Aan de andere kant verdient Mappa het juist dat íedereen het kent. Voor als je uitgebreid wilt dineren, de hele tafel vol gooit met antipasti om te delen en om te borrelen, of wanneer je even snel wat wilt eten voor je een voorstelling in het Tabaco Theater pakt. Alleen aanschuiven voor een (dienblad vol) sgroppino is ook een goed idee.

Chef Bob zwaait het roer in de keuken, en gaat voor zijn inspiratie heel Italië door. Verschillende Italiaanse provincies, steden en technieken vinden zo hun weg naar de kaart. Het menu bij Mappa verandert dus regelmatig, al blijven bepaalde klassiekers altijd staan (zoals de pizza Margherita, gelukkig maar!). Denk ook aan authentieke gerechten als linguine agio e olio, maar dan met kippendijen, de bruschetta met vijgen en in grappa gemarineerde geitenkaas of een zalm tartaar Italiaanse stijl.

Wijn (en Sgroppino)

Wijn (en Sgroppino)

Bij een avond tafelen hoor natuurlijk goede wijn. Laat Mappa nu maar liefst twee wijnsommeliers in dienst hebben – Sterre en Nirvana – die bij elk gerecht de juiste wijn kunnen aanraden. Een schot voor open doel: veel van de wijnen die ze bij Mappa serveren zijn Italiaans, maar je vindt er ook natuur- en nieuwe wereld wijnen, zoals uit bijvoorbeeld Slovenië. Oh, ze serveren trouwens ook een verdomd goede sgroppino! Die staan onder de dolci, maar waarom zou je er de avond niet gewoon mee beginnen?

Naast wijn en sgroppino is er bier van de tap en maken ze bij Mappa ook heel puike cocktails, zoals een klassieke negroni of espresso martini.

 

Vongole Galore

Vongole Galore

Omdat de kaart zo klein en fijn is, gebeurt er ook nogal eens wat buiten de kaart om, zoals de vongole avonden van Chef Bob: Vongole Galore. Iedere donderdagavond kun je hiervoor binnenlopen!

Handig om te weten: bij Mappa kun je alleen pinnen en op maandag zijn ze gesloten.

Mappa Amsterdam