Portugal, Madeira5 juni 1924, door Sanne Carbaat

Restaurants op Madeira

Portugal, Madeira, 5 juni 1924, door Sanne Carbaat

Restaurants op Madeira

Zo veel keuze, zo weinig tijd! Of dat ligt er natuurlijk maar net aan hoe lang je op Madeira bent natuurlijk, maar toch. Mocht je je vakantie op Madeira vieren, dan raden we de onderstaande restaurants zeker aan. Sommige voor de carnivoren, sommige voor de vega's, en de meesten hebben voor iedereen wel iets op de kaart. Restaurants op Madeira, astu!

 

Voor het eerst naar Madeira? Dan hebben we hier wat handige tips op Madeira(die we zelf graag van tevoren hadden willen weten).

Kampo, Funchal

Kampo, Funchal

Bij binnenkomst lijkt Kampo misschien wat ingetogen, maar dat is hier echt schijn bedriegt. Helemaal als je doorloopt naar het einde van de zaak, en je de enorme wit marmeren bar zit. Leukste plek om te zitten trouwens, want dan zie je constant de chefs aan het werk. Ontzettend goed eten, verse vis, zulk mals vlees, en alles net een beetje anders. Zonder dat het té ‘geprobeerd’ voelt, if that makes sense. Kampo is geheel terecht één van de betere restaurants van het eiland. Kampo is niet groot, en de open keuken steelt de show: aan vrijwel alle tafels kijk je zo de keuken in, lekker bedrijvig. Chef Júlio Peraira staat aan het roer, en samen met zijn team zet ‘ie werkelijk fantastische gerechten op tafel: ‘ravioli’ van ossenstaart, geweldige tonijntartaar, en de pancetta van varkensvlees met appel was perfect. Topplek om een hele avond te dineren, maar binnenlopen voor een glas goede wijn en een klein gerechtje mag ook. 

Kampo

Nini Design Centre, Funchal

Nini Design Centre, Funchal

Nini Design Centre is een panoramisch restaurant aan het begin van de pier in Funchal. Vroeger een fort om piraten te spotten, nu omgebouwd naar een fort met restaurant op hoogte. Met het uitzicht zit je dus wel goed: schepen die af en een komen varen, bedrijvigheid in de haven, de skyline van Funchal.. Het keukenteam bij Nini combineert de regionale keuken met Atlantische invloeden, een beetje traditie, een beetje creativiteit. Op je bord uit zich dat in paté met pickles pineapple, verse vis met regionale groentjes en een heerlijke paprikasaus. Voor de vega’s is er een apart menu, en de stuffed roast tomato is om te smullen. Het menu is overzichtelijk, en verandert regelmatig. 

Het moderne, zwarte/witte interieur met strakke lijnen en geen poespas is óók om te smullen trouwens! Tel daar het uitizcht bij op en je wilt Nini op je lijstje zetten. 

Nini Design Centre

Fajã Dos Padres, net buiten Câmara de Lobos

Fajã Dos Padres, net buiten Câmara de Lobos

Als een restaurant alleen op een gekke manier te bereiken is, heb je onze aandacht. Als de way of transport dan ook nog eens een kabelbaan is, dan zijn we erbij! Fajã dos Padres is een eco-hotel en restaurant aan de voet van hoge klif, nog geen tien minuten rijden van Funchal. Eerst omlaag met de kabelbaan dus, en dan kom je aan in een soort van paradijs: overal groen, bananenbomen, wijngaarden, bloemen, vlinders.. Fajã dos Padres is moeilijk in woorden te omvatten, maar met uniek en adembenemend mooi komen we een eind. Het eten komt van heel dichtbij, namelijk de eigen tuin waar ze verschillende groentes en fruit groeien. Megavers en lokaal dus. Simpele, pure gerechten, en de locatie maakt het helemaal af. Hier eet je trouwens ook hele goede lapas, een lokale zeeslak. Klinkt misschien niet heel aangenaam, maar is een heerlijk schelpdiertje en de lapas bij Fajã dos Padres waren de allerlekkerste die we aten.

Na het eten kun je nog even op het privé strand struinen en zwemmen in zee voor je de kabelbaan terug omhoog neemt. Met de boot naar Fajã dos Padres kan overigens ook!

Fajã dos Padres

Vila da Carna, Câmara de Lobos

Vila da Carna, Câmara de Lobos

De naam geeft het al een beetje weg: bij Vila da Carne schuif je aan voor een stuk goed vlees. Het is iets buiten Funchal: als je geen auto hebt, kun je bij je reservering aangeven dat je graag gebruik wilt maken van de shuttlebus (ongeveer 30 euro) of je pakt een taxi van ongeveer 15 euro. Als je het het raam zit, of op het terras, kijk je uit over de terracotta daken naar de zee. Het vlees is goed, en niet zo vreemd dat ze daar bekend om staan. Vooral om de espetada: een gegrilde runderspies die ze aan een haak boven je tafel hangen. Eenvoudig en erg lekker, en je krijgt er grote porties bijgerechten bij. Câmara de Lobos is ook het dorp waar poncha vandaag komt, de lokale punch van Madeira. Die bij Vila da Carne wordt aan tafel gemaakt, met verse sinaasappel- en citroen sap, honing en een lethal amount of aguardente, de lokale rum. Meer dan twee is geheel op eigen risico!

 

Quinta do Furȁo, Santana

Quinta do Furȁo, Santana

Quinta do Furão staat op een klif bij Achada do Gramacho in Santana, aan de noordoostkust van Madeira. Het is een hotel met goed restaurant (ook veel keuze voor vega’s), mega uitzicht, én ze hebben een eigen wijngaard: fantastische plek! Bij het restaurant mag je (gelukkig!) ook aanschuiven voor lunch of diner als je er niet verblijft. De mensen achter Quinta do Furão organiseren allerhande leuke activiteiten, zoals een poncha (lokale drank) workshop, brood bakken, botanische tours, yoga én wijnproeverijen. Als je het op tijd laat weten, mag je als niet-hotelgast ook meedoen en dan heb je dus in één keer een middag lunchen en wijnproeven bij Quinta do Furão aan je broek hangen. Helemaal niet erg.

Slapen bij Quinta do Furȁo kan dus ook. Zelfs de simpele kamers zijn prachtig, allemaal met uitzicht over de zee en de kliffen plus het zwembad is midden in de wijngaard. Nu jij weer.

Quinta do Furȁo

Vantastic, Funchal

Vantastic, Funchal

Geen restaurant, maar een foodtruck met goede broodjes en bowls: Vantastic. Aan de boulevard in de haven, en al schijnt de zon niet: bij Vantastic schijnt ‘ie heus een beetje. Goedbelegde sandwiches, Buddha bowls en gezonde sappen en smoothies. Voor wat vitamines tussendoor, of leef je uit en ga het strand op met een tas vol lekkers (zonsondergang, anyone?). Oh, als je een (kleine) roadtrip over Madeira gaat doen, dan is dit ook een hele goede plek om te beginnen en alvast wat eten mee te hebben voor onderweg. Bij Vantastic vind je meer foodtrucks, sommige met eten, maar je haalt er ook cocktails, poncha en een bakkie koffie. Fijn pleintje aan de haven om op een bankje te zitten en mensen te kijken. 

Op ongeveer 3 minuten afstand is een openbare wc (50 cent).

Nata 7 (en meet pastel de nata), Funchal

Nata 7 (en meet pastel de nata), Funchal

Voor je pastries en pastel de nata loop je binnen bij Nata 7, op drie plekken in Funchal, allemaal in het centrum. Het interieur en de buitenkant zijn simpel, maar de pastel de nata is opperbest (koffie en madeira trouwens ook!). Iets luxere gebakjes vind je bij A Confeitaria in het centrum van Funchal. Ook een heel prima plek, maar dan geeft Nata 7 wel net iets meer de local vibe. Waar je altijd ook locals vindt, is bij Opan: fel licht, en ramen vol met taarten, gebakjes en andere baksel, en altijd locals met een kop koffie. 

Nata 7

 

Food on Foot Foodtour, Funchal

Food on Foot Foodtour, Funchal

Aan het begin van de vakantie proberen we altijd een foodtour te doen: zo weet je meteen wat de lokale delicatessen zijn, waar je wel en niet wezen moet en krijg je een sloot aan culturele info mee. Zo ook bij Madeira Food on Foot. De foodtour door Funchal neemt je mee naar de hidden gems en naar de bekende plekken, zoals de Mercado dos Lavradores. Hier krijg je dan wel weer de tips waar je wel en niet je groente en fruit moet kopen (spoiler: niet bij de standjes beneden op de markt, die zijn vaak tien keer zo duur als de groente- en fruitkramen die je in de stad vindt!). Je gaat naar de lokale koekjes winkel, drinkt poncha en eet veel (veel!) meer lekkers.

Food on Foot foodtour

Il Gallo d’Oro, Funchal

Il Gallo d’Oro, Funchal

Il Gallo d’Oro bevindt zich in het The Cliff Bay Hotel, en je raadt het al: op de kliffen dus, met bijbehorend uitzicht. Hier zwaait de Franse chef Benoît Sinthon de scepter, en hoe! In 2009 kregen ze hun eerste Michelingster. Inmiddels heeft Il Gallo d’Oro twee Michelinsterren, en een Green Star voor hun focus op duurzaamheid. Verse producten, veel (niet alles) ingrediënten zijn lokaal geproduceerd en dus een team dat de sterren van de hemel kookt. Dit jaar (2024) kreeg sommelier Leonel Nunes de Sommelier Award. Alles klopt? Yep, alles klopt hier.

Il Galo d’Oro

Quinta do Barbusano, São Vincente

Quinta do Barbusano, São Vincente

Deze winery Quinta do Barbusano in de São Vincente-vallei is het hele jaar door geopend van dinsdag tot en met zondag. Een uitzicht van heb-ik-jou-daar, dat sowieso. Leuk om hier een wijnproeverij te doen, met wandeling door de wijngaard en zes verschillende wijnen om te proeven. Per dag zijn er vier tours, en je kunt het combineren met een rustieke, typische madeirense lunch: laurierspiesjes met gekookte aardappelen, salade en ‘bolo do caco’ met kruidenboter. Tijdens het plukseizoen mag je ook meeplukken en met je voeten stampen in een traditionele ‘lagar’.  

Extra tip: doe een privé Jeep tour! Zo zie je allemaal plekken op Madeira die je anders zou missen, en dan aanschuiven bij Quinta do Barbusano. Hele wie-gaat-er-bobben-perikel ook meteen getackelt. 

Mundo Vegan + Prima Cajun (vega), Funchal

Mundo Vegan + Prima Cajun (vega), Funchal

Mundo Vegan is het enige volledig plantaardige restaurant op Madeira. Betekent niet dat ze nergens ander vegan gerechten hebben, maar bij Mundo Vegan is er volop keuze Eigenaresse Katia vond het maar wat moeilijk om goed vegan eten op Madeira te vinden (wat ook zeker lastig kan zijn, ja), dus dan moet je het zelf maar doen. De prijzen zijn lief, en je vindt er een fijn terras. Goed in de gaten houden: op woensdag zijn ze dicht.

Een andere goede optie voor vega’s en vegans (en iedereen die een keer een bord vol groente wilt, in plaats van vlees of vis), is Prima Caju in het centrum van Funchal. Knap café met veel planten en groen. Alles wat vega is, is ook prima om in vegan variatie te bestellen. 

Mundo Vegan | Prima Caju