20 oktober 2023, door Jorien Thijs

Brocante route met rommelmarkten op het Zweedse eiland Gotland

20 oktober 2023, door Jorien Thijs

Brocante route met rommelmarkten op het Zweedse eiland Gotland

Als je rondtoert door Zweden duiken ze overal op: loppis, oftewel rommelmarkten slash yard sales waar particulieren hun spulletjes slijten. Niks lekkerder dan jagen naar die ene parel en hopen op die perfecte vintage vondst. Dé plek om een dagje langs fijne loppis te struinen is Gotland. Een verzameling adressen over het hele eiland, van echte loppis tot knappe brocante winkels vind je in dit lijstje.

 

Eten moet natuurlijk ook gebeuren, en dat doe je bij deze restaurants in Gotland.

Wisby Vintage & Design en Fint o Fult

Wisby Vintage & Design en Fint o Fult

Vanaf de boot rol je zo richting de knappe zaak Wisby Vintage & Design in Wisby, dat in november 2022 de deuren opende. Je vindt hier vooral vintage kandelaars en servies gecombineerd met prachtig duurzaam geproduceerde vazen. De winkel is in handen van voormalig meubelmaker Monica en Anders, die al eens eerder een interieurzaak had en zich nu bezighoudt met milieu en duurzaamheid. Het koppel had al een zaak in het noorden van Gotland: aan het einde van een kronkelig weggetje ligt Fint o Fult. De boerderijwinkel heeft ook een kas waar je planten en veldbloemen kunt kopen. Check vooraf wel even de Instagrampagina van Wisby Vintage & Design en Fint of Fult. Als de tent gesloten is, is de kans namelijk groot dat Monica en Anders door Europa toeren op zoek naar moois voor in de winkels.

Landa en Pavals Provence

Landa en Pavals Provence

Landa -Tegen de gele buitenmuur van Landa staan gezellige spullen uitgestald: een ledikantje met duurzaam beddengoed, een afgebladderde retro tafel en grote rieten manden. Binnen staan de tafels vol met tweedehands servies en kristallen glazen. Ben je op zoek naar klassieke Zweedse bordjes, dan zou dit zomaar de plek kunnen zijn waar je slaagt.

Pavals Provence – Bij Pavals Provence heb je constant het gevoel dat je een unieke parel gaat vinden. Zodra je geparkeerd hebt struikel je al over de gietijzeren tuinsetjes. De loods zelf puilt uit van nog meer brocante meubels en retro woonaccessoires. Echt blij werden wij van de wijnglazen op gedraaide pootjes en de fantastische stenen beeldjes.

Gotlands Kuriåsa en Bykrogen Burs

Gotlands Kuriåsa en Bykrogen Burs

Gotlands Kuriåsa – Van mei tot september is Gotlands Kuriåsa in Hemse een heerlijke plek om te struinen. Hier vind je niet alleen mooie kruiken en schalen, maar ook fantastische meubels. Wie geen plek in de auto heeft voor een gezellige rotanstoel of vintage leren bank, scoort hier een seventies spiegel of een lief koekblik.

Bykrogen Burs – De hidden gem Bykrogen Burs is een vintage paradijsje én theetuin ineen. Combineer het shoppen van brocante met een lekker stuk taart en een sloot koffie. Achter de boerderij vind je een aantal tafeltjes tussen de bloemen. Binnen vooral planken vol oud servies én nieuwe keramiek. Veel Zweedser wordt het niet.

Ala Gård + bonustips Etelhems Krukmakeri

Ala Gård + bonustips Etelhems Krukmakeri

Ala Gård – Bloemen, antiek en homemade taart: een beproefde combinatie en al helemaal in Zweden. Bij Ala Gård installeer je je om te beginnen voor ‘fika’ (koffiemoment), om vervolgens een prachtig boeket bij elkaar te plukken én gelijk een knappe vaas of kruik te scoren. Je vindt hier daarnaast oude houten meubels in perfecte staat, grote verweerde spiegels met gouden lijsten en mooie dekenkisten. Geen wonder dat Ala Gård een populair adresje is bij interieurliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Etelhems Krukmakeri – Geen brocante, wel een plek die je niet kunt overslaan als je toch het eiland doorkruist: Etelhems Krukmakeri. In de zomer werken hier verschillende keramisten in het atelier. Ze maken de mooiste borden, mokken en bloempotten, maar geven ook cursussen. In de winkel kun je keramiek van meer dan twintig verschillende makers kopen. Even sparen, maar dan koop je hier een item dat je huis of tuin in een klap een upgrade geeft.