Zweden17 mei 2022, door Barts Boekje

Zes keer duurzaam dineren op Gotland

Zweden, 17 mei 2022, door Barts Boekje

Zes keer duurzaam dineren op Gotland

Culinair op Gotland, Zwedens grootste en lekkerste eiland, dat is een ding tegenwoordig. Het eiland kreeg namelijk een sustainable boost: voortaan kun je year round duurzaam dineren en bijbehorende bubbels proeven op wereldklasse niveau. Hoog tijd dus voor de betere proefsessie bij één van de zes ‘sustainable plejses’. At your service: zes keer duurzaam dineren op Gotland.

BAGERIET

BAGERIET

Ken je die niet te missen hotspots? Van die hotspots waar het op de een of andere manier altijd bruist. Van die golden oldies in een goed jasje? Gotland’s Visby versie heet Bageriet. Een gouden oudje inclusief tot de nok toe met seizoensproducten gevuld menu. Wat dacht je van een locally sourced wontontako met kimchi en lime, een gebakken bloemkool met een gecarameliseerde korst of een bordje Kummel met kreeftensaus? De alcoholisch kloppende drankenkaart en wat good old gezellige gastheren en -vrouwen maken de beleving af. Bageriet staat voor een sustainable thuisvoelgarantie midden op Visby’s mooiste markt.

CRÊPERI & LOGI

CRÊPERI & LOGI

Alle foodies melden middenin het middeleeuwse Visby bij Crêperie en Logi. Bij Crêperi op de kaart, Zwedens lekkerste lokale crêpes. Hier serveren ze alles, oké, bijna alles, op een flinterdunne galette inclusief seizoensgebonden topping. Vegan varianten, glutenvrij, oer-Zweeds of het betere wildplukwerk. Roept u maar en het pannenkoekenbakteam van Mattias en Ann-Sofie bakt. En als toetje? Uitbuiken boven de keuken. In het strijkijzervormige middeleeuwse bouwwerk huist namelijk ook nog eens een volledig ingerichte suite. Een pannenkoek inclusief Hästens bed, zeg maar. Erg fijn om na een uit de hand gelopen borreltje tonnetje rond je bed in te rollen.

VÅRDSHUSET LINDGÅRDEN

VÅRDSHUSET LINDGÅRDEN

Zin in een traditionele Zweedse touch avec un peu de France? Vårdshuset Lindgården in Almedalen is de duurzame plejs to be. Voor de betere, tikkeltje chique, Zweedse ballen of toast Skagen afgetopt met wat verse garnalen en een scheutje citroen. Lindgården staat voor de niet te missen Visby klassiekers aan de oever van de Oostzee. De welbekende Zweedse chefs buigen zich year round  over hun lokaal gesource-te gerechten. In de zomer easy going onder de walnootboom, in de winter aan de bar of aan een willekeurige gezellig gedekte tafel tussen de Visby-ers uit de buurt.

GÅSEMORA GÅRDSKROG

GÅSEMORA GÅRDSKROG

Iets ten Noorden van Gotland op het remote ogende, per boot bereikbare, eiland Fårö ligt de Gåsemora Gårdskrog. Hier bevindt zich het duurzame domein van Hanna en Kristoffer, waar ze zo’n beetje alle sustainable sterren van de hemel koken. Eilandsmaken voeren de culinaire boventoon. De très courante wijnkaart, Hanna’s non-alcoholische eigen brouwsels en een spectaculair uitzicht over de verstilde haven doen de rest. Boek Gåsemora Gårdskrog altijd inclusief overnachting. Waarom? Daarom! Een absolute aanrader.

 

 

PRIMA GÅRD

PRIMA GÅRD

Bij PRIMA GÅRD weten gastheer Martin en ega Emma van wanten. Van het betere culinaire wanten. Alles met het oog op een beter milieu, begint bij Prima Gård. Eigen geroosterde koffie met PRIMA’S homebaked bullar. En voor bovenaan je eilandlijstje chef Martin’s Fina Middagar. Vanaf de late lente tot het einde van de Indian summer en op een aantal crispy winteravonden, zijn Martins culinaire belevingen key. In de heritage hippe kalkstenen gård is het leven PRIMA! Duurzaam en zeer, zeer PRIMA.

STORA KARLSÖ

STORA KARLSÖ

Je hebt Fårö en je hebt Stora Karlsö. Twee vlakbij Visby gelegen top eilanden voor de beste culinaire eilandbelevingen. Op Stora Karlsö, bij het gelijknamige paviljoen, spat de spectaculaire Oostzee nog net niet op je Baltic hapjes. Een rij fotogenieke kalkstenen rotsen doen dienst als een hypermodern vormgegeven kalkstenen windscherm. Voor het betere uit de wind genieten van je Baltische beleving. Tijdens het eten stelt de een na de andere gevederde vriend zich luidkeels, of in dit geval luidsnavelend, aan je voor. Oh ja, en geloof het of niet, maar hier serveren ze gegarandeerd de meest verse vis. De sustainable plejs to be in case je een beetje levensgenieter bent. Van de late lente tot het einde van de eindeloze Indian summer. Helt fantastisk zouden de Zweden zeggen.

HANSA DESTINATIONS

En hoe op Gotland te komen? Laat er nou vanuit Noord-Duitsland een rechtstreekse ferry richting Visby varen. Hansa Destination tekent voor een duurzame overtocht. Samen op één boot met beduidend minder uitstoot dan ieder voor zich over de doorgaande weg. ’s Avonds aan boord om de volgende morgen uitgeslapen ter hoogte van Visby je hut uit te rollen. Duurzaamheid troef. Hansa ahoy, vanuit Rostock volle vaart over de Oostzee richting Zweden. See you, sustainably soon… op Gotland.