Nederland, Maastricht5 april 2024, door Bo Peters

Verrukkelijk Midden-Oosters eten doe je bij Safar in Maastricht

Nederland, Maastricht, 5 april 2024, door Bo Peters

Verrukkelijk Midden-Oosters eten doe je bij Safar in Maastricht

Aah onze all-time favorite Maastricht. De stad waarover we niet kunnen stoppen met praten, tot vervelens toe. Sorry not sorry. Die stad heeft er weer een dijk van een restaurant bij. Waar oh waar, horen we denken? Pal, jaja, aan het oh zo bekende en centraal gelegen plein: het Vrijthof. Een dijk van een locatie met een niet zo’n standaard menu. Een Midden-Oosterse kaart staat hier voor je paraat. Libanees, met een moderne twist, om precies te zijn. Voor je avondvullend eetprogram. Jubelend stellen we bij deze graag aan je voor: Safar in Maastricht. Voilà.

De locatie

De locatie

We noemden het al even kort maar het pand verdient meer dan 1 woord: Aan. Het. Vrijthof. Safar is gelegen in een karakteristiek, monumentaal pand genaamd Maison Haas Hustinx. Hierin huist een luxehotel – we spiekten even in de spa en wilden er eigenlijk niet meer weg – en dus Safar. Het restaurant zit goed verstopt, aka verscholen, in dit pand. Je drukt op de bel, de immens grote houten deuren vliegen open en je stapt vervolgens binnen in de oh zo typische herenhuis-vibe. Torenhoge plafonds, gouden accenten en een weelderig trappenhuis. Allemachtig prachtig. Safar is een intiem restaurant en old meets new in dit gedeelte van het gebouw; het huist in een constructie opgetrokken van zink en glas. En groen. Veel groen.

Shared dining

Shared dining

Nu het belangrijkste natuurlijk: het eten. Het wisselende menu is zo ontworpen dat je gerechten – zoals gebruikelijk in het Midden-Oosten – kunt delen met je favoriete tafelgenoten. Mezze. De naam Safar betekent ‘reizen’ en het menu is als een ware reis door het Midden-Oosten. Kijk, houden we van. De keuken in Beiroet kent vele invloeden: van Romeins tot Frans en Ottomaans en dat is vertaald in het menu. Libanees met een moderne twist dus. What to order? De vraag is eigenlijk: wat niet? Letterlijk alles – en we hebben best wel wat geproefd, no shame – vonden we lekker. Kneitergoed zelfs. Het fijne van dit concept is dat je in principe niet hóeft te kiezen. Als je maar met genoeg mensen gaat, kun je zowat de gehele menukaart bestellen. Ha! We proefden onder andere de haring op brioche met crème fraîche, gezouten limoen en spicy augurk. Gingen vervolgens over op shrimp kebab – geserveerd met rode ui, sumac en langoustine saus – en manti. Laatstgenoemde is een Armeense ravioli, die aan tafel wordt afgetopt met yoghurt, passata en sumac. We sloten af met geroosterde bloemkool met parmezaan crumble (heus), tahina en heeeel langzaam geroosterde beurre noisette. Jum

Midden-Oosters

Midden-Oosters

Voor twee personen heb je genoeg aan 5 – 6 gerechten en dan is er, uiteraard, nog ruimte voor een dessert. De warme walnotentaart met vanille-ijs, karamelsaus en beurre noisette crumble is to die for. De eigenaar van Safar – Zeina Haroun, die in 2020 vanuit Beiroet naar Nederland verhuisde – zorgt samen met collega chef-kok Roi Eyny (met een Irakees/Israëlische achtergrond) dat ook het drankmenu naadloos aansluit op de mezze. Zo heb je een welkomstcocktail met cava en anijs, staan er diverse kombucha’s op de kaart evenals natuurwijnen. Voor ieder wat wils dus.

De Midden-Oosterse keuken is moeilijk om níet van te houden. Tel daarbij op dat Safar op een waanzinnige plek zit, de bediening uiterst vriendelijk is & zorgt voor een warme sfeer en je hebt weer een goede reden gevonden om naar het zuiden van ons land af te reizen. Zoals ze zelf zeggen bij Safar: ‘Ahla wa sahla: welkom, je bent waar je thuishoort’. De meest voorkomende vorm van begroeting in Beiroet en de omliggende landen. Weet je dat ook weer. Oh enne: als de wiedeweerga naar Maastricht dus, naar restaurant Safar.

 

Safar is open van donderdag tot en met maandag van 17.30-23.00 uur, de keuken sluit om 22.00 uur. Kom je in het weekend? Dan raden we je aan te reserveren. We bleken niet de enige te zijn die dol zijn op de Midden-Oosterse keuken namelijk.

Safar Maastricht