14 april 2020, door Maartje

Steun lokale ondernemers: de lekkerste initiatieven per regio

14 april 2020, door Maartje

Steun lokale ondernemers: de lekkerste initiatieven per regio

Túúrlijk heb je onze inmiddels uit zijn voegen klappende lijst met restaurants die thuisbezorgen al lang en breed op je koelkast geplakt. En natuurlijk ga  je niet hamsteren maar klopt je aan bij je lievelingsadresjes én bij zaken die je altijd al had willen proberen. Geef je jezelf en je vrienden een tegoedbon cadeau van diezelfde restaurants zodat zij de komende tijd het hoofd boven water kunnen houden. De rest van de tijd? Dan verwen je jezelf, omdat jij het ook waard bent. Met lekkers van de beste local suppliers uiteraard. Want er staan tal van toffe initiatieven op, en dit zijn the ones to watch.

First things first even over het supporten van de lokale ondernemers

First things first even over het supporten van de lokale ondernemers

Dat de horeca op zijn gat ligt is duidelijk, maar minder zichtbaar is het drama voor de lokale producenten die voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Met  boodschappenpakketten samengesteld door lokale ondernemers, geniet je thuis van deze producten. En zo steun je de lokale ondernemer zodat je er straks, als alles weer normaal is, nog steeds van kunt genieten.

Support Your Locals

Support Your Locals

Dat kan met Support Your Locals bijvoorbeeld. Hét Nederlandse Initiatief om de lokale ondernemer op welke manier dan ook een beetje te steunen. En die manieren lopen (zoals we het graag zien) de pan uit. De een na de andere stad dook op om aan het initiatief mee te doen (hoera alleen al voor dat) en de Nederlanders doen massaal hun best om de ondernemer te steunen (nog een hoera). Vanaf vandaag zijn al deze initiatieven, van foodbox tot boerderijwinkel, op de website van Support Your Locals te vinden. En dat al in samenwerking met de Taskforce Korte Keten waardoor het initiatief wordt uitgebreid naar een landelijke campagne waarin lokale producenten de hoofdrol spelen. Voor een kortere voedselketen wat direct tot lekkerder, verser en beter voedsel leidt.

Amsterdam was de eerste Nederlandse stad, de geboorteplaats van Support Your Locals. Wat de Amsterdammers toen nog niet wisten is dat er daarop nog vele steden volgde… Welke lees je allemaal hier:

Noord - Holland

Noord - Holland

Amsterdam – Geredde groenten van Instock, het lekkerste brood van Bakkerij Mama (in Halfweg), de lekkerste worsten van Brandt & Levie en de enige echte Amsterdamse melkboer MOMA levert zuivel van de Groene Griffioen. En natuurlijk doet Lindenhoff mee. We hebben het allang verteld natuurlijk. Maar goed, bestellen? Dat doe je hier.

HaarlemDe Slagersdochter, De KaasKampagne, VIZ Markt, Boulangerie Oscar, Mabrouk en – zoals ze zelf zeggen –  een beetje van de knusse koffiebar Mogador. Voor €49,50 bestel je een tjokvol pakket met lokaal lekkers, dat ook nog eens bij je thuis wordt bezorgd op dinsdag of vrijdag. Je hoeft alleen maar een mailtje te sturen naar bestellen@supportlocalshaarlem.nl.

Heemstede – de Smaak van Heemstede is iedere week weer een verrassing. Elke keer weer wordt een nieuwe box door Slagerij VreeburgKeurslager Peter van der GeestBoulangerie OscarTrattoria De Pasta BoxAlexanderhoeve kaasGrapedistrictBrantjes Wijn, Menno Vreeburg Catering en ‘goede buur’ De Kroon Horecavers uit Haarlem samengesteld. Dan kun je er voorzichtig vanuit gaan dat er een kaasje, wijn en Italiaanse specialiteiten uit Heemstede in zit en dat voor in totaal €50! Voor de pre-order van de nieuwste box kun je hier aankloppen.

Huizen – de keuze bij de Smaak van Huizen is reuze. Huizen pakt uit en stelt maar liefst zes verschillende tjokvolle pakketten samen. Weet je in ieder geval dat je goed zit met de inhoud. Wat dacht je van een vitamine box om de weerstand op peil te houden? Check Smaken van Huizen out!

Ook THUIS 072 verzamelt allerlei initiatieven van lokale horeca in coronatijd. Afhalen, bezorgen, nieuwe maaltijdboxen: alles gemakkelijk te vinden op THUIS 072. Een hele hoop Noord-Hollandse glorie om de lokale ondernemers in (- en rond) Alkmaar onder één webpagina te vinden.

Zuid - Holland

Zuid - Holland

Rotterdamhet is een goeie deze! Daar komt ‘ie: brood, melk, verse eitjes, granola, kaas, gemalen koffie, heerlijk gebrouwen biertjes, nootjes, soyasaus, soep, rookworst, saucijzenbroodjes, vers fruit als sinaasappels en om af te sluiten de nodige groentjes: aardappelen en wortels. We told you, hier kom je al een heel eind mee! De boodschappenboxen bestel je hier en ze kosten €42,50 (excl. bezorging) maar dan heb je ook écht een goedgevuld pakket.

Leiden – Kaasje, biertje, nootje, broodje (en spotten we daar nou ook een wc-rolletje?) in Leiden weten ze wel van de lokale producten.  In de box vind je producten van Pronck (niet te ontbreken), boerderij de Eenzaamheid, Lakenvelderboerderij Boterhuispolder, boerderij Kwakernaak, Ptthee, Olmenhorst en Sweylanthoeve. Dat allemaal voor een totaalprijsje van 55 euries en bijkomstig het helpen van je lokale ondernemers. Bestellen die Pronck Wilde Weide box dan maar?

Delft – ook de Delftse Doosch is niet een zomaar samengesteld pakket. Welnee, je hebt keuze uit meerdere varianten. Deze bijzondere pakketten bevatten lokale producten van Neef Rob, Uit de achtertuin en van bijvoorbeeld Bakker Jaap. Te leuk toch? Je hebt ‘m zo besteld en wel hier.

Den Haag – haagsche schatten bij elkaar verzameld en allemaal in één pakket verstopt. Het Haagsche schatten survival pakket wordt ‘ie zelfs genoemd. Dan moet het er wel eentje zijn om even mee door te komen, dus bestellen en binnen blijven. Kleine moeite.

 

Overijssel

Overijssel

Twente – regelrecht oet’ twente een beste box bomvol aan lekkers. Varkensrollade, vergeten groente en pindarotsjes: een greep uit alle Twentse heerlijkheden. Hier komen ze elke week met een verrassende box zodat je hem elke keer weer wilt bestellen. Dat mag wel hoor, kun je hier doen!

Deventer – ja hallo Deventer! Ze dachten vanuit het oosten ook even met pakketten te komen. Lekker bezig allemaal. Hoe ziet ie van Deventer eruit: een heerlijk pakket vol met Deventer streekproducten voor € 45,-. Nootjes, wijn, vers broos, kaas, ambachtelijke snoepjes… U noemt het maar. En er blijven maar lokale ondernemers bij komen. Je kunt hem wel blijven bestellen die DeventerBox.

Ijsseldelta – melk, yoghurt, kaas, groentes. Een pakketje voor de borrel, een compleet ontbijt aan de voordeur geleverd. Ga zo maar door. Hier bestel je tal van verschillende pakketten om je lokale ondernemer uit de Ijsseldelta te ondersteunen.

Brabant

Brabant

Eindhoven – Eindhoven de gekste? Helemaal niet! Hier komen ze met een box gevuld met Droge Worst, een stukje Grillworst én Gehaktballen gemaakt door Ad Reinders met vlees van Heyde Hoeve, frisse groentjes (ijsbergsla, uien, prei, kastanjechampignons, sinaasappels, appels en peren) van Heeren Groenten en Fruit. Versgebakken brood van Godfried de Vocht. De (echte) Brabantse Worstenbroodjes van Houben Worstenbrood,  kaas van De Ruurhoeve en om het af te maken nog een €5 waardebon van restaurant De 3 Gebroeders. Niet gelogen als we goed gevuld zeggen. Als je €50 inlegt dan wordt hij lekker makkelijk thuis bezorgd. Bestellen en genieten.

Meijerijstad – ook in het Brabantse Meijerijstad hebben lokale voedselproducenten zich verenigd en komen ze met het lekkerste brood van bakkerij Bakkerij van Leur, verse groente & fruit van groenteboer van Asseldonk, specialiteiten van traiteur Plank Noordkade , ambachtelijke vleeswaren van slagerij Slagerij Pennings , vers gebrande koffie van Noord , cupcakes van Taarten van Tante Jans , heerlijke chocolade van Rudolf Vermeulen, en verse kaas van kaasmaker Siebeskaas. En dat allemaal in een heerlijk compact doosje voor €40.

Tilburg – hallo daar Tilburgers! Hebben jullie al gezien dat er verschillende pakketten, samengesteld door Tilburgse ondernemers, voor jullie klaar staan om besteld te worden? Jawel, deze bijvoorbeeld met verse asperges, noten, kaasjes en meer.

 

Zeeland

Zeeland

Zeeuws Vlaanderen – van lekkere verse zeeuws-vlaamse etenswaren genieten en tegelijkertijd de lokale producenten steunen? Bestel dan hier een pakket afgeladen vol met groenten en fruit van lokale boeren en andere lekkernijen van locals als Appelaere, Kaasboerderij de Vos, Chocolaterie Maurits, Confiserie De Grens, Werken in de kas, en anderen. Jullie Zeeuwen doen het graag want de boxen vliegen de (online)winkel uit!

 

Utrecht

Utrecht

Utrecht – steunen op de allerlekkerste manier want het Utrechtse pakket bestaat uit heerlijks als vers fruit van de lokale boomgaard, worst, verse broden, koffie, jam en meer. Wat dachten jullie daar in Utrecht van de KoekfabriekRoze BunkerBroei, Twisted Jams, Nordkapp? En dat is nog niet eens alles. Met het goede nieuws dat er maar meer nieuwe lokale ondernemers bij blijven komen zodat er zelf een vegetarische versie van de box gemaakt kan worden. Voor €45 heb je er al een in huis (let wel: er komen nog verzendkosten bovenop van €5). Genieten met een extra goed gevoel.

 

 

 

Flevoland

Flevoland

Flevoland – persoonlijke verhalen over de boeren, ondernemers en smaakmakers. Ontdek Flevoland en neem een kijkje achter de schermen. Op de website vind je tal van initiatieven in Flevoland: boeren, webshops, boerderijwinkels en restaurants. Enn tuurlijk ook heerlijke pakketjes. Check it out!

Lelystad – boeren uit Lelystad staken hun koppen samen en besloten hun producten direct aan de mens te leveren. Zowel los zijn de producten te bestellen als in samengestelde pakketten. Een soort online boerenmarkt kunnen we het wel noemen.

Almere – hoe leuk is deze! In Almere wordt er geen pakket door de lokale ondernemer voor je samengesteld maar stel je hem zelf samen. Keuze genoeg en weet je zeker dat alles in het pakket gebruikt wordt. Slim! Bestellen maar!

Gelderland

Gelderland

Nijmegen – leukste in het Nijmeegse pakket? Alle ingrediënten van Landwinkel de Woerdt om een heerlijke appeltaart te maken. Want bakken is natuurlijk wel één van de leukste binnenblijf activiteiten. Bovendien zit er nog veel meer lekkers in om wat tijd en je buik mee te vullen.

Ede – thuiswerkers in the building? Een pakket om met de juiste energie in huis aan het werk te gaan. Daar zit natuurlijk koffie in en fruit voor de vitamientjes. Maar dat is lang niet alles hoor. Bestellen doe je hier.

Heel Nederland

Heel Nederland

Lindenhoff – De Marché van de allerbeste mensen van Lindenhoff is gewoon geopend. Natuurlijk ga  je daar alleen heen voor je boodschappen en als er geen kuchje dwars zit, maar als dat zo is, support dan vooral your farmers en ga naar Baambrugge voor een stukje buitenlucht en de nodige boodschappen bij de Lindenhoff  Marché. Uiteraard wordt alles met gepaste manier over de toonbank geschoven.

Lindenhoff bezorgt overigens ook gewoon nog steeds, maar nu ook kosteloos. Dus mocht je wachten op andere drukke bestelservice, denk dan aan Lindenhoff die de producten rechtstreeks van de boer krijgen en nu dus lekker bij jou voor komen rijden.

Fijn voor als je zelf de deur niet uit wil of kan. We hartje Lindenhoff.