23 maart 2023, door Sanne Carbaat

Bart Bouwt: Summer-proof je tuin of balkon in 8 simpele stappen 

23 maart 2023, door Sanne Carbaat

Bart Bouwt: Summer-proof je tuin of balkon in 8 simpele stappen 

Heus, zomer in Nederland is echt zo gek nog niet. We duiken de tuin in (lees hier Barts Buiten - we puilen uit van de tips over hoe je van je buitenruimte, hoe groot of klein ook, het beste, mooiste, kleurrijkste, meest eetbare engazomaardoor kunt maken). Mooi hoor, al die tuin- en potplantentips, maar daar is je tuin, balkon of andersoortige postzegel-buitenruimte natuurlijk nog niet klaar mee. Nee nee, het oog wil ook wat. Dus doken we de styling trukendoos in en duikelden de beste, supersimpele, soms budgetvriendelijke en vooral ontzettend knappe tips op waarmee je van je tuin of balkon de most good looking plek voor 'met je voeten omhoog' maakt. Houden we van.

 

 

een kloddertje roze (of groen. of bruin. of...)

een kloddertje roze (of groen. of bruin. of...)

Mooi roze is echt niet lelijk. Te allen tijde. Om de eenvoudige reden dat roze vrolijk stemt. Die quote ‘het leven door een roze bril zien’, komt ergens vandaan, niet waar? En ja, dat geldt voor elk geslacht: het is zo ontzettend achterhaalt dat roze meisjesachtig is. Niet in de minste plaats omdat er veel meer dan 50 tinten roze bestaan: een nude/beige-roze past ons allemaal.

Lang verhaal kort: een stukje muur, een schutting, een houten plank over? Verf ‘m nu eens niet wit of grijs (dat doet iedereen al), maar probeer eens oudroze, warm crimson of vergrijst lila. Beeldschoon en bovendien is er geen kleur die mooier matched met groen. Je weet wel: groen van planten, en die wilde je toch al in je tuin, toch? Of een groepje cactussen, dat doet het lekker voor het ultieme Marokkaanse effect.

Plaatje compleet maken? Hang gordijnen op buiten! Een roestkleur staat weer prachtig bij het zachte roze en groen, of een doffe tint donkerblauw.

Farrow & ball

Farrow & ball

Omdat we zelf binnen nogal wat roze hebben, en ook de accessoires in onze tuin uitblinken in kleur, pakten we het zelf anders aan: op de deuren zit Sap Green uit de Colour by Nature collectie van Farrow & Ball en op de muur en het bankje zit Broccoli Brown – a perfect match. 

Colour by Nature? Jazeker. Deze kleur-collectie werd door Farrow & Ball samen met het National History Museum ontwikkeld. De kleuren zijn er ook voor binnen, maar zelf vind ik ze prachtig voor buiten. Dat vinden de makers zelf ook, vandaar dat er een speciale buiten finish (Exterior Eggshell) werd ontwikkeld. Hulde! Nooit meer anders. Alle kleuren uit de Farrow & Ball collectie zijn in Exterior Eggshell te bestellen: wil je je tuin zoals hierboven, kies dan bijvoorbeeld voor Crimson Red gecombineerd met Hague Blue, voor de volgende tuin-upgrade.

Bamboe & rotan your ass off

Bamboe & rotan your ass off

Een million dollar look voor een prikkie? Rotan en bamboe is je antwoord. Bij de bouwmarkt schaf je een opgerolde bamboe-mat aan welke je eenvoudig voor je lelijke schutting of muur zet: opgelost.

Al wordt het beste effect bereikt wanneer je zo’n gezellige rotan (Marokkaanse) lamp op kunt hangen. Geen plek? Schaf dan voor een paar euro een tafelklem aan (het Nederlandse label Deens heeft mooie). Zo heb je boven je tuintafel een rekje om lampjes en een rotan lampenkap aan te hangen. Feest.

foto rechts via @enstijl

Neem de binnen naar de buiten

Neem de binnen naar de buiten

De eerste en meteen de meest eenvoudige, compleet gratis tip: neem binnen gewoon mee naar buiten. Dat klopt: pak je stoelen, vloerkleed, tafel, kussens, poefs, dekens – gewoon álles – op als het mooi en herschik ze in je buitenruimte. Why not? Het kost je geen geld en je hebt je eigen smaak zo in je eigen tuin. Bovendien heb je na al dat gesjouw een borrel verdient, en dat is ook wat waard.

En oke oke, we snappen ook wel dat, wanneer je bezig bent, je af en toe toch ook wel zin hebt in wat nieuws. Maar het mag de bank niet breken. De allerbeste tip voor een mooi vloerkleed van nu, die zowel voordelig als kwalitatief zijn, zijn de kleden van Karwei. Hier shop je ze. Liever een echt buitenkleed? Wij zijn hooked aan Merel in Wonderland. De sympathieke website puilt uit, maar we scrollen altijd naar de goed geprijsde kleden van jute of plastic voor buiten.

Kussens kussens en nog meer kussens

Kussens kussens en nog meer kussens

De eenvoudigste manier om je ultieme vakantiegevoel naar je eigen tuin te ‘gooien’ is door kussens. En denk nou nooit dat je er teveel hebt; onmogelijk. The more the merrier. Droom je van Thailand of van een tropische vakantie ergens tussen de groene palmen? Dan schaf je een paar tropische kussens aan en breng precies die vakantie naar huis. Liever naar het broeierige Marrakech? Zorg dan voor aarde kleuren en alle tinten roze (mix met beiges, roodtinten en oranje). Zul je zien: Marrakech was nog nooit zo dichtbij. De gekleurde PomPom kussens van The Souks hebben precies de juiste “pop” die je nodig hebt. En we zijn groot (heel groot) fan van het kleurrijke The Jungalow en RA Interiors. En als je wat meer te besteden hebt, doe dan de duurzame en beeldschone kussens van Palais. Of natuurlijk ons alles favoriet, de kussens van Atelier Pomme.

 

Hang een hanglamp buiten

Hang een hanglamp buiten

Dat klinkt misschien een beetje gek, een hanglamp buiten hangen, maar geloof ons nou maar: één zo’n lamp en je buitenruimte heeft meteen dat lekkere woonkamer/vakantiegevoel dat je zocht. Zelfs wanneer je de lamp niet aan doet, geeft het al een knus gevoel.

Er zijn tegenwoordig heel veel prachtige lampen die heel goed buiten in de tuin of op je balkon passen, zoals deze van kwantum. Voor een prikkie loop je er mee weg. Dan kan je de hele dag blijven zitten in je buitenwoonkamer.  (photos: tumblr, @vinceturnerdesign, www.kwantum.nl)

Waar je moet wezen voor van zulks? House Hold Warehouse heeft prachtige gevallen, maar eerlijk is eerlijk: bijna iedere low budget interieurshop heeft leuke! Ikea doet een hele goede duit in het zakje (deze zijn te gek), en bij Karwei heb je deze mooie rotan hanglamp. Even het lampje eruit slopen en ophangen maar! Toch geen plek? Een muurtje wordt al snel superleuk wanneer je er een verzameling lantaarns of lampionnen aan hangt.

Zet al je mooie potten (en manden) buiten

Zet al je mooie potten (en manden) buiten

Waarom zouden alle onze mooie (dure) potten binnen moeten blijven? Hell no! Als je toch de hele dag buiten wilt loungen, neem je je mooiste potten en planten met je mee en laat ze even van de zonneschijn drinken. Zij blij, jij blij.

Potten duur? Ja dat klopt eigenlijk wel… Wij hebben thuis bijna al onze planten in manden gezet. Is zeker de helft zo goedkoop en staat ontzettend gezellig. Als je toch bij Kwantum aan  het bestellen bent, is dit een leukerd of deze van La Redoute is ook zo’n knapperd.

Hang je planten buiten

Hang je planten buiten

Zoals binnen licht boven je hoofd een ruimte meteen knus maakt, zo doet een hangplant dat ook. Heb je geen pergola of  takken waaraan je de planten kunt hangen, kijk dan of je een uitstekende haak in de muur kunt schroeven, of een stevig touw kunt spannen om ze aan te hangen. Het hele jaar door een mooie oplossing overigens (want ook van binnen naar buiten leuk om naar te kijken).

Plantenhulp gezocht? Check even de stadstuinwinkels; zij helpen heel graag.