8 juni 2023, door Tessel Horsting

Duurzame cadeautip: de Sustainable Fashion Gift Card

8 juni 2023, door Tessel Horsting

Duurzame cadeautip: de Sustainable Fashion Gift Card

Een goed cadeau kan nog verdomd lastig zijn. Soms weet je gewoon echt niet wat je moet geven en dan zijn giftcards je beste vriend. Zo kan iemand zelf lekker uitkiezen wat 'ie wilt en weet je zeker dat je cadeau niet ergens achterin de kast belandt. Nu snappen we dat een cadeaukaart geven ietwat onpersoonlijk voelt. Een giftcard met een extra boodschap voegt daarom nét iets meer toe. En dat beetje extra kan bijvoorbeeld duurzaamheid zijn, wat bij de Sustainable Fashion Gift Card het geval is. Met deze giftcard kun je bij bijna 80 duurzame mode initiatieven terecht, van winkels, merken en workshops, tot kledingbibliotheken, kleding ruilen en stylingsessies.

 

We lichten een paar initiatieven uit én delen onze favorieten met je. Shoppen was nog nooit zo leuk (en duurzaam)!

Monsak

Monsak

We nemen je even mee terug naar 2012, toen oprichter Margriet Meijer haar eerste tas op de leermachine maakte en meteen verkocht was. Merk Monsak was geboren en maakt tassen van gered leer™. De tassen worden op aanvraag gemaakt: via de site kun je een afspraak inplannen om te bespreken hoe jouw ideale tas eruit komt te zien. Daarnaast biedt Monsak ook workshops aan om je eigen tas te maken. En als je het toch niet helemaal ziet zitten om je handen uit de mouwen te steken of je weet gewoon zéker dat je twee linkerhanden hebt (al word je echt goed begeleid en komt er zeker wat tofs uit), moet je dat vooral overlaten aan Margriet. Ook altijd een optie. Duurzaam materiaal én de tas is helemaal naar jouw wens gemaakt, een fashionable een-tweetje!

Met de SFGC kun je bij Monsak een tas kopen of een workshop doen. Degene die de kaart krijgt, kiest!

Foto’s rechts Romy Muntingh 

Want hoeveel miskopen en net-niet tassen heb jij in de kast liggen? De zoektocht naar een ideale tas kun je eindelijk staken omdat je samen met Monsaks Margriet je droomtas tot leven kan brengen.

Workshops bij Monsak

Workshops bij Monsak

Net noemde we het al even kort: de workshops die je bij Monsak kunt volgen. Hiermee wil Margriet de deelnemers laten ervaren hoe heerlijk het is om met je handen bezig te zijn. Even weg van dat scherm. Hoofd leeg en gaan, we like it en we need it. En daarbij word je ook ineens heel bewust van wat er allemaal komt kijken bij het maken van zo’n tas. Zo hoopt ze ook meer respect voor andere producten te creëren. Hoe leuk is het om met je eigen gemaakte tas rond te lopen? 

Monsak

Foto’s links Romy Muntingh 

Sophie Stone

Sophie Stone

Sophie Stone is te vinden in hartje Utrecht en gelukkig ook online. Je vindt hier een breed assortiment aan kleding en schoenen voor zowel mannen en vrouwen en van merken als MUD Jeans, ARMEDANGELS en Mausons. Naast kleding vind je er ook sieraden, van onder meer A beautiful Story, en verzorgingsproducten van Loveli. Genoeg opties, dus wil je een aantal duurzame merken naast elkaar zien, dan is dit een dikke aanrader. Heel leuke optie om de SFGC te laten verzilveren!

Sophie Stone

En er is meer: je kunt de SFGC kaart namelijk ook bij duurzame initiatieven verzilveren: kleding lenen, leasen of ruilen, kleding op maat laten maken en on demand productie en ervaringen opdoen. Zoals workshops en stylingsessies om meer bewustere keuzes te maken.

Moodies

Moodies

Je underwear goodies vind je bij Moodies. En niet zomaar ondergoed en swimwear. Dit nieuwe merk is gespecialiseerd in het steeds populairder wordende menstruatie ondergoed. Een Moodies broekje draag je zo’n acht tot tien uur per dag en gaat zo’n vier jaar mee. Geen gedoe meer met wegwerp maandverband en tampons waar plastic in zit verwerkt en zo’n 500 jaar nodig heeft om af te breken. Gemak check, duurzaam check: aanschaffen die handel!

Moodies

Iconic Wardrobe

Iconic Wardrobe

Iconic Wardrobe is nog zo’n initiatief waar je je SFGC kunt verzilveren. Het bedrijf is opgericht door Robin Hoogeveen en richt zich voornamelijk op vrouwen. Robin is marketing specialist en styliste. Naast dat Robin styliste is, verhuurt ze ook prachtige kleding en helpt ze dus bij het vinden van een eigen kledingstijl. Niet het geiten-wollen-sokken-idee, maar een garderobe waar duurzaamheid, kwaliteit, genoeg keuze en modetrends hand in hand gaan. Outfits voor het dagelijkse leven en voor feestjes. Met dit initiatief wilt ze een steentje bijdragen aan het verduurzamen van de mode-industrie en laat ze je kennismaken met een nieuwe manier van kleding consumeren; het huren van kleding voor naar je werk, een feest of een andere gelegenheid. Hoe vaak gebeurt het niet dat je wel met iets nieuws op de proppen wilt komen, maar dat je wéét dat je het eigenlijk niet vaak aan gaat trekken? Voila, Iconic Wardrobe is the answer. 

Iconic Wardrobe

Foto’s rechts Denise Bakker 

Mini-docu

Mini-docu

Achter de schermen van de SFGC zit natuurlijk ook een heel team. Zij zetten zich in voor de verduurzaming van de mode-industrie en hebben hierover een mini-docu gemaakt. In deze documentaire worden tien ondernemers uitgelicht die vertellen over de impact die zij maken samen met de SFGC. Hierin worden de hiervoor genoemde ondernemers allemaal uitgelicht; Margriet, Sophie Stone, Iconic Wardrobe, Moodies, maar ook Tiny Library, Ana Dyla, de Naaierij, Teym, Mauson en Stephastique. De docu zal aan het eind van de zomer te zien zijn en tegelijkertijd zal er ook een nieuwe website gelanceerd worden.

De mini-docu wordt geschoten door campagnebureau MUMSTER van Chanel Trapman en is openbaar voor iedereen. Deze zal eind augustus/begin september te zien zijn op YouTube.

Foto links Romy Muntingh