25 april 2023, door Tessel Horsting

Met de trein (praktisch en snel) vanaf Nederland naar bestemmingen in Europa: deze treinreizen en bestemmingen moet je hebben

25 april 2023, door Tessel Horsting

Met de trein (praktisch en snel) vanaf Nederland naar bestemmingen in Europa: deze treinreizen en bestemmingen moet je hebben

Het leven is mooier vanuit... Juist ja, de trein. Met adembenemende landschappen, drukke steden, langs water, door bergen en onder meren zijn er nogal wat knappe ritjes te vinden. Daarover gaat dit artikel niet, de mooiste treinritten hebben we immers al een keer opgesomd. Net zoals de mooiste en meest luxe slaaptreinen wereldwijd en de beste treinbestemmingen voor wintersport zochten we ook al uit.

 

Dit keer gaan we voor praktisch, snel en natuurlijk duurzaam. In de zomervakantie, herfstperiode, in de lente of whenever. We gaan in ieder geval voor dat vakantiegevoel wat nergens zo vroeg begint als het moment dat je de trein instapt (vaarwel vliegstress). Dus met de trein (praktisch en snel) vanaf Nederland naar bestemmingen in Europa? Deze treinreizen moet je hebben.

België

België

Als je het niet te ver van huis wil zoeken, maar wel even weg wilt, dan is buurland België je grote vriend. Je bent al in zo’n anderhalf uur in Antwerpen vanaf Amsterdam. Maar België heeft veel meer te bieden dan alleen Antwerpen! De studentenstad Gent mag je zeker niet overslaan, waar het ene na het andere leuke barretje om de hoek komt kijken. Dat geldt ook voor het bourgondische Leuven. Op een rijtje welke bestemmingen in België leuk zijn om met de trein heen te gaan:

 • Antwerpen – 1.48 uur, vanaf €21
 • Gent – 2.17 uur, vanaf €31
 • Leuven – 2.45 uur, vanaf €25
 • Brussel – 1.53 uur, vanaf €25
 • Brugge – 2.45 uur, vanaf €31
 • Mechelen – 1.50 uur, vanaf €25
 • Luik – 2.55 uur vanaf €31

Duitsland

Duitsland

Ons volgende buurland is Duitsland. En naast de geweldige hoofdstad Berlijn, zijn er zeker nog andere leuke steden die het bezoeken waard zijn. Vanuit Nederland gaan er veel treinen richting het oosten, maar ook in Duitsland zelf is het openbaar vervoer goed geregeld, zo kan je makkelijk van de ene naar de andere stad reizen.

 • Berlijn – 6.20 uur, vanaf €38
 • Hamburg – 5.10 uur, vanaf €33
 • Düsseldorf – 2.12 uur, vanaf €20
 • Keulen – 2.38 uur, vanaf €20
 • München – 7.05 uur, vanaf €30
 • Frankfurt – 3.55 uur, vanaf €38

Check alle bestemmingen in Duitsland op de site van NS.

In Nederland kun je je tickets bij NS International halen, als je eenmaal on the road bent, raden we je aan om Trainline te gebruiken. Een overzichtelijke app waar je bij meer dan 200 vervoersmaatschappijen je tickets kunt kopen.

Denemarken

Denemarken

Vanuit Duitsland reis je zo door naar Denemarken, naar de prachtige hoofdstad Kopenhagen. Waar een overvloed aan leuke barretjes zijn en je een bak vol nieuwe kleding- en interieur inspiratie krijgt, en als we ergens nou zo dol op zijn… juist, dan is dat dat. En waar we stiekem nog doller op zijn, zijn alle lekkernijen die ze daar verkopen. Een cinnamon bun en een cardamon bun alstublieft, en dat elke dag! De Denen snappen wel hoe ze moeten leven.

Wist je dat de stad Kopenhagen is gebaseerd op ons eigen Amsterdam? Leuk hè, kijk vooral of je het herkent als je er bent. Zijn wij benieuwd of het ze is gelukt, maar eerlijk is eerlijk, ons eigen stadje is natuurlijk niet te evenaren…

Luxemburg

Luxemburg

Hoewel Luxemburg zelf misschien wat duurder is, is treinreizen een spotje! Reizen met de tweede klas is er gratis, en ritten met de eerste klas kosten zo’n 3 euro. Dat vinden we nou fijn, kunnen ze in Nederland nog wat van leren… Afijn, in Luxemburg stad kun je heerlijk wandelen, struinen door de winkelstraten en restanten van de oude stad bewonderen.

 • Luxemburg – 5.30 uur, vanaf €33

Oostenrijk

Oostenrijk

Wil je de bergen in? Dat is natuurlijk een goed idee tijdens de wintermaanden, maar ook zeker een goed idee in de zomermaanden! Oostenrijk heeft genoeg te bieden. Wat ideaal aan de treinrit naar Oostenrijk is, is dat je er met de nachttrein heen kunt. Zo bespaar je tijd én een overnachting, voor de slechte slapers onder ons misschien niet het ideaalste, maar hé, je kunt je er wel op instellen. Deze gaat rechtstreeks naar Wenen, Innsbruck, München, Basel en Zürich. De ÖBB Nightjet heeft verschillende soorten plekken beschikbaar: slaap-, lig- of zitplaatsen, deze verschillen in prijzen.

 • Innsbruck – €30 Nightjet, €38 ICE
 • Wenen – € 30 Nightjet, € 50 ICE
 • Salzburg – €38 Nightjet, €40 ICE

Zwitserland

Zwitserland

En die bergen opzoeken kan natuurlijk niet alleen in Oostenrijk, nee Zwitserland weet daar ook wel raad mee. Met de hoge, spitse bergen en de kneuterige berghutjes, zullen de wandelingen zeker niet tegenvallen. In de zomer kun je er zwemmen in de bergmeren en de bruisende steden bezoeken.

 • Basel – 6.40 uur, vanaf €38 met ICE International of Nightjet
 • Bern – 7.50 uur, vanaf € 38
 • Zürich – 8.10 uur, vanaf € 38 Nightjet, € 50 ICE

Basel barst van de leuke plekken; aan borrelplekken, lunch spots en overnachtingen is er genoeg, we got you.

Tsjechië

Tsjechië

Het Oostblok wordt steeds populairder, mede door de lage prijzen om er te leven (en dan doelen we vooral naar het goedkope bier). Veel studenten en jongeren gaan op interrail reis door Europa en maken ook een ronde door het Oostblok. Tsjechië is er daar een van en staat bekend om zijn hoofdstad Praag, waar menig mens enthousiast van terugkomt. En dat zal niet voor niets zijn. Dus mocht je nou ook op zo’n interrail tour gaan, sla Praag dan zekerrr niet over!

 • Praag – 10.35 uur, vanaf €40

Engeland

Engeland

Mocht je het gemist hebben: tegenwoordig kun je rechtstreeks met de trein naar Engeland, en daar zijn we heel blij mee. Met de Eurostar sta je zo in hartje Londen en kan het feest beginnen. En gelukkig hebben we genoeg geschreven over Londen, lees hier wat er te doen is als je de trein uitstapt en al onze favorieten in de stad. Dat wordt kiezen, of langer blijven…

 • Londen – 4.00 uur, vanaf €94

 

Frankrijk

Frankrijk

Ben je een echte zon liefhebber? Dan moet je richting het zuiden reizen, naar het mooie Frankrijk. In Parijs ben je zo, maar mocht je echt naar het strand willen, ben je wat langer onderweg, maar dan begeef je je wel tussen de Franse taal. Frankrijk is vanuit Nederland goed te bereiken en ook ideaal om een rondje in het land te maken. Start in Parijs en ga via de westkust zo door naar de Côte d’Azur. En vergeet niet elke dag je Frans te oefenen als je bij de bakker je baguette bestelt.

 • Parijs – 3.20 uur, vanaf €35
 • Cannes – 10.25 uur, vanaf €90
 • Lille – 3.35 uur, vanaf €48
 • Marseille – 7.30 uur, vanaf €116 met Zon-Thalys
 • Nice – 10.10 uur, vanaf €90
 • Bordeaux – 6.40 uur, vanaf €60
 • Aix en Provence – 7.30 uur, vanaf €116 met Zon-Thalys

Italië

Italië

Nog een zonbestemming is het mooie Italië. De bekende route Cinque Terre die bestaat uit vijf kustdorpjes, is goed te doen met de trein. En zo kun je langs verschillende steden als Milaan, Pisa, Rome en de Amalfikust. Neem vanuit Nederland de nachttrein naar München en vanuit daar een trein naar Italië. Het treinsysteem in Italië is erg goed geregeld, je hebt twee sites waar je tickets kunt boeken. Dit zijn Trenitalia en Italo. Mocht je helemaal naar het zuiden gaan, dan zijn de streek Puglia en het eiland Sicilië twee bestemmingen die de moeite waard zijn. Lekker smullen en genieten van la bella Italia en dan kom jij gegarandeerd helemaal uitgerust en opgeladen terug aan het einde van de rit.