12 januari 2018, door Maartje

THE KIDS ARE ALL RIGHT (maar wat eten ze??)

12 januari 2018, door Maartje

THE KIDS ARE ALL RIGHT (maar wat eten ze??)

Mocht je het gemist hebben: yours truly is zwanger (als dat een enorme schok is: inderdaad, Bart is een vrouw/ meisje – wanneer ben je eigenlijk geen ‘meisje’ meer? Het was toch gisteren dat ik 17 was? Toch? – / van het vrouwelijk geslacht. Een bijnaam dus). En met het hele zwanger zijn, komt me toch een bak aan nieuwe informatie en dito wijsheden. Man! Ja, natuurlijk wist ik ook wel dat dat zou gaan komen, maar toch… Wat mensen je allemaal willen vertellen! Het is niet bij te benen. Het gros probeer ik overigens meteen weer te vergeten want als je je aan álle adviezen (9 van de 10 x ongevraagde adviezen overigens) moet houden, dan zit je je hele zwangerschap met een glas water thuis op de bank. Niet ok.

Wél ter harte neem ik alle adviezen op het gebied van gezonde voeding. Want hoewel deze website natuurlijk al jaren voornamelijk over eten gaat, stopte ik voorheen alles in mijn mond. Maar echt alles, eerlijk is eerlijk. Want lekker. Het besef dat dat misschien niet zo handig is, kwam in twee delen: ten eerste het enorme aanbod aan (heerlijke!) plantaardige voeding en de bijgeleverde kennis hierover die – gelukkig – anno 2018 op straat ligt (lees vooral ook deze artikelen even: Help a Meat Eater Out – hoe de vegans het doen, en 8 doodeenvoudige manieren om je leven wat meer vegan/ duurzaam te maken), en mogelijkheden te over om zelf de lekkerste plantaardige gerechten te fabriceren (met recepten van Ninour bijvoorbeeld) óf in de stad te verorberen (lievelings-vegan-restaurants in Rotterdam en in Amsterdamholla!).

Barts-Boekje-boterham

Het tweede deel is, uiteraard, die zwangerschap. Want no way dat ons kleintje niet het beste van het beste krijgt. En het beste, dat is gezonde voeding, iets waarover ik (nog steeds!) heel veel kan en wil leren. Want wat geef je zo’n minimensje nu? En wat doet vlees en dierlijke zuivel met een klein, nog niet volledig ontwikkeld lichaampje? Over die laatste vraag zijn eigenlijk alle kenners het eens: niet veel goeds. Niet wanneer je baby nog in je buik zit, en zeker niet wanneer het net geboren is.

Wat wel? Groente en fruit natuurlijk, dat spreekt voor zich, te beginnen met jezelf want wat jij binnenkrijgt, krijgt die baby in je buik ook binnen (willen we trouwens allemaal even kappen met die onzin dat ‘één glaasje rode wijn per week mag en zelfs ‘gezond’ is’?! Veel gehoord de afgelopen maanden en zonder uitzondering belachelijk). Als je baby er eenmaal is, en je geeft borstvoeding, dan wordt extra vitamine K aangeraden (nog een beetje verder: bij kids tot 4 jaar wordt geadviseerd om buiten de voeding om extra vitamine D te geven).

Dat zijn de bekendste – en door mij zeer gewaardeerde – adviezen want hoe moet een mens dat allemaal zelf te weten komen? Maar wist je bijvoorbeeld ook dat margarine (bijvoorbeeld die van Becel) van nature vitamine E bevat, afkomstig uit de plantaardige oliën? Vast niet. Is wel zo. Alweer een reden waarom het nonsense is dat veel voedingsgoeroe’s margarine als ‘slecht’ bestempelen. Ikzelf ben opgevoed met Becel margarine en Blue Band (‘wie is er niet groot mee geworden’). Dat was altijd al een bewuste keuze van mijn moeder (boerin en boerendochter) die al vroeg wist dat de vetten uit echte roomboter helemaal niet beter voor een kind zijn (veel te zwaar in haar optiek), en dat plantaardig (mijn moeder, diezelfde boerenvrouw en -dochter, eet al sinds mensenheugenis voor 90% plantaardig) vele malen beter voor kleine lijfjes en grote lijven is. Aan margarine wordt bovendien vitamine A en D toegevoegd waardoor het, zodra de eerste (in ienieminie stukjes gesneden – zo zoet) bammetjes op tafel verschijnen, een hele gemakkelijke manier is om je kleintje ongemerkt deze extra vitaminen te geven.

Barts Boekje - Boterham

En dan vetten, die zijn belangrijk (je hersenen bestaan voor bijna 60 procent uit vet en vet levert energie). Tenminste, onverzadigde vetten. Die zijn goed voor de hersenen en de ontwikkeling van je kind. Nu ben ik iets minder van de wie wat waar en waarom (korte aandachtspanne) en wil ik zelf gewoon weten: ‘hoe dan?’. Welnu: onverzadigde vetten zitten in plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie (ook het belangrijkste bestanddeel van margarine). Dus als je dat onthoud, gaat het goed. Maar ook in vis, noten en avocado zitten veel onverzadigde vetten, en staat er Omega 3 en 6 op een verpakking, dan zit je ook goed (dat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, a.k.a. essentiële vetten en goed voor een gezond cholesterolgehalte).

So far so good maar ‘ons moeder’ legt nog verder even uit (je gooit er een kwartje in...): op het begin is het niet zo ingewikkeld, dan is het of de fles of de borst. Maar vanaf ongeveer 4 maanden gaan de meeste baby’s ‘oefenen’ met vast voedsel. Groente- en fruithapjes als aanvulling (veel gehoorde tip: vergeet de giga-keukenmachine of blender: een staafmixer is net zo handig!). Vervolgens pap én eerder genoemde mini-boterham (dat lijkt mij dus zo gezellig) met margarine. Verder niks. Wist je namelijk dat Becel plantaardige margarine met smaakjes heeft? Volgens moeders is het namelijk hét moment – en dat heeft ze vast niet helemaal zelf bedacht – om je baby te laten wennen aan zoveel mogelijk smaken zodat het later geen moeilijke eter wordt (lijkt me vreselijk). Becel heeft margarine met walnoot smaak, kokos-amandel en avocado-limoen – allemaal licht en romig van smaak (lees: gemakkelijk te handelen voor de mini, en bovendien lekker voor jezelf).

En dan zijn we zo een half jaar verder. Wat dan? Komt tijd komt leven! U hoort me tegen die tijd wel weer.

x Maartje (a.k.a. de zwangere Bart dus)