Nederland, Rotterdam19 mei 2021, door Barts Boekje

Slapen in een voormalige drukkerij, Boutique Hotel The Slaak Rotterdam

Nederland, Rotterdam, 19 mei 2021, door Barts Boekje

Slapen in een voormalige drukkerij, Boutique Hotel The Slaak Rotterdam

Als journalist slapen in een voormalige krantendrukkerij geeft wel een extra dimensie aan een weekendje weg. In Rotterdam kan het. Daar heb je sinds een paar jaar het nieuwe boutique hotel The Slaak Rotterdam. Een zogenaamd ‘tribute Portfolio Hotel’ van de Marriott-keten, met een luxe en eigen stijl ten opzichte van de ‘standaard’ Marriott hotels. Gevestigd tussen de binnenstad en een woonwijk, ligt het 74-kamer tellende hotel. Hier werd vroeger Het Vrije Volk gedrukt, dat later opging in het Algemeen Dagblad. De entree, waar ook een lounge, een hotelshop (like!) en het restaurant Didot34 zit, is indrukwekkend groot en hoog. De naam Didot is afkomstig van het lettertype van de krant die hier ooit werd gedrukt. Zo zijn er overal in het gebouw verwijzingen te vinden naar de vroegere bestemming van het pand (nog een like!).

The Slaak

The Slaak

Met enorme lampen, aardse tinten en designmeubelen, voelt de ontvangstruimte echt als het begin van een sjieke avond uit in die spannende stad, die zoveel verschillende gezichten heeft. Op de kamer wordt ondertussen een fantastisch diner verzorgd. Ceviche, een burger en een mooi opgemaakt chocolade dessert toe – geen heel spannende keuze van, maar wel errug lekker – en we drinken daar lokale biertjes bij van de Kaapse Brouwers. We slapen in een kamertype genaamd ‘The Slaak Loft’. Dat is een iets grotere kamer dan de standaard ‘The Slaak Room’. Je hebt ook – als je wat meer budget hebt – executive kamers met een balkon. Ik vond onze kamer al behoorlijk groot, met een bed met een fancy hoofdbord van grote langwerpige beige kussens. Er is ook nog ruimte voor een grote leren draaistoel, een knus bankje én een houten vierpersoons eettafel. Superfijn om wat meubels te hebben in coronatijden, als je op je kamer moet ontbijten en dineren. Hartverwarmend was de persoonlijk getypte welkomstbrief die klaarlag in een oude typemachine op tafel. Het nostalgische apparaat verwijst natuurlijk naar de geschiedenis van het pand. ‘Onze kamers hebben de uitstraling van een woonsuite. Alsof je even in Rotterdam woont’, schrijven de hotelmanagers ons. En dat is waar. 

Als je ergens te gast bent, is het altijd fijn om te merken dat de mensen die er werken, er ook plezier in hebben. Dat geeft een extra welkom gevoel. Dat is bij The Slaak echt het geval. Enige minpuntje: de ramen in de kamer konden niet makkelijk open en de airco kregen we niet aan. We hadden natuurlijk naar de receptie kunnen bellen, maar dat voelt dan toch als een te grote stap, midden in de nacht, our bet. We weten zeker dat ze dit hadden kunnen oplossen, als we hadden gebeld. Maar goed…

We mogen fietsen lenen om de stad te verkennen. Ze zijn onderdeel van het ‘Let’s Go Local arrangement’, wat we mogen uitproberen (waaronder ook de lokale biertjes horen). 

We fietsen naar de bekende plekken van de stad, maar dat maakt ze niet minder indrukwekkend: de Erasmusbrug, De Nieuwe Binnenweg, de Markthal en het geweldige nieuwe gebouw van het fantastische (en heel toegankelijke) museum Boijmans van Beuningen, Het Depot. Hier worden ten tijde van de verbouwing van het museum, de kunstwerken opgeslagen. Maar ondanks deze tijdelijke bestemming, is het één van de betoverendste gebouwen ooit: omdat het hele gebouw van bijna 40 meter hoog (dat op een omgekeerde vaas lijkt) van spiegelend glas is gemaakt, zie je de stad erin weerspiegeld. Een levend kunstwerk. Alleen daarom al is een weekendje Rotterdam nu echt een aanrader.