België, Antwerpen25 maart 2013, door Barts Boekje

Uittip: de 7 mooiste torens om te beklimmen in Nederland en België

België, Antwerpen, 25 maart 2013, door Barts Boekje

Uittip: de 7 mooiste torens om te beklimmen in Nederland en België

Zin in een dagje uit naar een leuke stad in Nederland of België? Altijd een goed idee, maar extra leuk als je ook iets speciaals gaat doen, naast slenteren, en lekker eten en drinken natuurlijk. Een toren beklimmen bijvoorbeeld!

Misschien maken we je keuze wat makkelijker met deze bijzondere uittip: de zeven mooiste torens om te beklimmen, in Nederland en België! Een leuke manier om alles van bovenaf te bekijken en je conditie uit te testen. In welke stad ga jij de hoogte in?

Belfort in Gent

Belfort in Gent

Midden in Gent vind je het Belfort. Deze toren staat tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Op de torenspits pronkt een draak: het symbool van de stad Gent. Eenmaal bovenaan kun je genieten van een prachtig uitzicht over de historische binnenstad. Op zondag staan er ook overal markten in Gent: bloemenmarkten, rommelmarkten, boekenmarkten, vis en vleesmarkten. Ja, markten genoeg. Dikke tip: ga in het weekend (want alleen dan zijn ze open) naar de Blauwe Kiosk op de Kouter. Deze knusse (en tegelijkertijd chique) aperobar serveert de hele dag door oesters en champagne.

Of schuif ergens aan voor een lekker Belgisch bier of andere frisse versnapering. Er zijn naast het Belfort overigens nog tal van andere activiteiten om te doen in Gent. Staat een bezoek aan deze mooie stad al op jouw wensenlijstje?

Dom in Utrecht

Dom in Utrecht

Midden in Utrecht vind je de Domtoren. Jarenlang heeft deze in de steigers gestaan, maar de restauratiewerkzaamheden zijn inmiddels zo goed als afgerond. Zo kun je deze iconische toren weer in volle glorie bewonderen. Vanaf beneden, maar nog mooier om de Dom te beklimmen en zo Utrecht in vogelvlucht te kunnen zien.

De Dom is met ruim 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Wie de toren wil op wil, moet maar liefst 465 traptreden op. Een flinke klim dus, maar zeker de moeite waard! Rondom de Dom vind je tal van horeca, en waar we eigenlijk altijd aanschuiven is bij Lebowksi, een ontzettend leuk biercafé met veel verschillende stijlen, een heel kekke inrichting en een heerlijk terras wanneer de zon schijnt.

Meer tips in Utrecht

Bibliotheektoren in Leuven

Bibliotheektoren in Leuven

Wie een dagje of weekendje in Leuven doorbrengt, mag de bibliotheektoren in Leuven zeker niet overslaan. Tijdens de weg omhoog bezoek je een tentoonstelling over het ontstaan van de Leuvense Universiteitsbibliotheek. Vanaf de top heb je natuurlijk een prachtig uitzicht over de studentenstad en het gebied eromheen.

Afsluiten doen we met dé perfecte plek voor een avondje uit: De Optimist. Een gezellig café op de Leuvense Vismarkt, en met een steeds wisselende kaart. Reserveren kan bij De Optimist niet, maar zelfs wanneer het druk is, vind je meestal nog een plekje aan de bar.

Euromast in Rotterdam

Euromast in Rotterdam

Misschien wel de enige Nederlandse stad met een heuse skyline: Rotterdam. De Euromast biedt een prachtig uitzicht over de Maas en de vele hoge gebouwen die de stad rijk is. Voor de echte waaghalzen kun je zelfs van de Euromast abseilen! Abseilen kan elk weekend van mei t/m september. Je stapt dan op 100 meter hoogte over de balustrade en abseilt het hele stuk naar beneden, met uitzicht over de skyline van Rotterdam.

Tips in Rotterdam hebben we zeker! Zo veel zelfs, dat we ze gebundeld hebben in een mini e-guide over Rotterdam.

Stadhuis in Brussel

Stadhuis in Brussel

Oh Brussel, altijd een goed idee! Wie een bezoek brengt aan het Stadhuis in Brussel wordt dubbel getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad. Tijdens een panoramische rondleiding krijg je namelijk al op het balkon van het stadhuis de kans om van het uitzicht op de Grote Markt te genieten.

Daarna vervolgt de rondleiding via een wenteltrap omhoog. Opnieuw een steile route, maar als je van boven in de toren op de stad neerkijkt zal je zeker geen spijt hebben!

Tips voor Brussel

Martinitoren in Groningen

Martinitoren in Groningen

Er gaat niets boven Groningen, en al zeker niet boven de Martinitoren. Deze toren is onderdeel van de Martinikerk en staat net als veel andere torens in dit lijstje aan de Grote Markt van de stad. In deze toren vind je zowel een uitzichtpunt op 39 meter hoogte als de Uurwerkzolder.

Onder de Martinitoren vind je het Feithhuis, en daar schuif je eigenlijk voor alle momenten lekker aan: lunch is goed, diner is top en je kunt ook reserveren voor een high tea.

Kathedraaltoren in Antwerpen

Kathedraaltoren in Antwerpen

In Antwerpen kun je de Kathedraaltoren beklimmen. Naast deze klokkentoren krijg je bij je bezoek ook een korte rondleiding door het museum Vleeshuis. En zie dat vooral als een kleine warming-up, want daarna volgt de workout van maar liefst 515 treden! Na de klim kun je vanaf 90 meter hoogte genieten van prachtig uitzicht over het centrum van Antwerpen.

Meer tips in Antwerpen