Een nieuw rondje tuinvragen (maart 2021 – deel II)
En het rondje tuinvragen gaat doorrrrrrr! In dit tweede deel tips van tuin-pro Mama Bart. Hoe maak je je eigen pluktuin, leer hoe je je gazon vervangt door een border en wat zijn nou die jungle vibe planten voor de Hollandse tuin? Houd je vast, hier is deel II.
Voor een handige, mooie pluktuin zou ik langwerpige rijen maken met daar tussendoor looppaden om makkelijk onkruid te kunnen wieden. Maak de bloembedden nooit breder dan 1 1/2 tot 2 meter en een pad van ongeveer ½ meter ertussen. Je wilt er natuurlijk nog wel een beetje aan beide kanten van de bloembedden bij kunnen.
Het is nu de tijd om binnen de eenjarigen te zaaien. Die kunnen na half mei buiten op de juiste plaats uitgeplant worden. (zie zaaitips). Verder kunnen er natuurlijk veel soorten siergrassen in (kijk voor fijn siergras voor bij Henny Hemmink), een makkelijke en vooral mooie manier om je pluktuin een veelzijdig paradijsje te maken. Ook allerlei vaste planten die geschikt zijn om van te knippen en in een vaas te zetten, passen hier perfect tussen. Niet alleen bloemen, want zeker de bladplanten niet vergeten!
Om het er mooi uit te laten zien moet je op contrasten letten, hoog en laag bijvoorbeeld. Of breed en dun. Naast een plant met aren staat een plant met een rond bloemhoofd mooi. Bijvoorbeeld naast een Salvia een Achillea. Let ook op de kleuren, want contrasten zoals dieprood en groen, of zwart en geel maken het helemaal af.
Maart/april is ook een goede tijd om de zomerbollen in de grond te stoppen. Daar zitten vaak mooie snijbloemen bij. Bijvoorbeeld de sierui en Bulgaarse sierui. Het beste is om de dahlia pas na half mei buiten planten, want die kan niet tegen vorst en met die Nederlandse lentes weet je het maar nooit.
Nog enkele vaste planten die goed in de pluktuin passen: Helianthemum, ridderspoor, ijzerhard, duizendknoop, pioenroos, gipskruid, kattenstaart, flox, meisjesogen, zonnehoed. Zo, genoeg opties hier al dus.
Er zijn twee manieren om van je doodsaaie gazon af te komen. Want zeg nou zelf, bloemen, struiken en siergrassen zijn toch veel leuker om naar te kijken en doorheen te lopen dan zo’n (vaak dor) gazon?
Optie 1 is dat je het gras helemaal doodspuit met een middel dat bij het tuincentrum te koop is. Je wacht dan tot het gras helemaal bruin is, verwijder het en de grond is geschikt voor het maken van een border. Patience is ook hier een virtue, want het duurt zeker enkele weken voor je gras helemaal dood is.
Optie 2 is de graszoden afsteken. Als je gazon niet zo groot is, kun je dat met een schop doen en dan de graszoden afvoeren. Voor een groter gazon (lucky you) kun je een graszodensnijder huren. Helemaal als je het dus met een schop doet, zul je merken dat de grond keihard is (en ook onvruchtbaar trouwens), dus het is een pittig klusje. Hierna verwijder je al het onkruid door de grond om te spitten en alles er met wortel en al uit te trekken. Laagje compost erover (of beter nog, een bodemverbeteraar van de gespecialiseerde vakman) van ongeveer vijf centimeter en je bent al een heel eind. Op heel natte grond kun je trouwens het beste rijnzand aanbrengen voor een betere afwatering. Nog een beetje organische mest erbij, eventueel kalk en je hebt het begin van je border. Wil je helemaal zeker zijn, neem dan een grondmonster en laat het testen, dan weet je zeker dat je de optimale start hebt voor je border. Maak de grond vlak en zet de planten eerst uit voordat je ze gaat planten.
Voor een wildere, natuurlijke tuin, kun je ook een gat uit het gazon steken en er een vaste plant inzetten. Gooi er dan wel wat compost onder voor een beetje extra liefde.
Een palmboom is misschien wat lastig, en een kokospalm wordt het gewoon niet. Maar hoe krijg je dan toch een jungle vibe in je Hollandse tuintje? Mama Bart heeft een mooi lijstje gemaakt met allemaal planten en kleine bomen met een mediterrane uitstraling. Let wel op dat je je goed gaat voorlichten. Niet alle planten in het lijstje zijn 100% winterhard of je moet ze misschien een handje helpen qua beschermen van de takken, een vliesdoek of bubbeltjesfolie. Het is ook niet alleen de temperatuur die je plant om zeep kan helpen, wind en regen kunnen ook funest zijn. Goed laten informeren dus (of logisch nadenken) waar je je nieuwe jungle gaat plaatsen.
Toscaanse jasmijn; wit. Klimplant. Kan tot ongeveer -10 graden vorst hebben
Agave filifera / Agave montana
Boomvaren
Chinese waaierpalm
Cypress
Lavendel
Olijfboom (niet winterhard) of eucaliptus
Yucca ; witte bloemen, scherp blad
Passiebloem (matig winterhard)
Afrikaanse lelie; blauw 50 cm (kuipplant)
Euphorbia characias ; geel/groen 50 cm
Iris Jane White; wit 50 cm
Romneya coulteri,; wit 200cm
Allium; blauw 60 cm
Cistus ;grijs 60cm
Phlomis; geel 50 cm
Verbena; blauw 150cm
Echium vulgare; blauw 80 cm
Voor sterke en biologische planten moet je bij kweker Hessenhof in Ede zijn. Speciaal op zoek naar rozen? Dan de Bierkreek.
Waar kun je nu het beste heen voor welke bloem, boom of zaad? Dat weet Mama Bart ook allemaal. Voor vaste geraniums moet je bij Jan Neelen in Hem zijn, voor fruitbomen (en een theetuin, leuk!) bij Baggelhof en voor iedereen die niet gezegend is met een tuin op het zuiden kan je voor schaduwplanten bij Koen van Poucke terecht. Zelf vinden we de eetbare planten (want mooi en nuttig) van Peter Bauwens en de bijzondere zaden afdeling het leukst. Heb je echt veel ruimte in je tuin, dan moet je zeker een kijkje nemen bij de bomenkwekerij Halesia, specialist in allerlei leuke en mooie bomen.