Barts Buiten: De augustus-tuin (2021)
Augustus is wel zo'n een beetje de maand van het ‘niet te veel doen’ in de tuin. Lekker wel hoor. Kijk het een beetje aan en geniet van al het moois. Maar klusjes zijn er natuurlijk altijd!
Lees ook meteen hoe je je alvast kunt voorbereiden op de tuinklussen voor de maand september.
In de moestuin is er vooral veel te oogsten. Zoals boontjes, courgette, tomaten, wortels, sla en kruiden. Veel water geven zal dit jaar niet nodig zijn (heu, silver lining), wel slakken vangen. Ze zijn het actiefst in de vroege avond en in de ochtend. Dus dan kun je ze het beste zien en vangen. Controleer de rozen ook regelmatig op luizen. Knip uitgebloeide rozen af voordat ze bottels gaan maken. Zo heb je plezier van de rozenstruik tot in de winter.
Stop met rabarber oogsten. Rabarber bevat veel oxaalzuur, zeker later in het seizoen. Als je te veel oxaalzuur binnenkrijgt, neemt het lichaam slecht calcium op en dat is alles bij elkaar slecht voor de nieren. Bovendien is de opbrengst van de rabarber volgend seizoen minder als je te lang blijft doorgaan met oogsten. Stop na augustus ook met mest geven. Alles komt weer een beetje tot rust.
Als de grond door de vele regenbuien dicht geslagen is, kun je die het beste opentrekken met een drietand vork. Zo krijg je het onkruid onder controle en het water en de voedingsstoffen kunnen beter wegzakken. Slappe en hoge planten bind je vast zodat niet alles omkiepert bij een stevige bui. Je kunt het zaad van planten die je volgend jaar weer wilt planten verzamelen, maar ze lekker uit laat waaien, is ook zeker een goed idee. De zaadjes zoeken dan zelf het gunstigste plekje om weer verder te groeien.
Frambozen, bessen, bramen kunnen na de oogst gesnoeid worden. De frambozen knip je net boven de grond af. Bij zwarte bessen knip je de takken weg waar de bessen aangehangen hebben en bij rode en witte bessen dun je de struik uit door een aantal takken helemaal weg te snoeien en van de andere takken knip je 1/3 weg.
Fruitbomen snoei je ook na de oogst (behalve de appels en peren – die worden in de winter gesnoeid). Als er veel blad groeit aan de appel of perenboom kun je wel een zomersnoei toepassen. Bij de druiven en de tomaten knip je veel blad weg, zodat de zon er nog goed bij kan komen. Van aardbeien al het blad afknippen en blijven zaaien tot de zaadzakjes op zijn.
Augustus is ook een hele goede maand om stekjes te maken van kruiden en sierheesters.
Zoek je een mooie fruitboom? Denk dan eens aan de moerbei. De vruchten zijn heerlijk (en megaduur, dus beter pluk je ze zelf)! Het is een prachtige boom en bovendien heb je er weinig werk aan. Als hij te groot wordt gewoon een beetje snoeien. Niet gevoelig voor ziekten of plagen en de vogels houden niet van moerbeivruchten.