Stad uit, natuur in: vogels spotten in het Wormer- en Jisperveld

Stad uit, natuur in: vogels spotten in het Wormer- en Jisperveld

Soms is all we need, dichterbij dan we denken. Is het slechts een kwestie van de trein pakken, en hup, richting het Wormer- en Jisperveld.  Op een kleine 30 minuten van Amsterdam vind je een groene oase en sta je, voor je het weet, tussen de weidevogels. De Gezonde Stad  wil meer mensen kennis laten maken met dit mooie natuurgebied en tipt daarom twee leuke en leerzame routes. Vogels spotten in het Wormer- en Jisperveld is perfect voor het hele gezin.

 

Nog meer leuke wandeltips in Nederland?

Oer-Hollands

Oer-Hollands

Een uitgestrekt landschap met veelal water en weilanden: we kennen dit oer-Hollandse plaatje allemaal. Heerlijk om doorheen te wandelen en fietsen, en voor de grutto, onze nationale vogel, is dit een belangrijk broedgebied. Vanaf Amsterdam ben je er zo, maar de weidevogels hebben er een flinke reis opzitten voor ze hier neerstrijken. 70% van de grutto’s vliegt helemaal vanaf West-Afrika naar Nederland om hier hun jongen groot te brengen en dat is niet niks. Gebieden als het Wormer- en Jisperveld zijn dus heel belangrijk voor het beschermen van deze weidevogels.

Voor de vogelspotters onder ons: this is your moment. In deze kraamkamer zijn vogels in alle soorten en maten te zien, dus pak je verrekijker en ga op avontuur.

 

En route

En route

Lekker in beweging met de benenwagen of op je stalen ros. En er valt ook nog wat te leren. De Gezonde Stad tipt de leukste fiets- en wandelroutes die je tijdens de tocht voorzien van interessante weetjes en hotspots.

De wandelroute van 10 km start bij het Station in Wormerveer en vanuit daar hop je langs bijzondere plekken zoals De Zaanbocht, De Schaalsmeerpolder, verschillende weidemolens en natuurmonument Potstal. Onderweg kun je picknicken bij picknickplaats Schaalsmeerdijk, koffie drinken bij Batavia 1894 of lunchen bij Restaurant de Hofjes. 

Liever en route op twee wielen? De fietsroute van 27 km vertrekt vanuit Purmerend en voert je langs sloten, vaarten, uitgestrekte veenweiden en oneindig water. Om wat parels te noemen: Theetuin de Neckermolen, zorg- en ontmoetingsboerderij Limosahoeve, de Poelboerderij, weidemolens en onderweg natuurlijk héél veel vogels. Bij de theetuin of de Huiskamer van Wormer kun je stoppen voor een welverdiende snack of uitgebreide lunch. 

Samen in het groen

Samen in het groen

Hoewel we ook veel van de stad houden, is het soms heerlijk om even uit het stadse leven te stappen. Uitwaaien, maar dan anders. Deze tip past dan ook goed in de categorie ‘leuk voor samen en met het gezin’. 

Ga eventueel lekker met je fiets in de trein (snel en beter voor het milieu), of huur er een bij fietsverhuur Dirk Visbeek. 

 

Op de website van De Gezonde Stad vind je nog meer natuurtips dichtbij Amsterdam.