9 september 2019, door Maartje

Way to Go Lidl! Duurzame chocorepen in de schappen van Lidl

9 september 2019, door Maartje

Way to Go Lidl! Duurzame chocorepen in de schappen van Lidl

Herinnert u zich nog ons uitgebreide verslag van het tijdelijke assortiment innovatieve, duurzame producten bij Lidl? Een geweldig initiatief waarmee de supermarktgigant (jonge) Nederlandse makers de kans gaf om hun duurzame producten aan het grote publiek te laten zien. Futuregoods heette het initiatief, en hier lees je nog even terug waar dat over ging. Dat is echter terugblikken, en we kijken liever vooruit. Want er is nog veel meer moois aan de horizon! Namelijk Lidls eigen 100% duurzame chocoladelabel Way to go. U leest het goed. Way to go Lidl!

Way to Go, duurzame chocolade van Lidl

Way to Go, duurzame chocolade van Lidl

Eigenlijk kunnen we er heel kort over zijn: Lidl komt met een eigen duurzame chocolade, wij  mochten voorproeven en… We zijn verrukt. Niet alleen over de smaak (daar komen we zo nog even op terug): we zijn minstens net zo enthousiast over de knappe verpakking, als over de manier waarop de ‘Way to Go’ chocoladerepen van Lidl tot stand is gekomen. Duurzaam, dat is het toverwoord van 2019, maar dan moet het natuurlijk wel allemaal kloppen. Doet het, in het geval van Lidl (dat weten we zeker want zo’n grote jongen komt natuurlijk niet weg met lulkoek). Zo werkt Lidl continu aan de verduurzaming van hun assortiment om zo ook voor ‘de gewone mens’ toegankelijke en betaalbare producten te maken. Zo is er al een ruim bio-assortiment, volop keuze in producten met het Beter Leven keurmerk, Rainforest Alliance en Fairtrade bananen en is de vis MSC of ASC gecertificeerd.

Chocolade, ons lievelingsproduct en basisbehoefte, was er nog niet. Tot nu dus. Vanaf vandaag liggen de Way to Go repen namelijk in alle Lidl-filialen. Er zijn vier smaken: puur, melk, karamel & zeezout en kokos & pecan (€1,99 per reep), waarvan de zacht karamel met zeezout favoriet is.

En hoe zit dan dan? Dat duurzame verhaal? Welnu, de cacao voor de Way to Go repen wordt rechtstreeks van de boeren van Fairtrade coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana ingekocht. Fairtrade, het woord zegt het al: de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao. Maar (!), Lidl gooit daar nog een extra premie bovenop zodat de boeren kunnen werken aan het verhogen van hun inkomsten. Een investering van Kuapa Kokoo en Lidl. Dat geld wordt vervolgens weer geïnvesteerd in verschillende projecten waaraan de boeren ook kunnen werken – een andere bron van inkomsten dus, naast de opbrengst van de cacao. Het resultaat zal zijn dat de boeren minder afhankelijk worden van enkel en alleen de opbrengst van de cacao waarmee ze hun positie kunnen versterken. Marktwerking zoals ze dat noemen.

Toekomstmuziek nu nog natuurlijk, maar een prachtig staaltje duurzaam economisch handelen. Belangrijk want: “De uitdagingen in de cacao zijn nog steeds heel groot. De meerderheid van de cacaoboeren leeft in extreme armoede. We waarderen dan ook deze eerste stap van Lidl om een extra premie te betalen om zodoende toe te werken naar een leefbaar inkomen voor boeren.” Aldus Alien Huizing Supply & Development Manager, Stichting Max Havelaar.

lidl.nl/waytogo