Nederland, Amsterdam29 maart 2017, door Maartje

Wijnwoensdag

Nederland, Amsterdam, 29 maart 2017, door Maartje

Wijnwoensdag

De Wijnwoensdag: hét advies van de week over lekkere wijn. Samen met wijnhandel Chabrol geven we alle ins en outs over de Wijn van de Week met daarbij wát te eten maar vooral: wáár te eten. Deze Wijnwoensdag editie: Hautes-Côtes de Nuits Clos Saint-Philibert 2013 Domaine Méo Camuzet Bourgogne bij Bistrot Neuf & Brioche Neuf.

De lente is aan, lange avonden ook. Dat stemt vrolijk, impulsief en ietwat vatbaarder voor verleidingen. Maar er is ook echt iets te vieren: het jaar 2013 van de enige witte wijn die Bourgogne legende Méo Camuzet maakt, is nu zoals dat heet ‘op dronk’. Witte Bourgogne wijnen moeten vaak een aantal jaar liggen voordat ze op hun best zijn en deze 2013 heeft daar vanaf nu genoeg tijd voor gehad (hij mag nog jaaaaaaren liggen, maar hij is vanaf nu tot wasdom gekomen). Witte wijnen uit de Bourgogne, bijna altijd Chardonnay, worden vaak gerijpt in houten vaten. Vanaf het begin dat het sap en het hout aan elkaar worden voorgesteld gaan ze een dans aan waarbij ze de optimale balans proberen te vinden. Het resultaat in deze fles, een hele geraffineerde, elegante Bourgogne waarbij het hout zo mooi geïntegreerd is, dat je mee wil dansen en de wijn naar je hoofd wil laten stijgen. Sommige mensen denken bij Bourgogne Chardonnay meteen aan een hele vette, boterige, zware wijn. Mis. Méo laat je proeven hoe mooi elegant en subtiel deze wijn kan zijn.

Al sinds 1988 maakt Méo wijn. Chabrol heeft de eer al sinds 1990 met hem samen te werken. Zijn wijnen zowel wit als rood zijn zo rijk en sappig, zo mooi, het is altijd feest als er een Méo open gaat.

Uit eten. Waar je deze wijn het beste drink? Bij Chabrol's eigen Bistrot Neuf natuurlijk! Bistrot Neuf is een Franse bistro op de Haarlemmerstraat, naast Chabrol Wines en van dezelfde eigenaar. De sfeer is ontspannen en gezellig, terwijl het eten heerlijk Frans is zonder te zwaar te zijn. Ook heeft het restaurant de grootste wijnkaart van heel Amsterdam - als je de wijn op de uitgebreide geprinte kaart niet kan vinden, is er nog een ‘speciale’ kaart offside. Als je gedroomde fles ook daar niet op staat, dan is er nog de kelder (cave) beneden en als je zelfs daar je perfecte kandidaat niet vindt, dan openen ze bij Bistro Neuf de deuren van Chabrol om de perfecte wijn met je uit te zoeken. Wat er bij die heerlijke Hautes-Côtes de Nuits past? De befaamde Brioche Neuf: brioche avec foie gras poêlé, homard et sa mayonnaise truffée, compôte d’oignons, oftewel: brioche met kreeftenmayonaise, truffel, gebakken eendenlever en rode-uiencompôte. Zo lekker, als je daar geen Spring in je step van krijgt weten wij het ook niet meer! 34,12 per fles.