Nederland, Amsterdam29 december 2016, door Maartje

In de Nok en Wintercircus Carré Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 29 december 2016, door Maartje

In de Nok en Wintercircus Carré Amsterdam

Let op: hier komt een ouderwetse onvervalste wist-je-dat: wist je dat je boven, in de nok van Amsterdams meest iconische theater Carré, ook eten kunt? Ja dus! En hoe. In de Nok heet het restaurant en het werd onlangs nog hartstikke helemaal opgeknapt. Het restaurant is ruim maar telt, fijn, maar een klein aantal couverts. Zitten doe je letterlijk in de nok, vroeger de foyer, op een verhoging onder de schuine ramen die uitkijken over de Amstel. Een cadeautje. Dat geldt ook voor het voorelkwatwils-menu: Brandt & Levie worst & co met kaas, heerlijke appelstroop, een verzameling worstsoorten, ham en rilletje vooraf, om te delen. De spaghetti met gamba’s, rode peper, knoflook, olijfolie en peterselie is écht superlekker, en ook de tortellini met varkensvlees, truffel en parmezaan, en de flammkuchen - klassiek met crème fraîche, spek en ui of met tonijn en jalapeño - zijn eveneens om over naar huis te schrijven.

barts-boekje-in-de-nok

Niet gehad, wel voorbij zien komen en it looked damn good: een fikse biefburger. Die doen we de volgende keer.

Mocht je daar nu je zinnen op hebben gezet, en dat zou zomaar kunnen, mogen we dan opteren om, net als wij, naar het Wintercircus te gaan. Zo. Ontzettend. Leuk. In de categorie ouderwets vertier en net zo opgetogen naar huis als vroeger - beloofd. Mocht je gereserveerd hebben bij in In de Nok, dan word je naar het restaurant begeleid (anders vind je het niet) en eerlijk gezegd geeft dat precies dat speciale Carré-gevoel. Al helpen de opgedirkte gasten om je heen ook (aanrader: doe mee! Jurk aan, glitters waar mogelijk, hakken onder en de mannen in een jasje - het blijft immers Carré). Een belletje geeft aan dat je door moet eten en eenmaal in de zaal (ooo Carré!) is het schuifelen naar de smalle plekjes. De gedistingeerde spreekstalmeester kondigt de acts aan, je telefoon hoort in je tas te blijven (wat ook iedereen braaf doet, net zoals je leraar je vroeger iets sommeerde, tot aan het einde, dan mag) om de artiesten niet te storen tijdens de show en dan is het op het puntje van je stoel en met meelevend zweet in je handen kijken naar de artiesten.

barts-boekje-wintercircus

Hoogtepunt, zonder spoiler alert, was wat ons betreft absoluut de act met de rode doeken en smashing end. Wait for it... Nog tot en met 8 januari dus, onvervalst jeugdsentiment. En vergeet niet vooraf een tafel te reserveren In de Nok. Carré