13 mei 2016, door Maartje

Zomer in Amsterdam

13 mei 2016, door Maartje

Zomer in Amsterdam

Et voila, voor de Vrijdag Vijf van de dag de vijf Amsterdamse horeca-favorieten waar de zon altijd schijnt, weer of geen weer.

Barts-Boekje-Huis van Lopez Amsterdam 1

Huis van Lopez (Oud-West)
Moeten we nog vertellen dat De Clercqstraat booming is? Vast niet. De zonnigste nieuwe toevoeging aan de straat is het nieuwe Huis van Lopez, een op het kleurrijke Latijns-Amerika geïnspireerde restaurant met een Zuid-Afrikaan aan het roer. Aha. Dat zit zo: de beste jongeman deed het al behoorlijk goed in Amsterdamse horeca met o.a. Club Closure en een pop-up bar waarvan we de naam zijn vergeten op zijn C.V., maar besloot dat het tijd werd om met een paar gelijkgestemden (lees: in de tent alleen maar relaxte lui, categorie take it or leave it) een eigen café-restaurant te gaan runnen. Good vibes, en good food only. Om zijn verhaal kracht bij te zetten verzon hij ab-so-luut níet het verhaal van López, een keukenknecht die rond 1800 verantwoordelijk was voor het onderzoeken en selecteren van de lekkerste ingrediënten van Latijns-Amerika, en die verliefd werd op een Mexicaanse klompenmaakster. Samen vertrokken ze uiteraard naar Nederland, uit liefde voor De Klomp. 2016 jaar later werd, tadaaa, het boek met recepten van López gevonden en, tadaaa nummer twee, precies die recepten eet je bij het Huis van Lopez. Op een plank, om te delen, en twee gerechten (zoals gefrituurde kip met een korst van gecrashte taco-chips, YUM) vormen samen een meer dan prima maal. Verzonnen of niet, bij Huis van López schijnt de zon.
de Clercqstraat 56H, Huis van López

Calle Ocho (de Pijp)
Vintage cocktails, tiki-style all over the place, goedlachse bediening en een spicy Latijns-Amerikaanse kaart - wat wil een mens nog meer? Meer daarover lezen wellicht. Komt dat even goed uit, dat kan namelijk hier.
Albert Cuypstraat 226

Barts-Boekje- Taco Kartel Amsterdam

Chiapas Taco Cartel (de Pijp)
We blijven nog even in de Pijp waar aan de Van Wou, pal (maar echt pal) tegenover SNCKBR (de eerste, SNCKBR nummer twee is coming soon) Chiapas Taco Cartel opende. Of Chiapas. Of Taco Cartel. Het mag allemaal geloven we. Het idee is simpel: zes verschillende kleuren (smaken dus) die in taco- of burritovorm te bestellen zijn, zoals daar is de Al Pastor (varken, a classic), de Beef Chipolote, de Crunchy Chicken en de verrukkelijke Baja Skiffa Bay met gefrituurde kabeljauw. Bestellen doe je aan de bar, kun je meteen even kijken wat voor biertje (of soda) je uit de koeling wilt. Opbouwende kritiek? Hoewel een en ander erg lekker is, is het óf een beetje te weinig (de taco's), óf een beetje te duur - één portie van twee taco's voor gemiddeld 8 euro is niet echt voldoende voor een volledige lunch, laat staan voor een avondmaal.
Van Woustraat 29, Chiapas Taco Cartel

Plato Loco (West)
Of je zon zocht? Hier is-ie. Binnen, op het menu, en op de stralende hoofden van de enthousiaste bediening. Je zou bijna twijfelen of de Caribische gerechten die er op tafel komen echt zo lekker zijn, of dat het aan het hele umfelt ligt. Maar ja, het is er echt zo lekker, van de empanadas tot aan de huisgemaakte sausen. En je doet jezelf te kort als je de Jamaican Jerk Chicken overslaat. Dat het gezegd is.
Rombout Hogerbeetsstraat 29, Plato Loco

Barts-Boekje-taqueria-amsterdam

Taqueria Tacobar (West)
O o o wat waren en kritisch na de eerste keer Taqueria maar tsja, als het niet zo goed is, dan is het niet zo goed, ook niet als het een openingsweekend betreft. Maar zoals beloofd gingen we nog een keer. En sterker nog: daarna nóg eens! Want zoals gezegd: taco's zijn lievelings en Taqueria behoort terug in de rij der zomerse favorieten, zeker ook met dank aan het knusse terrasje in de rustige woonwijk en, nogmaals, voor wie dat de vorige keer niet uit het verhaal haalde, de vriendelijke en correcte bediening.  Taqueria

Bonus: Girassol (Oost)
Een vreemde eend in bovengenoemde bijt, maar bij Girassol aan de Weesperzijde is het net zoveel zomervakantie als bij de Caribische joints van hierboven. Een Portugese zomervakantie is het in dit geval, met op het menu alles wat je daarvan mag verwachten in een lichte, frisse, overheersend wit-blauwe zaal vol met rieten snuisterijen. Zoals het heurt, wat ook geldt voor de gestreepte tenue's van de bediening en de venusschelpen met koriander, citroen en knoflook - heerlijk! O, en schijnt de zon toch, dan heeft Girassol een heerlijk terras aan het water.
Weesperzijde 135, Girassol

Bonus 2: Rum Barrel
Uhmm, ja, shit, waarom lukt het toch nooit om de Vrijdag Vijf ook daadwerkelijk uit vijf tips te laten bestaan? Noem het enthousiasme maar het is een feit dat in dit lijstje van exotische oorden in Amsterdam ook Rum Barrel niet ontbreken mag. Meer daarover lees je hier. Overigens organiseert de club met regelmaat zomerse borrel-barrel avonden, zoals de Rum & Ribs avonden. Houdt de facebookpagina in de gaten voor de volgende.

(nog eentje dan: een stukje Frankrijk in Amsterdam Oost vind je steevast bij La Vallade, Ringdijk 23. O en ga voor het lekkerste stukje Spanje in eigen land naar Pikoteo! Dat was het)