Nederland, Amsterdam8 februari 2021, door Michel + Renske

Thuis aan de slag: zuurdesem starterskit

Nederland, Amsterdam, 8 februari 2021, door Michel + Renske

Thuis aan de slag: zuurdesem starterskit

Misschien wel hèt woord van eind 2020 - zuurdesembrood. En masse liepen we naar onze lokale en ambachtelijke bakkerijen, want hee, dat is nu een beetje onze kroegentocht. Croissantjes, taart, maar vooral het brood ging als - en ik ga hem hier keihard inkoppen - warme broodjes over de toonbank. Ben jij klaar voor de next step en wil je zelf wel eens zo'n zuurdesembrood bakken? Een lastig werkje hoor, dat wisten we al lang, maar er is hoop: er zijn startersets beschikbaar voor de hobby-thuisbakker en wel van een van onze favoriete supermercados in Amsterdam -  Vendejo de Goudfazant.

Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dit is een mengsel van meel of bloem waarin de aanwezige melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten tot leven komen. Hoe langer je dit laat rusten, hoe meer smaak.  Ook hebben deze ambachtelijke broden een robuuste korst en van die prachtige luchtbubbels. Maar het échte bijzondere aan zuurdesembrood is de aandacht en de tijd die het bakproces krijgt. En laat dat nu iets zijn dat we tegenwoordig in overvloede hebben – tijd. Dus hup, schort aan en de keuken in voor je eigen zuurdesem.
Zoals gezegd, de starterskit van de Goudfazant is fool proof en komt met álles wat je nodig hebt: Een rijsmand om het brood in te laten rijzen met daarbij ook een katoenen doek om deze op de juiste manier af te dekken. Een deegsteker, snijmesje, zout, tarwe en volkoren meel van hoge kwaliteit (namelijk van Korenmolen de Zandhaas) voor een echt onweerstaanbaar resultaat. Omdat het altijd wel even duurt voor je brood klaar is, doet de Goudfazant er nog een vers brood bij voor bij de lunch.
Te verkrijgen in de pop-up supermarkt Vendejo van De Goudfazant of in hun webshop!