3 augustus 2019, door Barts Boekje

10 x de beste plekken voor oesters in de Randstad (en meteen reserveren!)

3 augustus 2019, door Barts Boekje

10 x de beste plekken voor oesters in de Randstad (en meteen reserveren!)

Als er iets is dat WEEKEND of VAKANTIE of FEEST (of...gewoon WOENSDAG) schreeuwt, dan zijn het oesters wel. De zilte zachte zeevrucht is een feestje in je handpalm en smeekt bovendien om een champagne-pairing. Toch? En hoewel we  niet doen aan 'de dag van' zus en zo, maken we voor 5 augustus gewoon een uitzondering. Dat is namelijk de dag van de oester. Ha! En dus een lijst met 10 adressen voor het betere oester slurpen. Proost! Op Internationale Oesterdag!

Catch by Simonis - Den Haag

Catch by Simonis - Den Haag

Een Simonis’ visje, befaamd in Den Haag en omstreken, staat bekend om zijn topkwaliteit maar de restaurants behoorden tot voor kort tot categorie vreetschuur. Tot de deuren van Catch werden geopend, Catch by Simonis aan de jachthaven van Scheveningen, want al een feest en een beleving op zich is. Hier opende een slikke zaak waar de service echt altijd om door een ringetje te halen is. Op het menu, naast de bovenste beste oesters, ook klassiekers uit de Noordzee als in roomboter gebakken scholfilet en een Stellendamse garnalencocktail, maar ook een verse Inside-out roll weten ze goed te serveren. Of de gegrilde tonijn met sobanoedels, met een wit wijntje on the side... Niet onbelangrijk: aan een eventuele vleesliefhebbende metgezel is ook gedacht.

John Dory – Amsterdam

John Dory – Amsterdam

2016 ging de boeken in als het jaar waarin we stukken gezonder gingen eten – meer, veel meer vis en groenten, minder vlees – voor realistische prijzen. Eén van de paradepaardjes in die categorie was en is John Dory, de vistronomie (mooi woord) in Amsterdam van de chef die voorheen ook de vis schoonmaakte bij restaurant Visaandeschelde. Vis, vis, vis, en schaal- en schelpdieren (OESTERS! En die worden ‘normaal’ en bijzonder creatief aangeboden), alleen uit Hollandse wateren, geserveerd over twee verdiepingen in een fantastisch oud pakhuis aan de Prinsengracht. Must go, al is het alleen al omdat het een van de weinige Amsterdamse restaurants is dat het aperitief-moment helemaal begrepen heeft. Aan de Prinsengracht nummer 999 (alsof ze het er om gedaan hebben) zit-ie, best een beetje onopvallend achter een zware deur – verhoogd het gevoel van exclusiviteit. Reserveren is echt een aanrader.

Fishbar Monk - Haarlem

Fishbar Monk - Haarlem

Binnen ziet Fishbar Monk er precies uit zoals een een visbar er tegenwoordig uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de raw bar waar de oesters uitgesteld liggen en waar achter de wijn geschonken, en de cocktails geshaket worden. Daarvoor lange banken tegen de muur die gezellige zitjes vormen met de eenvoudige bistrostoeltjes aan de overkant en achter in de zaak een grote visafslag waar de vrienden uit de zee op ijs liggen te wachten. Het menu is eveneens precies goed én spannend: oesters, vongele met zwarte (!) pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes, kreeft natuurlijk… So far so good, maar op de kaart ook ‘conservas de pescados’, gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta. En hadden we de oester al benoemd?

 

 

"

So far so good, maar op de kaart ook ‘conservas de pescados’, gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta. En hadden we de oester al benoemd?

"

Zeezout - Rotterdam

Zeezout - Rotterdam

We zijn hier bij Bart HQ behoorlijk dol op een echter goede klassieker. Voor dat + oesters (= eveneens classic natuurlijk) mag je in Rotterdam aanschuiven bij Zeezout. Al ruim twintig jaar lang kun je bij het restaurant genieten van de bijzondere gerechten van Patrick ’t Hart. Het is zijn passie om iedere gast in de watten te leggen en oh boy oh boy wat ligt dat lekker bij Zeezout. Je kunt uitgaan van eenvoudige, lekkere gerechten die je kunt kiezen uit het à la carte menu óf laat je verrassen door de chef.

JP Oyster Bar - Amsterdam

JP Oyster Bar - Amsterdam

Een schot voor open doel! De JP Oysterbar in Amsterdam. Deze 100% oesterbar is eigenlijk een must, vooral als de zon schijnt in de mooie hoofdstad. In het altijd gezellige Amsterdam West, in de Helmersbuurt aan de Jan Pieter Heijestraat nummer 172 vind je de (buiten)bar die de trots naam draagt de eerste one and only oesterbar van de stad te zijn (dat er maar een schaap over de dam mag zijn). Zeker als de zon schijnt, en de tafels door het open raam naar buiten geschoven worden, is het hier mediterraans borrelen zoals in Spanje, of Portugal.Glas bubbels er bij, een paar (of meer) de parels uit de zee en een vakantiedag is geboren, ook gewoon door de week. Ha!

De Dagvisser - Den Haag

De Dagvisser - Den Haag

De Dagvisser in Deg Haag is zo’n onterechte redelijk onbekende (zeker voor niet Hagenezen) en een potje onterecht dat dat is! Het familierestaurant wordt al jarenlang doorgegeven van vader op zoon en je proeft en voelt de generaties aan liefde voor de zee bij restaurant De Dagvisser. De hele familie (oke, meestal een deel daarvan) staat in de ochtend op de visafslag in Scheveningen om de dagverse vangst binnen te halen. Onze persoonlijke favoriet: het ‘Bazenmenu’: iedere 2 weken stellen de chefs een compleet nieuw 3 en 4 gangen keuzemenu samen. Altijd van het seizoen, mooi op elkaar afgestemd en met verrassende smaakcombinaties. Ook pluspunten voor het ‘seniorenmenu’ voor alle 55+ ers.

Restaurant Vis & Meer - Utrecht

Restaurant Vis & Meer - Utrecht

Wat wil een mens nog meer? In het midden van het land, in Utrecht stad, genieten van de kookkunsten van Restaurant Vis & Meer in het gezelligste straatje van hartje Utrecht: de Drieharingenstraat (smalle steeg, altijd vertier). De kaart van Vis & Meer is zowel toegankelijk als heerlijk, het interieur industrieel en de open keuken maakt de beleving af. De ideale plek voor de echte fish lover.

Beet - Rotterdam

Beet - Rotterdam

Beet Rotterdam ja. Restaurant Beet. Van beet hebben. Een visrestaurant. Je snapt het. En dat is goed nieuws want wat betreft de leverancier van alle vis die de zaak je voorschotelt, hebben de eigenaren ook beet: de zaak werkt namelijk samen met Schmidt Zeevis. Oude rot in het vak en al meer dan 100 jaar een van Hollands voornaamste visleveranciers. Persoonlijk mogen we graag aanschuiven bij restaurant Beet in Rotterdam voor het fikse fruit de mer plateau, al mag de heerlijke tataki (dichtgeschroeide tonijn) en een eenvoudig (maar daarom niet minder lekker) pannetje mosselen mogen er ook zijn. Die eenvoud is trouwens een van de beste dingen aan Beet: want goed hoeft niet ingewikkeld te zijn. Mochten we je nog niet genoeg overtuigd hebben: op zondag zijn de oesters voor 1 euro. Wij gaan. Nu.

"

Die eenvoud is trouwens een van de beste dingen aan Beet: want goed hoeft niet ingewikkeld te zijn. Mochten we je nog niet genoeg overtuigd hebben: op zondag zijn de oesters voor 1 euro. Wij gaan. Nu.

"

Visbar Beet - Amsterdam

Visbar Beet - Amsterdam

Uitstekende fish & chips en – olé – een scala aan kleine vis gerechten om te delen. Van alles een beetje, en daar dan een tafel van vol. Een aantrekkelijke tafel ook nog eens. Nog leuker wordt het wanneer je de chefs hun gang laat gaan. Beetje aangeven wat je wil, en daarna afwachten wat er op tafel verschijnt. Succes verzekerd. Bovendien is Visbar Beet in Amsterdam Oost prettig betaalbaar! En de wijnselectie perfect bij zilte oesters en sappige, smakelijke garnalen.

 

De Kust - Utrecht

De Kust - Utrecht

Nog meer oesters in Utrecht en wel bij restaurant De Kust. Hier het hele jaar het ultieme vakantiegevoel: De Kust laat zich inspireren door de Mediterrane eetcultuur. Simpel. Eerlijk. Smaakvol. Vamos!