Nederland, Den Haag11 september 2020, door Barts Boekje

15x nazomeren in Den Haag

Nederland, Den Haag, 11 september 2020, door Barts Boekje

15x nazomeren in Den Haag

WOW, weerbericht al gezien? Screw die herfst nog maar even, nazomer here we come! En op deze plekken zit je daarvoor helemaal goed in ’t Haagse. Gesorteerd beginnend in het centrum, uitwijkend naar het strand en omstreken (want ja, nazomeren kan prima ook op het strand, desnoods achter glas). 

 

Hier een fijne lijst met onze favorieten buiten restaurants door heel Nederland

Bleyenberg 

Bleyenberg 

Centrum céntrum, Bleyenberg kan niet anders dan onze binnenkomer zijn voor deze nazomer lijst. Waarom? Simpel. Dat dakterras. We kunnen er veel woorden aan vuil maken, maar daar zit je gewoon heel erg goed deze nazomer. Achter glas, voor als dat herfstige windje opsteekt, of bij een warmtelamp. Eigenlijk een van de weinig dakterrassen in de stad, zeker qua goede sfeer, aankleding en menu. En sinds dit seizoen opgepimpt met knappe nieuwe bar, dus zeker de moeite! Toch te fris daarboven? Dan zit je beneden ook goed met lekkers uit de roze betegelde keuken.

Bleyenberg 

 

Stan & Co 

Stan & Co 

Als het toch een beetje fris wordt in het Haagse centrum, kun je alsnog doen alsof je buiten zit, maar dan achter (en onder) glas in de serre van Stan & Co. Met die prachtige glazen gevel (en roze velvet, goud en neon verlichting) mag de Haagse Stan & Co versie er zeker wezen, met menukaart van havermout, toast, bowls en buns tot steaks en burgers. Dat wordt straks nog zweten achter glas als wél die zon doorbreekt!

Stan & Co 

 

Palmette Plaats

Palmette Plaats

Op de Plaats lijkt altijd de zon te schijnen, dus daar zit je ook helemaal bueno te nazomeren. Bijvoorbeeld bij Palmette, met elke dag een ander vers geperst zomers sapje op het menu. Of ontbijt met American fluffy pancakes, vers fruit en Bourbon vanilleboter. Met daarnaast een morning cocktail (ja, geen grappen, morning cocktail ja). Ook de uitgebreide lunch en dinerkaart zijn zeker de moeite. En vergeet niet binnen even de tropische muurschildering te bewonderen.

Palmette Plaats

 

Le Quartier, Benoordenhout 

Le Quartier, Benoordenhout 

Parijse nazomer vibes? Die vind je bij Le Quartier aan een pleintje in Benoordenhout. Hier alles met een Frans tintje: kreeftensoep, flammkuchen, steak tartaar of een croque monsieur. En om de hoek zit zusje Le Petit Quartier, die een nazomer compleet maakt met schepijs! Très bien. 

Le Quartier

Grapes & Olives, Veenkade 

Grapes & Olives, Veenkade 

Nazomeren op de boot. Op de terrasboot that is. Drijvend in de Haagse grachten. Genieten van allerlei originele tapas en heerlijke bijpassende wijnen van deze Mediterraanse enoteca. Ogen dicht doen, slok nemen, en gewoon nog even doen alsof je op de Middellandse zee drijft. Zucht. 

Grapes & Olives

 

Single Estate Coffee, Zeeheldenkwartier

Single Estate Coffee, Zeeheldenkwartier

Misschien schiet deze je niet 1, 2, 3, te binnen als je denkt aan nazomer, maar bij Single Estate zit je dus nog hartstikke goed en beschut in de zon voor de deur. En draait die zon? Dan draai je lekker mee en neem je om de hoek van het pand plaats in het zonnetje. Bij Single Estate worden de bakkies met zorg gezet. Het lijkt op het eerste gezicht een statige bedoeling hier, maar de sfeer is warm, en de heerlijke apple cruffins (nee, geen typfout, croissant meets muffin) zijn dat ook. De gebakjes naast de koffie durf je bijna niet op te eten zo mooi, en de bao bun met pulled chicken als lunch mag er ook wezen. Binnen is alles zo verdomde stijlvol. De kleuren op de muur, de kopjes, de bar. En as far as we know blijven ze voorlopig de cold brew nog maken (ik zweer het je, ver-sla-vend!).

Single Estate Coffee

Publique, Anna Paulownaplein

Publique, Anna Paulownaplein

Op het Anna Paulownaplein, één van de schattigste – maar toch meest weggestopte – pleintjes van Den Haag, zit je eigenlijk altijd goed. Je draait tenslotte zonder probleem van horeca tot horeca met de zon mee. Groot deel van de dag is die zon (en anders de terrasverwarming) dus ook bij Publique. Een tikkeltje chique (dat rijmt), met voornamelijk een Franse kaart. Ga ondanks die nazomerzon toch ook binnen even spieken voor de prachtige inrichting en het mooie glas in lood.

Publique

Anna Paulownaplein 4, 2518 BK Den Haag

Van Kinsbergen, Prins Hendrikplein 

Van Kinsbergen, Prins Hendrikplein 

Altijd een gezellige en drukke boel op het Prins Hendrikplein, helemaal nu Van Kinsbergen daar zijn grote terras op heeft gezet. Vol. In. De. Zon. Kinderen spelen op het plein in de fontein, jij aan het bier. Geniet van allerlei biertjes van de tap (inclusief zelf in huis gebrouwen bier) of talloze unieke geïmporteerde specialbiertjes op fles. Met daarnaast een goede borrelhap, of ’s avonds een flinke Van Kinsburger met twister fries afgetopt met parmezaan en truffel.

Van Kinsbergen

 

 

Lorelei, Regentesseplein 

Lorelei, Regentesseplein 

Daar waar de zon nog nét boven de huizen uitkomt nu en je in de namiddag nog heerlijk in de zon zit… ja dáár, op het Regentesseplein… daar zit Lorelei. Voornamelijk Mediterraanse kaart, met heerlijke borrelhappen naast je borrel (flammkuchen is een aanrader!). Maar eigenlijk het belangrijkste: verdomd goede wijnen op de kaart. En ze weten waar ze het over hebben bij Lorelei, én raden dus heel goed wat jij lekker vindt. Succes gegarandeerd. 

Lorelei

 

Pompernikkel, Regentessekwartier 

Pompernikkel, Regentessekwartier 

Terras met de gezelligste oranje parasolletjes die gewoon zomer schreeuwen. Dus ook nazomer, vinden wij. Pompernikkel? Ja, een donker soort roggebrood uit Duitsland. En dat bekt gewoon zo lekker. Ook lekker? Alles uit de oven van Pompernikkel. De boterkoek met citroen en zeezout, de amandelcroissantjes (die ze zonder pardon nog even vers voor je maken als ze in eerste instantie op lijken), de kaneelbroodjes en meer. En speciaal op vrijdag bakken ze zuurdesem pizza’s. Die ze serveren met zure biertjes ernaast. Oeh, vergeten we bijna de oranje boven cider te vermelden, aanrader x2 (ja, je mag er 2 – of 3 – van ons, wij zijn de moeilijkste niet). 

Pompernikkel

Beeklaan 370, 2562 BG Den Haag

Greens, Westbroekpark

Greens, Westbroekpark

Doe je nog even een stapje verder weg van de stad, richting kust, stuit je op Greens, in het groen (ha! Dûh!) van het Westbroekpark. Heerlijk nazomeren en struinen door de tuinen van Greens, want Greens is een combi van biologisch restaurant en eetbare tuin. Biologisch geitenwollensokken? Welnee! Levert juist kleurrijke gerechten op met eetbare bloemetjes op je bord. Broodjes met pulled pork of gegrilde aubergine, maar ook een hartig taartje of huisgemaakte soep. Inclusief matching biologische wijnen. Plus kinderpasta voor de kleintjes, die overigens alle ruimte hebben om te spelen in die nazomerzon. 

Greens

The Shore, Scheveningen 

The Shore, Scheveningen 

Strand. Tja, als het nog even kan is nazomeren met je voeten in het zand toch wel het aller-aller-lekkerst. The Shore komt vaak voorbij in onze Haagse lijstjes (personal favorite, we zullen niet ontkennen), maar dat is dus niet zonder reden. Hier druipen de surfvibes van de muren, of naja, de surfboards zweven hier letterlijk boven je hoofd. Denk daar verdomd goede koffie en pancakes in allerlei soorten en maten bij en je hebt The Shore in een notendop. Pancakes met spek, zoete ui, boerenkaas en smokey bbq maple cyrup bijvoorbeeld, of banaan, blauwe bessen en gesmolten pindakaas. Sinds deze zomer trouwens ook vega pizza’s op het menu, en die zijn onverwacht goed voor wat je van een strandtent zou verwachten. Sowieso moet je The Shore niet onderschatten, ze werden uitgeroepen tot meest duurzame horecaonderneming van de gemeente Den Haag. Plasticvrij terras, 100% biologisch menu en daarnaast dus die retegoede koffie. Verwacht geen frisdrank, wél smoothies (neem tropic thunder!) of die heerlijke Wostok limo’s (peer-rozemarijn!). Publiek: surfers en skaters (mini skate rank aanwezig) en pretty much iedereen die dat heerlijke laidback sfeertje omarmt. Waardoor eigenlijk iedereen hier elkaars vriend is. Gezellig genieten met je voeten in het zand, we zien je daar. 

The Shore

Xiringuito, Scheveningen

Xiringuito, Scheveningen

Groot terras en verrassend goed eten, dat is Xiringuito op Scheveningen. En wie de Spaanse xiringuito scene een beetje kent, weet wat je dan kunt verwachten. Hoewel, een rasechte Spaanse xiringuito is niet meer dan een eenvoudig hutje op het strand, hier staat potverdorie een giga mooie strandtent op het strand van Scheef. Waarom we de naam toch wel begrijpen: het sfeertje hier is gemoedelijk, waardoor dat kleinschalige gevoel en de super chille beach vibe gewoon hartstikke on fleek zijn. Extra bonuspunten voor de goede huiswijn en het cocktailmenu. En zit het weer niet helemaal mee voor je nazomer plan? Binnen voelt het hier nog steeds als buiten en heeft Xiringuito allerlei gezellige hoekjes waar die cocktail nét zo goed smaakt en je met prachtig uitzicht de zon in de zee kan zien zinken. 

Xiringuito

Strandweg 9, 2586 ZZ Den Haag

Beachclub Birds, Kijkduin

Beachclub Birds, Kijkduin

Verder weg van de Scheveningse kust kom je bij Kijkduin, waar ook die prachtige Haagse Strandhuisjes staan (mocht je dat nazomeren nog wat serieuzer aan willen pakken…). Iets meer ruimte (en iets meer rust dus) dan op Scheef, en daarmee een hartstikke relaxte tent om nog even van de nazomer te genieten. “Binnen” een mintgroene bar en hoge rotan stoelen. Buiten gezellige spiegeltjes, mandjes en hoedjes aan de muur. En vooral een pluspuntje aan Kijkduin: hier mogen honden gewoon het hele jaar door mee naartoe. Op het menu açai bowls en vegan coconut curry. Nachos en een grote gemberlimo ernaast en ons hoor je niet meer. Lees meer.

Beachclub Birds

Mama Kelly 

Mama Kelly 

In de categorie behoorlijk buiten de stad, maar nog steeds Den Haag en nog steeds nazomerwaardig: Mama Kelly. Naam klinkt bekend: ja, de Amsterdamse heeft roze, veel roze, maar de Haagse Mama blijft the original. Stoerder dan dat roze, lekker grof en industrieel. De kip of kreeft (ja, de kaart is simpel, weer een zorg minder) is altijd goed en je zit weliswaar afgelegen, maar – oh-zo – fabulous in deze industriële oude sigarenfabriek. Heerlijk groot nazomer terras trouwens, want daar kwam je voor, inclusief buitenbar met soms zelfs DJ. En voor de next level nazomeraars (ja, maken we een nieuw zelfstandig naamwoord van, doen we gewoon) met boot: je meert zo aan bij Mama! 

Mama Kelly