Nederland, Groningen3 mei 2021, door Maartje

24 uur Groningen stad (anno 2021)

Nederland, Groningen, 3 mei 2021, door Maartje

24 uur Groningen stad (anno 2021)

Zeker, we schreven hier in ons bekende balboek al regelmatig over Groningen, de immer bruisende stad in het hoge noorden van ons land. Maarrre... Nu het zo'n gek jaar was/ is, bruist het er dan nog steeds? Hell yeah. In Groningen mag je wezen hoor, ook (juist) nu, voor shoppen én voor lekkers. Sterker nog: het is bij uitstek een van de mooiste Nederlandse steden om je schoenen stuk te lopen (sort of speak, en dan meteen een nieuw paar aan te schaffen - win/win!) aangezien het er niet alleen binnen in de verschillende zaken leuk en gezellig is (daar staat Groningen toch wel echt bekend om) maar de stad zelf is gewoon ook heel erg mooi!

Meer actuele tips in Groningen lees je hier: Barts Best of Groningen

beginnen op de centrale Vismarkt van groningen

beginnen op de centrale Vismarkt van groningen

U begrijpt: we gaan stappen tellen. Groningen rond en dan nog een keer. Dus: first things first: waar gaan we van start en hoe? Locatie: de Vismarkt, hartje centrum en een van de leukste pleinen van de stad. Reden? Hier vind je de Nelson Premium Store. Dat is meteen de grootste Nelson winkel van het land met het meeste aanbod aan dames, heren en kidscollectie. Schoenen, ja, maar ook accessoires zoals tassen, sjaals, riemen, sokken etc. In de Timberland shop-in-shop op de herenafdeling is zelfs kleding te vinden. Ha!

Anyways, zonder goede (en knappe!) schoenen geen sight-seeing-we-halen-alles-uit-de-kast-stedentrip-mini-break, toch? Ook niet in Groningen.

 

Nelson premium store Groningen

Nelson premium store Groningen

Op naar de pracht van een premium Nelson store in Groningen centrum waar je terecht kunt voor je nieuwe, betere, leukere, mooiere schoeisel. Zelf zweren we bij de Doc Martens collectie van Nelson maar ook voor je never out of style Sendra’s en/of altijd goed All Stars mag je aankloppen hoor. De so called premium store opende halverwege 2020 (toen alles nogal onzeker was dus), telt twee verdiepingen én heeft de meest uitgebreide collectie aan internationale schoenmerken voor dames, heren en kids.

Het leukste van de winkel (vindt tenminste moederend team Bart) is toch echt de speciale bioscoop op de kinderafdeling. Cute! Al wedijvert de mini-bios voor de mini’s met de aanwezigheid van de Groningse barbier ‘De Zwarte Raaf’ en op de begane grond zit horecabedrijf ‘Food Matterz’ voor delicatessen en een coffee break. Kom ik zo nog even op terug. Eerst die Kids Bios: dat is een mini-theatertje op de begane grond van de shop waar kids aan mogen schuiven en waar ze zomaar uren zoet zijn. Afijn, u snapt waarom we een date met de one-stop-shop plannen.

Food Matterz

Food Matterz

Wie sinds november 2017 zo af en toe (of gewoon heel vaak) in Groningen komt, móet Food Matterz kennen. Toen opende de zaak namelijk zijn eerste locatie en al rap was het een begrip in de stad. Iedere keer dat we er aanschuiven is het weer dikke pret. Food Matterz is een lunchcafé annex delicatessenwinkel. Modern en van nu, maar heus niet dat er met de pet naar gegooid is: alles is van topkwaliteit en de huispesto is een topper. En nu zit er dus ook een Food Matterz op de benedenverdieping (meteen bij de ingang, kan niet missen) van de Nelson store in Groningen. Nog een reden om hier de dag te beginnen: naast je nieuwe schoeisel begin je de dag in de coffee corner hier. Win-win noemen we dat. Voor een uitgebreide lunch mag je later op de dag naar Oude Ebbingestraat 86 wandelen maar je kunt wel aan een tafeltje rustig opstarten met je bakkie en wat lekkers (taart! koek!).

Meer info over Food Matterz vind je hier: foodmatterz.nl

Barbier de Zwarte Raaf

Barbier de Zwarte Raaf

Het het risico om de toon van de feministen over me heen te krijgen, schrijf ik dit toch gewoon even vanuit het traditionele rolmodel en ga ik er vanuit dat ‘de dames’ de route hebben uitgestippeld en ‘de heren’ het wel best vinden. Onterecht wellicht, so sue me. Want als dat zo is, en je hebt de kids geparkeerd in de bios, je koffie is check, dan kunnen de kerels mooi gestald worden bij Barbier de Zwarte Raaf, de nummer 1 barbier van Groningen die tegenwoordig ook huizen in de Nelson store aan de Vismarkt. Hij blij, zij blij (want extra shoptijd, de winkel is er immers groot genoeg voor).

Hotel Prinsenhof

Hotel Prinsenhof

Vanuit de Vismarkt is het niet meer dan 7 minuten wandelen naar Hotel Prinsenhof. Je loopt dan door de winkelstraat en je passeert dan o.a. de Grote Markt en de Martini toren – perfect dus, want dan ben je meteen lekker georiënteerd. Na een ochtend shoppen, bakkies doen, bios kijken en snorren trimmen is het vást tijd om in te mogen checken. Hotel Prinsenhof is in dit geval onze keus. Want: never underestimate the power van een lekkere klassieker en in Groningen stad is Hotel Prinsenhof Groningen een van de fijnste verblijven die je je wensen kunt. Bovendien heeft het hotel as we speak opvallend leuke arrangementen. Zoals het Culinair Arrangement waarbij je tafelt van het Grand Café welke je in de voormalige Fraterkerk uit 1436 vindt; indrukwekkend much. Als je daar weer mag aanschuiven, dan is dat natuurlijk dubbel feest, maar anders word je op je kamer keurig verzorgd. Eerst een glas cava, dan het 3-gangen Chef’s menu en de volgende ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet – en dan een rondje door de stad natuurlijk, what else. 

Shoppen

Shoppen

De binnenstad van Groningen is niet groot en als je de Vismarkt als uitgangspunt neemt, dan zijn de leukste winkels nooit ver weg. Los van je Nelson schoenen valt er namelijk nog heel wat meer te shoppen in Groningen stad. Een handvol favorieten:

  • Fris (Folkingestraat 12C) en Elan (Folkingestraat 27) zijn een leuke boutiques met  betaalbare sieraden kralen en meer hippie-esk leuks
  • Naar Recessie (Oude Kijk in Het Jatstraat 54) mag je voor leuke vintage kleding uit de 60s, 70s en 80s
  • Al vinden we, eerlijk is eerlijk, Stardust (Carolieweg 13) nog net wat leuker voor je vintage kledingvondsten. Alles is er mooi en fris uitgestald en ze mixen vintage met nieuwe kleding en accessoires.
  • Er zit ook een SKINS in Groningen, in een heel leuk straatje bovendien (Oude Boteringestraat 12).
  • Tot slot Laif & Nuver (Rode Weeshuisstraat 7), een must voor iedereen die zijn interieur lief heeft (beeld via Laif & Nuver facebook)

Bellami’s

Bellami’s

Je zult zien dat je een beetje rond die Vismarkt en de Nelson Store blijft draaien. Helemaal niet erg want slechts 4 minuten daar vandaan mag je aan het eind van de dag met een gerust hart aanschuiven bij Bellami’s in de bekendste horecastraat van Groningen – gezelligheid verzekerd. On-Gronings is het er. Dat mag ik als Brabander eigenlijk niet beweren, maar toch… Het ís zo in het geval van Bellami’s, de sophisticated bar die zo in Parijs had kunnen staan. De foodie spot mag er wezen qua looks (behang van Cole & Son was het uitgangspunt, daaromheen kwamen houten banken, fluwelen stoelen, rookglazen tafels en verweerde spiegeltegels), maar ook wat betreft het eten scoort de zaak. Dat moest ook wel, aangezien Bellami’s in de plaats kwam van Muller – de sluiting was een hard gelag voor liefhebbers van de Franse keuken. Gelukkig stelt de delicatessenbar niet teleur: op het menu typisch Franse kost zoals escargots, crudités, garnalencocktails en champignons dordogne. Geen liflafjes maar pure gerechten.

En daarna weer met de voetjes omhoog (om je nieuwe boots te bewonderen uiteraard)