10 september 2018, door Maartje

8 x eten in Parijs

10 september 2018, door Maartje

8 x eten in Parijs

Op deze site geen gebrek aan Parijs-tips. Zo zijn we. Hier lees je een keur een de leukste tips voor met (of zonder!) kleintje, hier lees je over onze vaste logeeradressen waar honden welkom zijn (ha!) en dit zijn sowieso onze favoriete long time hotels in Parijs. Heb je dat gecoverd, dan wil je vast nog wat restaurants weten? Hebben we!

(ohja, als je bij de adressen met een hartje op het hartje klikt, word je naar je persoonlijke plattegrond geleid om zo je eigen 'Barts Boekje' samen te stellen. Werkt nog niet over de hele site, helaas, maar daar wordt dagelijks aan gewerkt - we are only human!)

Bar Combat

Bar Combat

Dit deel van de wijk Belleville waarin de nieuwe Bar Combat staat, werd vroeger Combat genoemd. Een beetje zoals het zuiden van de wijk Pigalle SoPi heet. Die titel is in verloedering geraakt maar de wijk zelf is daar juist uit gekropen: hier tegenwoordig niks dan de leukste bars van de stad. Zoals Combat. De zaak wordt gerund door twee dames die voorheen bij de  Experimental Cocktail Club hoorden, een Franse cocktailklassieker. Goed volk. En dames, inderdaad, maar verwacht geen girly mierzoete meuk! Gelukkig niet. De vrouwen mixen stoere dranken: de Norrebro met whiskey, Pimm’s likeur, kersenlikeur, vlierbessenazijn en grapefruitsap bijvoorbeeld, de Rhydypandy met Ocho tequilla, Drouin pommeau, venkelensap, citroen en ahornsiroop. Mocktails zijn op aanvraag en kosten € 7, de meeste cocktails zijn ronde de € 11/ 12). Wat te snacken is er uiteraard ook: de happen, alles goedkoper dan een tientje, bestaan uit een uitgebreide charcuterie selectie en dito kazen,  een of artisjokharten gevuld met hazelnoten, kappertjes en kersen. NOM.

foto hier boven via onze lievelings: @Paris_Unfolded

Le Grand Bain

Le Grand Bain

Le Grand Bain, zusje van Au Passage, doet in alles doet denken aan Au Passage: zelfs de semi-open keuken achter geruit glas en de donkerblauwe schorten zijn hetzelfde. Maar waar Au Passage misschien al wat te bekend (en geliefd) is geworden, is Le Grand Bain ab-so-luut de new and improved versie van het restaurant in Parijs. Het eten – trés Frans natuurlijk – is geweldig. Chef Edward Delling-Williams kookt met bijzondere lokale producten van het seizoen en heeft, zelfs al in dat enorm ‘in’ op het moment (want hij kookt niet omdat het ‘in’ is), een voorliefde voor bijzondere groente. Gezond eten maar met een dot boter. Wat soms ook heel gezond is.

Carbon

Carbon

Een vooral-vlees-restaurant in Rue Charlot (op een steenworp van Café Charlot, een enorme aanrader voor de hele dag maar vooral voor het ontbijt – was dit boek nog maar een slagje dikker…) is Carbon.  Eerst de knapheid van het restaurant, het oog wil immers ook wat: marmeren tafelbladen, schoon gestoken bakstenen muren, volop planten en gezellige zitjes. Het menu? Vooral vlees van de grill en een ribeyesteak die eigenlijk niet te missen is (hoewel met wel zes tientjes voor twee personen best wat aan de prijs). Ook voor het haantje van de grill en de lamsschouder komen we graag terug. Nagenoeg alle gerechten worden geserveerd met aardappelen met kruiden en rode wijnsaus geroosterd met eendenvet – wij vroegen een tweede bakje, niet omdat het niet genoeg was, wel omdat het zó lekker was. Makreel komt van diezelfde eerdergenoemde grill. Een hele vis is het, met huisgemaakte aïoli en een rijke risotto met kool en octopus. Ben je al vertrokken? Snap. Wegspoelen doe je een en ander met een van de goedgekozen natuurwijnen.

Foto’s van Sophia van den Hoek

Vins des Pyrénées

Vins des Pyrénées

Als ze gaan, en dat doen we, dan slaan we Le Marais nooit over. Hoe zouden we ook. Een rondje door de vroegere Joodse wijk IS Parijs. Vlak bij Place des Vosges zat al tijden een historische wijnbar. Bruin, een beetje verstopt, rokerig (zonder echte rook maar wel dat gevoel van – je kent het wel). Die historische wijnbar was iets te historisch geworden en werd onlangs omgetoverd tot een moderne bistro voor de hele dag. Modern dankzij de gemakken maar met de sfeer die doet denken aan het stijlvolle, tijdloze Parijs van vroeger (en nu). Beneden kun je de hele dag terecht (aanrader voor ontbijt) en boven zit een fijne cocktailar: de 1905.

"

Wij vroegen een tweede bakje, niet omdat het niet genoeg was, wel omdat het zó lekker was.

"

Sauvage

Sauvage

Je hebt wellicht al eens van Sauvage gehoord. terecht ook, want een dikke tip. Wat je misschien nog niet weet, is dat het team van Sauvage vanuit hun kleine wijnbar aan 60 rue du Cherche-Midi de straat over gestoken is. Op naar La Marlotte nummer 55! Hier werd binnen een paar dagen een nieuw decor gecreerd: zachtgroen aan de buitenkant, witte verf om de oude dakspanten op te frissen en op maat gemaakt multiplexmeubilair om de betegelde ruimte te vullen. Het menu bleef gelukkig weergaloos: eigenaar Leroy Sébastien, bijgestaan ​​door de gebroeders Timothée en Jonathan Schweitzer, kent zijn pappenheimers en schotelt zijn gasten alleen het beste voor, alles altijd herkenbaar aan zijn liefde voor bloemen (en zout, maar daar houden wij ook van). Zachte zalm met bergamot en wortels, kalfs-tartaar met rauwe bloemkool en bieslook, perfecte kalfszwezerik, geroosterde venkel met anijs en zoete klaverbloesems, varkensbuik met groene asperges, ingelegde uien en een pralinekruimel…

Gare au Gorille

Gare au Gorille

Als je Parijs plannen even op stapel staan, dan probeer je natuurlijk een reservering te bemachtigen bij restaurant Septime, het restaurant met de iconische trap (en de cover van mijn boek Little Escapes net over de grens!). Lukt dat niet, die reservering maken (het boek kopen kun je natuurlijk altijd gewoon doen!), zet dan eens het onbekende Gare au Gorille op je lijstje. Dit restaurant werd geopend door een handjevol offspring van Septime. Vinden doe je restaurant Gare au Gorille op slechts een steenworp van de treinsporen die naar en van het Saint-Lazare treinstation leiden. De twee eigenaren die ooit bij Septime stonden streven er niet naar om in de voetsporen van het befaamde restaurant te treden: uit de hiphop die je al van ver toe schalt blijkt al dat ze vooral een goede bistro willen zijn. Lage drempel, altijd goed en altijd gezellig.

Le Camondo

Le Camondo

Nee nee, je bent niet bij het nieuwe Hoxton Hotel in Parijs aanbeland – wat overigens wel een aanrader is voor een overnachting, en anders in elk geval voor een drankje. Het nieuwe restaurant Le Camondo heeft alleen dezelfde relaxte fauteuils en een soortgelijke heerlijke (hoge!) buiten. Maar verder heeft Le Camondo, dat je vind op de grens van de 8e en 17e arrondissementen naast Parc Monceau, huizend in een voormalige parkeergarege, niks met het Hoxton te maken. Meteen bij binnenkomst knal je op de grote bar, het centrale en o zo mooie element in de ruimte, net als de grote eettafel die erom schreeuwt aan te schuiven. Perfect voor mooie zomerdagen dankzij die binnentuin, maar ook in de winter zit je fijn tussen het eigentijdse + art-deco interieur.

Loca

Loca

Als er een land al tijden op onze wensenlijst staat, dan is het Argentinië wel. Dus struinen we plekken af waar we datzelfde gevoel vinden. In Parijs zit het nieuwe restaurant Loco in die categorie. In het 9e arrondissement zit deze pracht van zaak: bakstenen muren, grote ramen en zomers terracotta overal. Het menu draait, hoe kan het ook anders, vooral om vlees. Met af en toe wat groenten en vis. Gegrilde inktvis met bloemkool en abrikozen (bijzonder!), krokante boudin noir, haricots verts en eigeel en een geweldig Iberisch speenvarken met zoete aardappelen, friet en zwarte knoflook puree. Aanrader, when in Paris but longing for Argentina!