Nederland, Amsterdam21 juli 2022, door Maartje

New York in Amsterdam; hier vind je het!

Nederland, Amsterdam, 21 juli 2022, door Maartje

New York in Amsterdam; hier vind je het!

Je hebt het vast wel eens opgevangen: de ontdekkingsreiziger Henry Hudson ontdekt in 1609 de oostkust van de huidige Verenigde Staten en sticht hier de kolonie Nieuw-Nederland. In 1624 wordt hier de nederzetting Nieuw-Amsterdam gesticht in het huidige Manhattan, New York. Mocht je hier het fijne van willen weten, dan weet Wikipedia raadt. Want hier gaan we het hebben over die unieke adressen waar je het gevoel van New York ervaart, maar dan in Amsterdam.

 

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door JOARZ, born in New York.

De Amsterdamse Zuidas a.k.a. het Manhattan (financial district) van Amsterdam

De Amsterdamse Zuidas a.k.a. het Manhattan (financial district) van Amsterdam

Wie zegt dat Amsterdam geen skyline heeft, mag in gaan checken bij hotel INNSiDE by Meliá, een hotel dat PRACHTIG en RUST en VAKANTIE schreeuwt (of eigenlijk is het meer uitademen in plaats van schreeuwen, want het is er fantastisch zen) en dat op het meest zakelijke, meest drukke deel van Amsterdam. Een aanrader voor zowel toeristen als zakenlui. Probeer als het even kan een kamer te boeken met zicht op de Zuidas; dan heb je als ‘s ochtends de eerste zonnestralen door de gordijnen pieken dat niet te evenaren kosmopolitische New York gevoel, beloofd.

Dat geldt overigens ook tijdens het ontbijt (en de lunch en het diner) bij rooftopbar Cielo op de negentiende verdieping. Te. Gek. Lees maar: ‘on top of Amsterdam bij rooftopbar Cielo

Ikaria Food (Bilderdijkstraat, Amsterdam West)

Ikaria Food (Bilderdijkstraat, Amsterdam West)

Zeg je lunchen in New York als de New Yorkers, dan zeg je take-a-way en even een moment voor jezelf met boek of laptop op één van de vele openbare terrassen die de stad kent. In Amsterdam is dat op één plek meer dan goed gelukt en dat is bij het (Griekse) Ikaria Food, op het pleintje dat grenst aan de Bilderdijkstraat. Daar halen Amsterdammers hun quick fix, spreken af en blijven alleen of in groepjes in de buurt hangen, precies zoals de New Yorker doen op het Flatiron Public Plaza, grenzend aan het Madison Square Park. Op alle vlakken een aanrader in Amsterdam én in New York.

Barts Best of Hotel Bars, NYC Style

Barts Best of Hotel Bars, NYC Style

Het is in New York niet meer dan normaal dat de beste bars in hotels te vinden zijn. Niet alleen voor gasten, nee joh, juist ook voor locals. Dat vinden Nederlanders vaak nog steeds maar wat ingewikkeld, al gaat het in Amsterdam steeds beter (beter, ja, want we vinden het heerlijk, hotelbarhangen voordat we verder de hort op gaan). Hotel American is een goede optie in het centrum van Amsterdam, en natuurlijk Cielo met het geweldige uitzicht op de Zuidas.

Maar we hebben nog een paar ras-favorieten die precies dat grootstedelijke gevoel oproepen waar we zo van houden, zoals de Pulitzer Bar in het Pulitzer Hotel, de favoriet van het stel vanwege de looks (oh die looks…) en de steengoede cocktails en wijnen (ook per glas, thank you very much).

Hollandser dan Freddy’s Bar in Hotel de l’Europe ga je het natuurlijk niet krijgen. De bar is vernoemd naar onze eigen Freddy Heineken, maar met dank aan de oldskool-bruine-bar-perfectie én de beeldschone, erg internationale inrichting van het hele hotel is het toch ook je grootstedelijke hotelbar van onze dromen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding van de Pulitzer Bar)

In je eigen slaapkamer met dank aan het beddengoed van JOARZ

In je eigen slaapkamer met dank aan het beddengoed van JOARZ

Born in New York“, dat was het eerste dat we lazen – of in elk geval opsloegen – toen we voor het eerst van het, zo bleek, hartstikke Nederlandse beddengoed-label JOARZ hoorden. Met JOARZ delen we onze grote (!) liefde voor hotels; als het even kan een lekker luxe hotel in de city that never sleeps.

Waar we, grappig genoeg, altijd opperbest slapen aangezien 1) New York het beste in ons naar boven haalt en omdat 2) de beste hotels het fijnste bedlinnen hebben. Dat bedlinnen viel de oprichter van JOARZ ook op en daar danken we haar nu, een aantal jaar later, voor. Het is namelijk zo dat ze bij JOARZ dat Egyptisch katoen, de oorzaak van die heerlijke nacht(en), veel te prijzig vonden voor thuis. Echter,  diezelfde luxe, die wilden ze wél. Ook thuis. Fast forward naar 2019, het jaar waarin JOARZ het licht zag: een label met fantastisch luxe beddengoed voor betaalbare prijzen! Tried, tested & in love. Het (super super super zachte) beddengoed van JOARZ is echt je beste investering voor ultieme luxe in je eigen nest. Lees meer over JOARZ

Chateau Amsterdam + Oedipus Brewing (Amsterdam Noord)

Chateau Amsterdam + Oedipus Brewing (Amsterdam Noord)

Ja natuurlijk kunnen we niet anders dan Amsterdam Noord vergelijken Brooklyn. Doet het creatieve Williamsburg, Brooklyn, New York (dat het even duidelijk is) ons denken aan de 9 straatjes in Amsterdam; beide de postcode met de coolste niche shops en opperbeste coffee to go zaken van de stad. En doet de graffiti van de Amsterdamse NDSM werf ons evengoed verlangen naar diezelfde straten van Williamsburg. Maar moeten we één adres kiezen, dan noemen we City Winery Chateau Amsterdam. Een Amsterdamse onderneming die zijn met zijn eigen wijnen pioniert in Amsterdam Noord, op een beetje een vergeten plek en daarmee de coolste van het stel, en langzaam maar zeker de hele stad (en heel Nederland) verovert met hun steengoede wijnen. Doet ons denken aan Roberta’s die met dank aan de beste pizza’s van de stad eigenhandig de wijk Bushwick op de kaart zette. Idem geldt overigens voor de brouwers van Oedipus, de bijna-buren van Chateau Amsterdam in Amsterdam Noord.

Hotel American (Leidsekade, Amsterdam Centrum)

Hotel American (Leidsekade, Amsterdam Centrum)

Wat betreft iconische hotels in Amsterdam, moeten we natuurlijk het Amstel Hotel noemen, maar daar krijgen we niet de New York vibes zoals we ze krijgen bij – what’s in a name Hotel American. Dat heeft overigens niet eens iets met die naam te maken; veel meer met de looks, de fontein voor de deur en de locatie tussen het Vondelpark aan de ene kant, het Leidseplein en de Stadsschouwburg aan de andere. Doet ons altijd heel erg denken aan het iconische The Plaza hotel in New York, naast het Central Park en om de hoek van shop-epicentrum Fifth Avenue. Meer hartje New York krijg je het niet, wat ook geldt voor Hotel American. Het hotel (die in Amsterdam dus) werd onlangs nog helemaal vernieuwd en de hotelbar is een hele goeie om een avond in town in te luiden. Wat betreft The Plaza NYC tippen we het ontbijtbuffet: voor ongeveer 35 euro heb je hier (zonder peperdure overnachting) het beste van wat het hotel te bieden heeft (inclusief champagne) onder de historische kroonluchters.

Het Vondelpark (Amsterdam centrum)

Het Vondelpark (Amsterdam centrum)

Het Vondelpark, dat is natuurlijk een no brainer. Geen Amsterdams park voelt meer grootstedelijk en als Central Park dan deze.

De honden overal, de joggers, de spelende kinderen in de verschillende speeltuinen, de waterpartijen en de picknickende mensen. Nu alleen nog een nanny en we zijn compleet netalsofinNewYork.

Park-life

Park-life

Al moet gezegd dat we nog iets doller zijn op het Bryant Park in New York. Ons eigen Amsterdamse Pannenkoekenhuisje, tussen het Leidseplein en het Vondelpark, aan de waterkant, is een favoriete uitvalsbasis als we in de stad zijn met de mini-mensen. En de kiosk doet altijd denken aan de carrousel in Bryant Park.

Ook verrukt zijn we over het Westergas waar de industriële looks aan de ene kant, en de mensen op het gras aan de andere kant, eveneens aan Bryant park (of any other park) In New York doen denken. Check even dit artikel voor al onze favoriete parken in New York, is leuk!

Palmentuin (Prinseneiland, Amsterdam West-Centrum)

Palmentuin (Prinseneiland, Amsterdam West-Centrum)

Ook trés New York zoals de New Yorkers zijn de kleine, vaak verstopte community gardens zoals Elizabeth Street Garden. Je wist het vást niet maar we hebben ook van die verstopte tuinen in het centrum van Amsterdam. Op Prinseneiland vind je er zelfs twee! De Zentuin is de eerste, aan het water, maar de meest bijzondere vinden we de Palmentuin. Goed zoeken en je ervaart een community garden zoals ze er in New York nog een puntje aan kunnen zuigen.

Restaurant De Kas (en dan vooral als het terras er is)

Restaurant De Kas (en dan vooral als het terras er is)

Als je bij De Kas op het terras zit, zit je midden in het groen in het Amsterdamse Park Frankendael, ook zo’n fijn stadspark. Maar wat maakt De Kas dan zo Big Appely? Dat is je uitzicht, namelijk de skyline aan de Amstel. Goed eten dus (met veel focus op groente), een uitgebreide wijnkaart en dat met een NY skyline op de achtergrond alsof je er echt bent.

Sammie Sangria (Amsterdam Noord)

Sammie Sangria (Amsterdam Noord)

Lord knows dat we niet bij Grand Banks weg te slaan zijn op een mooie zomerdag in New York. Sinds 2015 is het dé seizoensplek waar je op het water van de Hudson, op een klassieke boot, je oesters slurpt en je New York style weekend inluidt, amongst New Yorkers that is. En nu heeft Amsterdam sinds kort ook zo’n adres! Sammie Sangria is de naam en de mensen van Sammie Sangria namen BOTEL in Amsterdam Noord over. Daar, op het dak, creëerden ze een fantastisch Spaans-Mexicaans borrel & bites restaurant waar je hangt tot de zon in het water zakt. Just like in New York. 

Stadbakkerij de As (Amsterdam Oost)

Stadbakkerij de As (Amsterdam Oost)

Niet alleen in New York kwamen er tijdens de Corona lockdowns veel mensen zonder werk te zitten, naar eigen keus of niet, maar ook in Amsterdam waren het vooral veel mensen met een creatief beroep die besloten het roer om te gooien. Dat roer werd meer dan eens het bakkersroer en plots waren de ambachtelijke bakkers in Amsterdam niet meer op één hand te tellen. Tel daar de voorliefde voor to go’s, de flitsbezorgers die door de stad crossen en de creatieve, vaak ruige look & feel van de bakkers bij op en je waant je in New York wanneer je (meestal in het Engels, want hallo expats overal) je zuurdesembrood besteld. Bijvoorbeeld bij Stadsbakkerij As in Amsterdam Noord, aan de zijkant van het (hele fijne!) industriële pand waarin ook restaurant VRR sinds kort huist. Dikke tip voor je weekendrondje.

Regulierdwarsstraat

Regulierdwarsstraat

Van oudsher staat de Reguliersdwarsstraat vooral bekend als dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam. Dat doet het nog steeds en vanwege die (meestal) hele fijne ‘iedereen welkom’ mentaliteit vinden we het er, vooral op doordeweekse dagen, ontzettend leuk én heerlijk grootstedelijk.

De foto links is in SoHo waar dezelfde energie hangt zodra de lucht koningsblauw wordt en waar het ons, met dank aan de kinderkopjes op de straten, bistro Dutch in de buurt en de fietsen overal, altijd weer aan Amsterdam doet denken.