Aanrader in Gelderland: Bistro Regent Nijmegen

Nederland, Nijmegen, 5 juni 2019, door Maartje Diepstraten

Aanrader in Gelderland: Bistro Regent Nijmegen

Vroeger zat in het pandje aan de Nijmeegse Hertogstraat restaurant De Nieuwe Winkel. Die zaak is nog steeds een aanrader maar verhuisde naar een ander plekje in de stad. De nieuwe ondernemers op de postcode hadden dus grote schoenen om te vullen. Wat lukte: boek maar gerust hoor, dat nieuwe Bistro Regent Nijmegen.

Bistro Regent Nijmegen

Bistro Regent Nijmegen

Het regent? Zei mijn man. Regent (als een bestuurder), dacht ik. Maar nee, beide mis: Regent is een druivenras. Ah! En dat zet dus meteen lekker de toon: bij het nieuwe Bistro Regent mag je naar binnen voor de betere wijn-spijs-avond van Nijmegen. Dat alles om het eten en drinken draait bij Bistro Regent merk je meteen: de inrichting is sober. Smaakvol maar sober. Houten vloer en vooral grijs-wit tinten. De naamgever van het restaurant, de druiven, en dus vanzelfsprekend de wijnen (vinden wij vanzelfsprekend tenminste) is ook goed vertegenwoordigd: een muur van het restaurant is helemaal flessenmuur. Vinden we lekker wel, en is bovendien helemaal bon ton anno 2019 bovendien – geen toestanden, gewoon doen waar je goed in bent.

 

Groenten in de hoofdrol wordt bij Bistro Regent goed begrepen: moeilijke eters zijn welkom maar veel spannender is het wanneer je de gastvrouw haar werk laat doen. Vertel haar waar je van houdt en the rest will follow. In ons geval is dat standaard een beetje een mineralig wijntje om mee te beginnen. Iets Duits of Oostenrijks misschien? En ja hoor, daar was de frisse Grüner Veltliner al, de Oostenrijkse klassieker die toch anders is dan anders met dank aan de zoon van een gerenommeerde wijnmaker. Nom. En dan mag de avond nog beginnen.

Daarna komen ibéricoham, oesters, bitterballen van paddenstoelen, groenten in de hoofdrol maar ook een stukje varkenswang en zalmbuik. Alles in fraaie porties (niet te groot, niet te klein: veel proeven maar geen overdaad) en prachtig geserveerd. Daar hebben we geen foto’s van nee: Bistro Regent is een zaak om van te genieten, en om achteraf te beschrijven. In the moment leven en eten, zoals de Spanjaarden dat zo goed kunnen. Niet alleen ons favoriete eetland maar ook dat van de mensen van Bistro Regent (de kaart is losjes op Spanje geïnspireerd). Reserveren valt aan te raden!