23 december 2021, door Nina van Hilst

Alcoholvrij (het jaar starten), hoe houd je het vol?

23 december 2021, door Nina van Hilst

Alcoholvrij (het jaar starten), hoe houd je het vol?

Dry January. Het is niet voor iedereen en stiekem ook lastiger dan je denkt. Zo normaal om een stressvolle dag af te sluiten met een drankje of iets te vieren met een lekker glas iets. Alcoholvrij het jaar starten is toch iets waar veel mensen aan doen. Om vervolgens op de eerste beste nieuwjaarsborrel toch weer te falen. Hoe houd je een maand zonder drank vol? Want - je gelooft het niet - ook zonder alcohol kun je nog heerlijke drankjes drinken en heel veel leuks doen en lekker proeven.

 

Zo, we maken het je zo makkelijk mogelijk: een lijstje favorieten, helemaal katervrij.

Seedlip alcoholvrije gin

Seedlip alcoholvrije gin

Lekkere – niet gelogen – gin die helemaal alcoholvrij is. Seedlip haalt de smaak van kruiden, fruit en extracten uit normalere ingrediënten als citroenschil, rozemarijn en tijm. Maar ook ongewonere ingrediënten als eikenbast, erwten en hooi. Geen suiker en kunstmatige troep. Om het nog spannender te maken is Seedlip verkrijgbaar in drie smaken. Gooi bij die virgin gin nog wat avontuurlijke cocktailcombo’s bij en je komt de maand wel door.

Lowlander 0,00% bier

Lowlander 0,00% bier

Soms snák je gewoon naar een biertje. Tegenwoordig hebben meerdere merken een goede alcoholvrije of alcoholarme variant. Maar er zijn er ook nog enkele die toch als een leeg glas smaken. Lowlander Beer – gebrouwen van specerijen, kruiden, fruit en zelfs in de winter van naalden van kerstbomen – heeft een heerlijk 0,00% biertje. Gebrouwen met gebruikte sinaasappel- en citroenschillen. Het resultaat is een smakelijk alcoholvrij witbier.

 

Andere alcoholarme en -vrije bieren vind je in dit lijstje. Goede tip voor de Amsterdammers is ook een bezoekje aan de Bierkoning op de Paleisstraat. Sowieso een bezoek waard, maar ze hebben ook altijd een uitgebreid aanbod aan bieren met heel weinig of zonder alcohol. Staat in het rek rechts naast de kassa.

Wandel je suf

Dronk je eerst een drankje en wil je dat nu even niet? Wat dan? Hup, de hort op en wandelen! Kop koffie erbij, thee of warme appelsap met kaneel – ons hoor je niet klagen.

 

Wandel je suf

Alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn

Nu komen er nog wel negatieve reacties (‘een aanfluiting’, ‘druivensap’ en ‘weggegooid geld’) op alcoholvrije wijn, maar ook steeds meer positieve. Echte uitblinkers zijn er zeker (de Lussory Sparkling bijvoorbeeld, enorm fan). Andere toppers vind je ook bij webshop Naakte Druiven, een enorm aanbod aan van alles alcoholvrij: rood, wit, rosé, bubbels, pink bubbles, het is er allemaal. Proefpakketten zijn er ook, extra fijn om te ontdekken wat je lekker vindt. Zo hebben ze ook het relatief nieuwe Kolonne Null. Hun witte en rode wijn werd door het NCR als beste alcoholvrije wijn getest. Of de Riesling van het merk Leitz (Eins Zwei Zero) werd door Hamersma verkozen tot beste alcoholvrije wijn

Een andere goed alternatief voor een alcoholvrije versie is Vinada, een sparkling rosé en – volgens een destijds zwangere Bart – zonder te dollen gewoon lekker. Ook zijn we Pas Du Tout (weer met een bubbeltje), Torres Natureo en Sangre del Torro (gewoon bij AH te koop) tegengekomen. Maar heb je nu dé tip voor een echt lekkere alcoholvrije wijn, laat het ons weten. Dan zetten we hem hierbij voor de (zwangere) medemens.

Er is altijd nog food

Er is altijd nog food

Dat je niet wilt drinken, betekent natuurlijk echt niet dat er nog van alles lekkers te proeven is, kom op zeg. Zo kun je wegkruipen onder een dekentje op de bank met een halve liter thee, zoets van een goede bakker (check deze patisserielijst in Amsterdam) eten of helemaal losgaan met bestellen. Mocht je niet weten waar, dan hebben we in deze twee lijstjes genoeg inspiratie: Amsterdam en door heel Nederland lekker laten bezorgen of afhalen. Of verwen jezelf met het feestmenu van Daalder, ook een heel goed idee. Tips voor echt-niet-zo-moeilijke-maar-wel-hele-lekkere gerechten (ja, ook gewoon na de feestdagen, je hebt toch tijd) vind je bij deze toppers van chefs.

Madame Cyclette

Madame Cyclette

Deze drankloze maand aka dry January hakt er bij iedereen in. Het idee dat je een maand thuis moet zitten en al het leuks moet missen, is vreselijk en vooral onnodig. Hallo, het is (bijna) 2022. Het leven moet ook léúk blijven, zo vaak mogelijk in ieder geval, en Madame Cyclette begrijpt dit. De saparista (de brave variant van de barista, echt) staat voor je klaar om allerlei verschillend gekleurde brouwsels voor je te maken zodat je niks merkt van dat ontbrekende wijntje. Daarvoor is zelfs een speciaal stukje bar ingericht, die er sowieso goed uit ziet, met glanzende tegeltjes en hangende glazen. Hij staat midden in de zaak en is niet te missen bij binnenkomst: helemaal goed, kun je de saparista meteen op de vingers kijken. En als je geen zin hebt in een sapje is er ook nog kombucha, altijd goed. Die wordt ter plekke voor je getapt en is in verschillende smaken te krijgen.