8 januari 2020, door Nina van Hilst

Alcoholvrij (het jaar starten), hoe houd je het vol?

8 januari 2020, door Nina van Hilst

Alcoholvrij (het jaar starten), hoe houd je het vol?

Er zijn mensen (ik noem geen namen maar ze is ook wel bekend onder een mannennaam) die je niet snel aan Dry January mee zult zien doen. Alcoholvrij het jaar starten is toch iets waar veel mensen aan starten. Om vervolgens op de eerste beste nieuwjaarsborrel toch weer te falen. Hoe houd je een maand zonder drank vol? Want - je gelooft het niet - ook zonder alcohol kun je nog heerlijke drankjes drinken.

Seedlip alcoholvrije gin

Seedlip alcoholvrije gin

Lekkere – niet gelogen – gin die helemaal alcoholvrij is. Seedlip haalt de lekkere smaak van kruiden, fruit en extracten. De normalere ingrediënten als citroenschil, rozemarijn, thijm. Maar ook ongewonen ingrediënten als eikenbast, erwten en hooi. Geen suiker en kunstmatige troep. Om het nog spannender te maken is Seedlip verkrijgbaar in 3 smaken. Gooi bij die virgin gin nog wat avontuurlijke cocktailcombo’s bij en je komt de maand wel door.

Lowlander 0,00% bier

Lowlander 0,00% bier

Soms snák je gewoon naar een biertje. Tegenwoordig hebben meerdere merken een goede alcoholvrije of alcoholarme variant. Maar er zijn er ook nog enkele die toch als een leeg glas smaken. Lowlander Beer – gebrouwen van specerijen, kruiden, fruit en zelfs deze winter van naalden van kerstbomen – heeft een heerlijk 0,00% biertje. Gebrouwen met gebruike sinaasappel- en citroenschillen. Het resultaat is een smakelijk alcoholvrij witbier.

Pulitzer's Bar voor 1 avond boozeless cocktailbar

Boozeless cocktails, jazzy livemuziek en bovenal nieuw cocktailtalent: op 9 januari verruilt Pulitzer’s Bar de booze en wordt voor één avond omgetoverd tot een boozeless cocktailbar. Vrouwelijke cocktailshakers shaker 1 avond de beste alcoholvrije cocktails en laten gasten kennismaken met de mogelijkheden van het bitterzoete en duurzaam geproduceerde Everleaf: een verfrissende spritz met ingredienten als framboos en rozemarijn. Tussen 18.00 en 20.30 shaked Zana Mohlmann van bar Super Lyan en tussen 20.30 en 23.00 gaat de beurt naar Jo Last van The Beaufort Bar.

Pulitzer's Bar voor 1 avond boozeless cocktailbar

Alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn

Nu komen er meer negatieve reacties (zoals “een aanfluiting” en “weggegooid geld”) op alcoholvrije wijn als positieve. Echte uitblinkers die je normale wijn doen vergeten hebben we nog niet ontdekt. Wat namen van wijnen die we tegen kwamen zijn dit. Vinada is een spalking rosé en – volgens een destijds zwangere Bart – zonder te dollen gewoon lekker. Ook zijn we Pas Du Tout (weer met een bubbeltje), Torres Natureo en Sangre del Torro (gewoon bij AH te koop) tegen gekomen. Maar heb je nu dé tip voor een echt lekkere alcoholvrije wijn, laat het ons weten. Dan zetten we hem hierbij voor de (zwangere) medemens.

Pop-up bar 0.020

Pop-up bar 0.020

Van 1 t/m 31 januari is er de eerste alcoholvrije bar van Nederland als pop-up in Amsterdam te vinden. In het café van Akhnaton op de Nieuwezijds Kolk is de tijdelijke bar waar geen druppel alcohol te vinden valt. Dus mocht je – hoi zelfkennis – een ruggengraat van een gamba hebben, ga komende maand hier een drankje doen. Dan zit je veilig. Waar Bar 0.020 geen alcohol biedt, bieden ze wel een gezellig programma met dansen, liefde, spelletjes en een proeverij van merken als Captain Kombucha, Oedipus brouwerij en Braxzz.

Madame Cyclette

Madame Cyclette

Deze drankloze maand aka dry January hakt er bij iedereen in. Het idee dat je een maand thuis moet zitten en al het leuks moet missen, is vreselijk en vooral onnodig. Hallo, het is 2020. Het leven moet ook léúk blijven, zo vaak mogelijk in ieder geval, en Madame Cyclette begrijpt dit. De saparista (de brave variant van de barista, echt) staat voor je klaar om allerlei verschillend gekleurde brouwsels voor je te maken zodat je niks merkt van dat ontbrekende wijntje. Daarvoor is zelfs een speciaal stukje bar ingericht, die er sowieso goed uit ziet, met glanzende tegeltjes en hangende glazen. Hij staat midden in de zaak en is niet te missen bij binnenkomst: helemaal goed, kun je de saparista meteen op de vingers kijken.En als je geen zin hebt in een sapje is er ook nog kombucha, altijd goed. Die wordt ter plekke voor je getapt en is in verschillende smaken te krijgen.

Enne, gelukkig gaat deze nieuwe Amsterdamse wijnbar pas begin maart open: Wijnbar Clos