België, Antwerpen10 juni 2020, door Maartje

Antwerpen? Op naar het nieuwe restaurant Fiskeskur

België, Antwerpen, 10 juni 2020, door Maartje

Antwerpen? Op naar het nieuwe restaurant Fiskeskur

Voor wie Antwerpen een beetje kent, zal de vermelding hier van restaurant Fiskebar geen verrassing zijn, en ook al zijn de meningen over het visrestaurant verdeeld (te duur voor wat het waard is, is een veelgehoorde kreet), hebben wij de mensen van Fiskebar zelf nog niet op een misstap kunnen betrappen. Oké, echt voordelig is het niet en ja, klein en rumoerig is het er ook, maar dat vinden we eigenlijk wel zo gezellig.

Fiskeskur

Fiskeskur

Daarbij staat Fiskebar aan de mooie Marnixplaats en wanneer je na een avond dronken naar buiten rolt (richting De Witte Nijl of naar de overkant waar de slaapkamers van The Soul zijn, hondjes welkom), dan is alles goed. Centraal in de zaak staat uiteraard de duurzaam gevangen vis, maar de zorgvuldig uitgezochte wijnen doen daar allerminst voor onder. In het juiste seizoen is er kreeft, er is zeewolf met truffelrisotto en er zijn, we zijn immers in Antwerpen, garnalenkroketjes. Tijdig reserveren is een must, zeker in het weekend. Geen tafeltje of liever een borrelhap? Schuif dan aan een van de hoge tafels van het naastgelegen en het bij Fiskebar horende Østerbar. De oesters en calamares zijn echte aanraders. Wegspoelen met (goed geprijsde) bubbels of een viognier en de avond is begonnen.

Fiskebar en Østerbar

Nog beter wordt het aan de andere kant van de stad waar de eigenaren, en chef Nikolaj Kovdal, restaurant Fiskeskur openden (hij is ook verantwoordelijk voor Gå Nord en Bar Noord, aanraders!). In het oude douanegebouw op het Eilandje wordt in de open keuken met open vuur gekookt, en vanuit een rocket stove. Wat je eet? Dat weet geen mens. Nou ja, bijna niet dan. Het menu laat zich leiden door de dagvangst en lokale oogst van biologische vis- en groenteboeren, uitgebreid met experimenten in fermentatie en pekelen. Reserveren kan niet (vinden we altijd heerlijk want dan voelen we ons niet zo stom als je alwéér verzaakt hebt om even de telefoon op te pakken). Perfect ook voor een uitgebreide (feestelijke) lunch met dank aan het heerlijke open uitzicht.

Fiskeskur: Kattendijkdok-Oostkaai 20b, Antwerpen, fiskeskur.be