Nederland, Apeldoorn1 maart 2024, door Anouk Ardesch

Eten, drinken en leuke dingen doen: in Apeldoorn

Nederland, Apeldoorn, 1 maart 2024, door Anouk Ardesch

Eten, drinken en leuke dingen doen: in Apeldoorn

Apeldoorn, Apeldoorn, Apeldoorn, take my money. We kunnen niet om de reclame heen van Centraal beheer, ‘‘Even Apeldoorn bellen’’. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat de stad te bieden heeft. De perfecte mix tussen groen (hallo Veluwe om de hoek), gezellig stadscentrum, musea en genoeg leuke eet- en drinkplekken maakt het dubbel-en-dwars waard om naar deze stad af te reizen. Dit zijn volgens ons de leukste adressen in Apeldoorn.

Niet naar Apeldoorn, maar wel naar de Veluwe? Zie ook ons andere lijstje voor to do op de Veluwe

Lunch en Koffie: Anne&Max

Lunch en Koffie: Anne&Max

Zo’n plek waar je ieder moment van de dag mag aanschuiven alsof het je eigen huiskamer is. Dat is bij Anne&Max het geval. Ze zijn in meerdere steden te vinden en dat is maar goed ook. Midden in het centrum van Apeldoorn op de kruising van de Hoofdstraat en de Kapelstraat hebben ze een vestiging in Apeldoorn. Het exacte adres? Hoofdstraat 145. Voor ontbijt, lunch, taartjes of een borrel ben je meer dan welkom. Een plek waar je weet dat het altijd goed zit.

Lunch en Koffie: Guusje

Lunch en Koffie: Guusje

Een andere hotspot in Apeldoorn om voor de lunch naar toe te gaan is Guusje. Heel de dag kun je hier terecht. Van ontbijt tot borrel in de (na) middag. Het eten? Volledig lokaal en duurzaam! Op dit moment staan er op de drankenkaart elf verschillende speciaalbieren van de tap en acht wijnen per glas. Allemaal afkomstig van kleine wijnboeren (houden we van). Tipje van ons; voor de lunch hoef je niet te reserveren, maar kun je gewoon binnenlopen.

Restaurant: Sizzles at the Park

Restaurant: Sizzles at the Park

Gelegen in een prachtig gerenoveerd monumentaal pand aan de Kerklaan, hartje centrum, zit Sizzles at the park. Een echt voor ieder wat wils zaak. Wat ze doen? Een concept gebaseerd op; Sip, Dine en Chill. Geniet van een trendy cocktail, neem een lunch op het terras, of sluit af met een drie-vier of vijfgangen verassingsmenu. Een mix tussen de Japanse en Peruaanse keuken.  Wil je graag ‘privé’ lunchen of dineren? Dit is mogelijk in één van de private dinings.

Restaurant: Buddha Garden

Restaurant: Buddha Garden

Bij Buddha Garden kun je er zeker van zijn dat je wordt geprikkeld door een grote hoeveelheid aan smaken: klassieke Thaise gerechten met een modern twist. Onder leiding van Pau Srisukyai die al sinds 2017 aan het roer staat worden de beste curry’s of Pad Thai’s (roerbak met rijstnoedels en vlees) gemaakt. Helemaal leuk om naar toe te gaan voor een ongedwongen lunch.

Restaurant: Don Quichotte

Restaurant: Don Quichotte

Al sinds 2000 een vertrouwd adres binnen Apeldoorn; Don Quichotte. Ze zijn volledig geïnspireerd op de Franse en internationale keuken. Vaak wordt bij de naam gedacht dat het een Spaans restaurant is, maar niks is minder waar. Ook voor een kleine eter een fijn restaurant, want er is een keuze uit small, medium of large porties. Elke dag is er weer een nieuwe verassing die kenbaar wordt gemaakt door het specialiteitenbordje. Extra leuk om naar toe te gaan in de zomer vanwege het beschutte achtertuintje!

Restaurant: Klein Berlijn

Restaurant: Klein Berlijn

Zin in goed eten maar wel verassend? Mooi. Want bij Klein Berlijn staan ze erom bekend om geen menukaart te hebben. De enige keuze die je moet maken is of je vier, vijf, zes of zeven gangen wil dineren wanneer je er naar toe gaat (en dat wil je). Moeilijke keuzes bestaan niet bij Klein Berlijn, alleen maar genieten.

Kids: Speelweide Park Berg & Bos

Kids: Speelweide Park Berg & Bos

Kids mee? Goed nieuws! Bij Park Berg & Bos is het écht een paradijs voor de kleine kroost. In het park is alle ruimte om te spelen, te rennen en te ontdekken.

Waarom nou zo leuk om naar toe te gaan? Het heeft het beste van twee werelden; voor de kleintjes een speelweide waar ze kunnen spetteren in de waterspeeltuin, kunnen spelen in de zandbak, glijden van de glijbaan in de speelhuisjes en daarnaast kunnen de kids een eigen doolhof maken met stokken. De uitdaging voor de volwassenen? Klimmen naar de hoogste uitkijktoren van de Veluwe. Eerst zullen er maar liefst 129 traptreden moeten worden gelopen, maar het uitzicht doet dit helemaal vergeten (of in ieder geval een beetje). Boven aan de top kun je met een heldere dag zelfs Zwolle of Deventer zien liggen.

Cultuur: Coda Paper Art | Cultuur Onder Dak Apeldoorn

Cultuur: Coda Paper Art | Cultuur Onder Dak Apeldoorn

Kunst kunst kunst, we vinden het allemaal prachtig. Maar waar in Apeldoorn moet je nou zijn? Coda Paper Art museum it is! De collectie bestaat uit schilderijen, sculpturen, grafiek, ex libris, kunstenaarsboeken en sieraden. Ze leggen de nadruk op hedendaagse sieraadontwerp en beeldende kunst op en van papier en karton. Met ruim 9000 objecten beschikt Coda over de grootste museale verzameling kunstenaarsierraden en modesieraden ter wereld.

Cultuur: Paleis het Loo

Cultuur: Paleis het Loo

Altijd al willen weten hoe de Oranjes er vroeger bij hebben gewoond? Bij Paleis het Loo kan het. Meer dan 300 jaar lang hebben de Oranjes hier gewoond en gebruikte ze deze locatie als zomerpaleis. Sinds 1984 is het een museum geworden waar je erachter komt hoe ze hebben geleefd, wat ze deden en welke Oranjes er nou precies waren. Tijdens het bezoek door het museum word je meegenomen via een audioverhaal in de rijkelijke geschiedenis. Vergeet niet om ook in de prachtige tuinen rondom het Paleis te kijken.

Hotel: Keizerskroon

Hotel: Keizerskroon

Om de hoek van Paleis Het Loo ligt hotel Keizerskroon, onderdeel van de Bilderberg hotels. Een hotel waar je je kunt voelen als prins of prinses, check. In persoonlijke handen geweest van koning Wilhelmina tot in de jaren 60, geeft dit verblijf je het gevoel als je zelf een royal bent. Vanwege de ligging aan de rand van de stad een perfecte plek om de natuur in te gaan, culturele hotspots aan te doen én de horeca van Apeldoorn mee te pakken. Met een goed keukenteam en een eigen verwarmd binnenzwembad (count us in), hoef je het hotel niet te verlaten als je niet wilt, overigens.

Hotel: Zenzez

Hotel: Zenzez

Precies tussen het centrum van Apeldoorn en de rustige parkenbuurt vind je Zenzez Hotel & Lounge, een kleinschalig boetiek hotel in een Jugendstil villa uit het jaar 1900. Inmiddels van binnen en van buiten volledig gerenoveerd waardoor het een luxe-en-lieve uitstraling heeft gekregen. Ze hebben een heel goed biologische ontbijt, en als de zon schijnt eet je die het beste in de binnentuin. Zenzez heeft het allemaal. Waar de naam nou van komt? Deze verwijst naar de zintuigen, en die worden heus geprikkeld.

Natuur: Radio Kootwijk en omgeving

Natuur: Radio Kootwijk en omgeving

Een voormalig zendstation midden in het natuurgebied de Veluwe, Radio Kootwijk en omgeving. In 1918 gebouwd met als doel de communicatie met de toen Nederlandse koloniën te onderhouden. Met de nieuwe technologieën was dat al snel niet meer nodig waarna het een monumentaal pand werd, met een bijzondere geschiedenis. Alleen het gebouw is al indrukwekkend om naar te kijken in de bijzondere art-decostijl. Niet alleen de plek is mooi om eens naar toe te gaan, maar helemaal de omgeving. Midden gelegen op natuurgebied de Veluwe, met bos, heide, zandvlakten, landgoederen en heel veel (wilde) dieren.

Natuur: Veluwe on the doorstep

Natuur: Veluwe on the doorstep

Na alle leuke hotspots in deze lijst te hebben bezocht, wordt er ook nog even naar de omgeving en de natuur gekeken. Want wat betreft natuur, slaat Apeldoorn de plank ook niet mis. Binnen de kortste keren sta je midden op de Veluwe waar je natuur gaat ontdekken wat zowel op de fiets kan, of juist wandelend via de grindpaden. Eindeloos uitzicht met brede velden, bossen en zo groen als maar kan, is het een echte must see wanneer je naar Apeldoorn gaat.