Nederland, Cadzand10 januari 2023, door Sanne Carbaat

Barts Best of: West Zeeuws-Vlaanderen

Nederland, Cadzand, 10 januari 2023, door Sanne Carbaat

Barts Best of: West Zeeuws-Vlaanderen

Is West Zeeuws-Vlaanderen zo groot dan? Nee, maar er zijn te veel leuke plekken om er niet een Barts Best of van te maken. Van de lekkerste plekken om te slapen naar de gezelligste cocktailsbars, fijnste speeltuinen voor het grut, winkels en boutiekshop waar je alles mee wilt nemen en natuurlijk heel veel horeca. Voor een kleine gemeenschap met relatief weinig inwoners en veel natuur heeft WZV een ongekend aantal fantastische restaurants en meer Michelinsterren dan bijna alle grote steden in Nederland. Bam, doe het ze maar na! Zal vast iets te maken hebben met al het aanbod van goede natuurproducten en dat bourgondische windje uit België.

 

Handig ingedeeld per categorie, dus dan vind je meteen waar je naar op zoek bent. We gaan van Cadzand(-Bad) naar Groede en Sluis, van Heille naar Retranchement en IJzendijke plus we pikken onderweg nog wat andere leuke plekken mee. Tips waar de leukste winkels te vinden zijn, waar het goed eten is of juist heerlijk slapen. Een beetje inspiratie voor speeltuinen en klimtoestellen wanneer de kids mee gaan, waar je pluktuinen en groentekraampjes op het erf vindt en nog-van-alles-meer. Kortom: the best of West Zeeuws-Vlaanderen!

West Zeeuws-Vlaanderen

West Zeeuws-Vlaanderen

West Zeeuws-Vlaanderen (a.k.a. WZV) is dat fijne stukje Nederland vlakbij België en aan zee, dus met volop natuur en groen om je heen, maar ook met ontzettend goede (meer Michelinsterren op dit kleine stukje dan veel grote steden in Nederland) horeca en ander leuks. Het is er lekker Zeeuws: direct en down to earth, maar wel met een lekker bourgondisch Vlaams windje. Het is best of both worlds en dat alles op een kippenstukje van elkaar af. Waar je je vakantiekoffer dus neerzet maakt niet uit, maar natuurlijk scheelt het een heel stuk als je precies weet where to go and what to do. Nou, komt ‘ie:

Hotels

Hotels

Strandhotel Cadzand-Bad, Cadzand-Bad – “Laten we een weekendje aan zee boeken!”. Goed plan. Grote kans dat je dan aan Scheveningen of Zandvoort denkt, toch? Don’t! Want één van de fijnste hotels pál (maar echt letterlijk) aan het strand is Strandhotel Cadzand-Bad. Cadzand-Bad? Mais oui! Een onovertroffen kustplaats in eigen land met de heerlijke mondaine sfeer die hoort bij het iets verderop gelegen Knokke gecombineerd met het nuchtere van Nederland. The best of both worlds en het woest aantrekkelijk Strandhotel vormt het niet te missen epi-centrum. Strandhotel Cadzand-Bad.

B&B de 6 Linden, Heille – een horecaboerderij, dat is B&B de 6 Linden. Klinkt heerlijk en is meteen  ladingdekkend. Want het is een B&B in een oude boerderij met een heel fijn in-house restaurant. Er zijn vier strak-ingerichte kamers (alle vier met fel eye-cathing behang) en in het restaurant plukken eigenaren Jesse en Eelke alle groenten en kruiden uit eigen moestuin. Alles vers, alles lekker. Hotel de 6 Linden. 

Andersoortige accommodaties

Andersoortige accommodaties

Veldzicht Vakantiewoningen, Groede – Hier vind je vijf hele knappe woningen. Naast een megafijn verblijf is er ook veel aandacht voor het culinaire aspect. Volg bijvoorbeeld een kookworkshop of schuif aan bij een (wijn)proeverij. Veldzicht Vakantiewoningen.

In de Morelleput, Nieuwvliet – Grenzend aan een natuurgebied, op een steenworp afstand van zee en omringd door de Zeeuwse dijkjes bevind zich landgoed In de Morelleput . In het landelijke huis bevindt zich de B&B met vier kamers (sommige hebben een bedstee!) en iedere ochtend heb je een vers ontbijtje. In de Morelleput.

Guesthouse Ensenada, Schoondijke – Overnachten doe je hier in een voormalige koeienstal (ruik je niks van, beloofd) en de vroegere graanopslag van de molen. Je herkent tijdens je verblijf nog authentieke pareltjes terug in je optrekje, zoals de houten balken en originele tegeltjes.

Meer info en meer overnachten in West Zeeuws-Vlaanderen vind je hier. 

Horeca in West Zeeuws-Vlaanderen

Horeca in West Zeeuws-Vlaanderen

Brouwerslokaal, Groede – hier wordt eigen bier gebrouwen, met de seizoenen mee. Nee, dit is geen lullig brouwerijtje. Lees: dertig tappunten, elf meter lange betonnen bar, drie nitro-tappunten en twee schenktanks. Het menu wisselt bijna zo vaak als de bieren, dus altijd weer wat nieuws. Brouwerslokaal, Groede

Loods 10, Breskens – Voor een dagje strandtenten plof je neer bij Loods 10. Een kleine (maar fijne) tent met prachtig uitzicht op de vuurtoren en de skyline van Vlissingen. Loods Tien, Breskens

Voor lunch én shoppen schuif je aan bij Liefs Lies in Breskens of bij De Eetboetiek in Sluis. Winkelen terwijl je zit (soort van, loop vooral even de winkel door).

Je kunt je rondje natuurlijk nog groter maken dan West Zeeuws-Vlaanderen alleen. Wil je dat? Ja? Dan hebben we hier hele leuke tips in Zeeland.

Horeca in WZV

Horeca in WZV

Zilt & Zout, Retranchement – voor als je iets meer op sjiek wil (de plaatsnaam van Zilt & Zout geeft het al een beetje weg). Op de menukaart: Fruits de mer en verse Noordzeevis. De keuken is klassiek Frans-Zeeuws en lokale producten voeren de boventoon. Zilt & Zout, Retranchement

Loulou, Cadzand- Bad – Hier eet je goede en eerlijke gerechten voor eerlijke prijzen. Loulou is zo’n authentieke brasserie waar je gewoon goed eet. Er is hier voor ieder wat wils en het is ook nog eens een erg gezellig plekkie. Brasserie Loulou, Cadzand-Bad

Er is nog veel meer leuke horeca in WZV om hier op te noemen, dus we maakten een apart lijstje horeca in West Zeeuws-Vlaanderen.

Zeeuwse cocktails

Zeeuwse cocktails

Cocktails shaken kunnen de Zeeuwen ook wat van. Bij vrijwel alle strandpaviljoens (zo’n zestien stuks) serveren cocktails (en hebben vaak speeltoestellen voor de kids, zodat je twee handen vrij hebt voor ook nog een bitterbal). We tippen hier ook Blueness Bar Restaurant in Cadzand-Bad. Naast een bloedjemooi interieur (hoe kan het anders met Studio Piet Boon) en een keukenteam waar je u tegen zegt, hebben ze hier ook fantastische cocktails met een Japans randje. Heel fijne plek voor een date-night. Een heel andere vibe is het Duincafé Groese Duintjes in Groede. Aperols, Limoncello Spritz of een G&T: ze draaien het hier zo voor je in elkaar (ook een echt leuke bierkaart, goede snacks en een rondje Flügel op de kaart voor als het zo’n avond is). Goed om te weten: Groese Duintjes sluit de deuren op oudjaarsdag 2022. Wie of wat er voor in de plaats komt, weet niemand nog (een Zeeuwse prachtplek zal het vast worden).

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Winkelen in WZV

Winkelen in WZV

De leukste boetiekshops, vintageswinkels, conceptstore en meer: je vindt het allemaal in West Zeeuws-Vlaanderen. Het is niet megagroot, dus met de auto kun je er op een dag genoeg af om de kofferbak te vullen. Of je nu voor vintage gaat bij (S)old Antiques in Schoondijke of Antiek Key in Groede of voor de nieuwste en leukste kookboeken en ander spul voor in de keuken bij Bianca Bonte in Oostburg. Juist op de sjieke tour? Dan op naar The Sunday Hotel Store in Cadzand-bad. Meer op zoek naar nieuwe spullen voor in huis? LYO in Oostburg of Cocoon Lifestyle zijn the places to be. In dit lijstje winkelen in West Zeeuws-Vlaanderen lees je precies waar je moet zijn.

Speeltuinen in West Zeeuws-Vlaanderen

Speeltuinen in West Zeeuws-Vlaanderen

Groede Podium in Groede is een speel- en bunkerpark! Dat betekent dat je tussen de boomstammen en houten klimtoestellen ook bunkers vindt. Oorlogsverhalen komen op een speelse manier tot leven tijdens het klimmen en klauteren. Er is ook een restaurant voor de nodige happen en dranken. Bij Strandpaviljoen de Boekanier in Nieuwvliet vind je ook wat speeltoestellen. Kun jij lounch en lunchen en de kids spelen. Af en toe een tosti erin en iedereen weer door. Zelfde idee vind je ook bij Strandpaviljoen de Pieraat in Cadzand-Bad.

Wanneer het op spelen, klimmen en klauteren aankomt, is dit lijstje speeltuinen door heel Nederland een goede om bij de hand te hebben.

Duurzaam groente, fruit en bloemen

Duurzaam groente, fruit en bloemen

Zo’n heerlijk we-zijn-echt-de-stad-uit-gevoel: wanneer je groentekraampjes op het erf van de boer ziet staan en waar je betaalt door je euro’s in een honesty box te gooien. Of je eigen bos bloemen te plukken (of laten plukken door het kroost). Eigen bakje fruit van de bomen halen en langs de weg oppeuzelen. Nou, in WZV zit je daarvoor goed: van wildplukwandelingen bij Kulderzipke in Retranchement tot groente van de boer en verschillende (bloemen)pluktuinen in de buurt.

Een rondje groente halen en fruit plukken in West Zeeuws-Vlaanderen.