13 april 2021, door Maartje

Koester de oester: de beste plekken voor oesters in de Randstad

13 april 2021, door Maartje

Koester de oester: de beste plekken voor oesters in de Randstad

Als er iets is dat WEEKEND of VAKANTIE of FEEST (of...gewoon WOENSDAG) schreeuwt, dan zijn het oesters wel. De zilte zachte zeevrucht is een feestje in je handpalm en smeekt bovendien om een champagne-pairing. Toch? Hoewel we niet doen aan de dag van 'de dag van' zus en zo' is 5 augustus de dag van de oester. Wat maakt het ook uit, oesters slurpen is altijd een goed idee, niet? Zo geschiede een lijst met 10 adressen voor het betere oester slurpen. Proost! Op de oester!

Oesterwandeling

Oesterwandeling

Een oesterwandeling: Het allerbeste idee van Amsterdam (en oke, van het hele land): de Oesterwandeling (wanneer volgt de rest van het land dan?!). Dat is zoals het klinkt: wandelen een regelmatige oesterstop. Alleluja. Je legt een route af van zo’n 4,3 kilometer en doet vier restaurants aan: Lion Noir (daar begin je), Brasserie Van Baerle, Épicerie Jean & Marie en Pekelhaaring. Overal krijg je een of twee oesters, steeds verschillende, en een glas wijn, bubbels of een biertje. Alleen op zaterdag tussen 12.00 en 18.30 (ons devies: piek vroeg! daar is het zaterdag voor). Oesterwandeling

Meer leuke wandelingen die gepaard gaan met culinaire stops? Lees hier verder. 

Catch by Simonis - Den Haag

Catch by Simonis - Den Haag

Een Simonis’ visje, befaamd in Den Haag en omstreken, staat bekend om zijn topkwaliteit maar de restaurants behoorden tot voor kort tot categorie vreetschuur. Tot de deuren van Catch werden geopend, Catch by Simonis aan de jachthaven van Scheveningen, want al een feest en een beleving op zich is. De service is echt altijd om door een ringetje te halen is. Op het menu, naast de bovenste beste oesters, ook klassiekers uit de Noordzee als in roomboter gebakken scholfilet en een Stellendamse garnalencocktail, maar ook een verse Inside-out roll weten ze goed te serveren. Of de gegrilde tonijn met sobanoedels, met een wit wijntje on the side... Niet onbelangrijk: aan een eventuele vleesliefhebbende metgezel is ook gedacht.

Catch by Simonis

 

John Dory – Amsterdam

John Dory – Amsterdam

2016 ging de boeken in als het jaar waarin we stukken gezonder gingen eten – meer, veel meer vis en groenten, minder vlees – voor realistische prijzen. Eén van de paradepaardjes in die categorie was en is John Dory, de vistronomie (mooi woord) in Amsterdam van de chef die voorheen ook de vis schoonmaakte bij restaurant Visaandeschelde. Vis, vis, vis, en schaal- en schelpdieren (OESTERS! En die worden ‘normaal’ en bijzonder creatief aangeboden), alleen uit Hollandse wateren, geserveerd over twee verdiepingen in een fantastisch oud pakhuis aan de Prinsengracht. Must go, al is het alleen al omdat het een van de weinige Amsterdamse restaurants is dat het aperitief-moment helemaal begrepen heeft. Aan de Prinsengracht nummer 999 (alsof ze het er om gedaan hebben) zit-ie, best een beetje onopvallend achter een zware deur – verhoogd het gevoel van exclusiviteit. Reserveren is echt een aanrader.

Fishbar Monk - Haarlem

Fishbar Monk - Haarlem

Binnen ziet Fishbar Monk er precies uit zoals een een visbar er tegenwoordig uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de raw bar waar de oesters uitgesteld liggen en waar achter de wijn geschonken, en de cocktails geshaket worden. Daarvoor lange banken tegen de muur die gezellige zitjes vormen met de eenvoudige bistrostoeltjes aan de overkant en achter in de zaak een grote visafslag waar de vrienden uit de zee op ijs liggen te wachten. Het menu is eveneens precies goed én spannend: oesters, vongele met zwarte (!) pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes, kreeft natuurlijk… So far so good, maar op de kaart ook ‘conservas de pescados’, gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta. En hadden we de oester al benoemd?

Fishbar Monk

"

So far so good, maar op de kaart ook ‘conservas de pescados’, gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta. En hadden we de oester al benoemd?

"

Zeezout - Rotterdam

Zeezout - Rotterdam

We zijn hier bij Bart HQ behoorlijk dol op een echter goede klassieker. Voor dat + oesters (= eveneens classic natuurlijk) mag je in Rotterdam aanschuiven bij Zeezout. Al ruim twintig jaar lang kun je bij het restaurant genieten van de bijzondere gerechten van Patrick ’t Hart. Het is zijn passie om iedere gast in de watten te leggen en oh boy oh boy wat ligt dat lekker bij Zeezout. Je kunt uitgaan van eenvoudige, lekkere gerechten die je kunt kiezen uit het à la carte menu óf laat je verrassen door de chef.

Zeezout

George Marina

George Marina

Eerst was er Café George en Café George, George voor intimi, was al snel een razend populaire plek voor de Amsterdamse happy few. En als de Amsterdamse happy few enthousiast is, dan volgt al snel de rest. Zo geschiedde en de ene na de andere George popte op. Allemaal in Amsterdam, en één aan zee, in Zandvoort. De waterkant bleek wel wat voor George, maar een locatie buiten de stadsgrenzen wat minder. Dus keerde de ploeg terug naar het vertrouwde Amsterdam en opende het waanzinnige George Marina, aan de stadshaven van het opbloeiende Amstelkwartier, niet ver van metrohalte Spaklerweg en thuis aan de Amstel (ook een aanrader).

George Marina heeft wat de andere leden van de George familie ook hebben: de ondefinieerbare coolness. Dit keer in een giga-versie met glas overal, een te gek terras voor als de zon echt schijnt en het luxe Marbella gevoel inside and out. Niet alleen heerlijke oesters ook sushi, visplateau’s, octopus en nou ja U snapt het totale pakket.

De Dagvisser - Den Haag

De Dagvisser - Den Haag

De Dagvisser in Deg Haag is zo’n onterechte redelijk onbekende (zeker voor niet Hagenezen) en een potje onterecht dat dat is! Het familierestaurant wordt al jarenlang doorgegeven van vader op zoon en je proeft en voelt de generaties aan liefde voor de zee bij restaurant De Dagvisser. De hele familie (oke, meestal een deel daarvan) staat in de ochtend op de visafslag in Scheveningen om de dagverse vangst binnen te halen. Onze persoonlijke favoriet: het ‘Bazenmenu’: iedere 2 weken stellen de chefs een compleet nieuw 3 en 4 gangen keuzemenu samen. Altijd van het seizoen, mooi op elkaar afgestemd en met verrassende smaakcombinaties. Ook pluspunten voor het ‘seniorenmenu’ voor alle 55+ ers.

De Dagvisser

Restaurant Vis & Meer - Utrecht

Restaurant Vis & Meer - Utrecht

Wat wil een mens nog meer? In het midden van het land, in Utrecht stad, genieten van de kookkunsten van Restaurant Vis & Meer in het gezelligste straatje van hartje Utrecht: de Drieharingenstraat (smalle steeg, altijd vertier). De kaart van Vis & Meer is zowel toegankelijk als heerlijk, het interieur industrieel en de open keuken maakt de beleving af. De ideale plek voor de echte fish lover.

Vis & Meer

Beet - Rotterdam

Beet - Rotterdam

Beet Rotterdam ja. Restaurant Beet. Van beet hebben. Een visrestaurant. Je snapt het. En dat is goed nieuws want wat betreft de leverancier van alle vis die de zaak je voorschotelt, hebben de eigenaren ook beet: de zaak werkt namelijk samen met Schmidt Zeevis. Oude rot in het vak en al meer dan 100 jaar een van Hollands voornaamste visleveranciers. Persoonlijk mogen we graag aanschuiven bij restaurant Beet in Rotterdam voor het fikse fruit de mer plateau en een eenvoudig (maar daarom niet minder lekker) pannetje mosselen mogen er ook zijn. Die eenvoud is trouwens een van de beste dingen aan Beet: want goed hoeft niet ingewikkeld te zijn. Mochten we je nog niet genoeg overtuigd hebben: op zondag zijn de oesters voor 1 euro. Wij gaan. Nu.

Beet

"

Die eenvoud is trouwens een van de beste dingen aan Beet: want goed hoeft niet ingewikkeld te zijn. Mochten we je nog niet genoeg overtuigd hebben: op zondag zijn de oesters voor 1 euro. Wij gaan. Nu.

"

Visbar Beet - Amsterdam

Visbar Beet - Amsterdam

Uitstekende fish & chips en – olé – een scala aan kleine vis gerechten om te delen. Van alles een beetje, en daar dan een tafel van vol. Een aantrekkelijke tafel ook nog eens. Nog leuker wordt het wanneer je de chefs hun gang laat gaan. Beetje aangeven wat je wil, en daarna afwachten wat er op tafel verschijnt. Succes verzekerd. Bovendien is Visbar Beet in Amsterdam Oost prettig betaalbaar! En de wijnselectie perfect bij zilte oesters en sappige, smakelijke garnalen.

Visbar Beet

The Harbour club

The Harbour club

Toegegeven, The Harbour Club is wat… ‘posh’. Nieuw geld zeg maar, het altijd-geld ook al hebben we geen geld, de crisis-bestaat-niet types. Maar een lekkere visje bakken, dat kunnen ze en oesters steken ook. En sushi rollen dat kunnen ze ook. Leuk voor een feestje, een verjaardag of als je zin hebt om andere mensen te bekijken, is gewoon zo. Het fijne is, de vrienden van Harbour club zitten niet alleen in Amsterdam en Rotterdam je kunt zo ook vinden in Eindhoven Vinkeveen en Den Haag.

The Harbour Club