23 juni 2022, door Maartje

Koester de oester: de beste plekken voor oesters en fruits de mer in nederland

23 juni 2022, door Maartje

Koester de oester: de beste plekken voor oesters en fruits de mer in nederland

Als er iets is dat WEEKEND of VAKANTIE of FEEST (of gewoon WOENSDAG) schreeuwt, dan zijn het oesters wel. Of zo'n enorme stapel aan wit-zilveren-schalen waar je je tafelgenoot omheen moet zoeken... FEEST. Zo vinden wij. De zilte zachte zeevrucht is een cadeautje in je handpalm en smeekt bovendien om een champagne-pairing.

Wat maakt het ook uit, oesters slurpen en garnalen pellen is altijd een goed idee, niet? Zo geschiede een lijst met de betere adressen voor het uitstekende oesters en kreeft slurpen. Proost! En uiteraard: plop!

 

De beste adressen voor oesters in Amsterdam vind je hier.

Zilt & Zout in Zeeland

Zilt & Zout in Zeeland

Zeg je oesters, dan zeg je Zeeland, toch? Juist.

En bij Zilt & Zout mag je aankloppen. Dit heerlijke restaurant ligt aan de Nederlands-Belgische grens tussen Cadzand en Knokke in (die locatie is ook een heel goed idee, just saying. Check ook even dit lijstje! Staat een hoop fijns in de buurt bij).

Restaurant Zilt & Zout in Zeeland zit aan de dijk van het prachtige natuurgebied het Zwin. Uigewandeld en gewaaid? Dan schuif je hier aan voor een goedgevuld plateau met onder andere kreeft, koningskrab, garnalen en oesters. Reserveren doe je hier.

Catch by Simonis - Den Haag

Catch by Simonis - Den Haag

Een Simonis’ visje, befaamd in Den Haag en omstreken, staat bekend om zijn topkwaliteit maar de restaurants behoorden tot voor kort tot categorie vreetschuur. Tot de deuren van Catch werden geopend, Catch by Simonis aan de jachthaven van Scheveningen, wat al een feest en een beleving op zich is. De service is echt altijd om door een ringetje te halen. Op het menu, naast de bovenste beste oesters, ook klassiekers uit de Noordzee als in roomboter gebakken scholfilet en een Stellendamse garnalencocktail, maar ook een verse inside-out roll weten ze goed te serveren. Of de gegrilde tonijn met sobanoedels, met een wit wijntje on the side... Niet onbelangrijk: aan een eventuele vleesliefhebbende metgezel is ook gedacht.

Catch by Simonis

 

COCO in Gouda (in hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda (WSHS)

COCO in Gouda (in hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda (WSHS)

We riepen hier op deze site al vaker over hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda (WSHS) wanr dat is dus echt een on-Nederlands fijne topplek. En dan willen we het hier nog even specifiek hebben over COCO, de casual cocktailbar van WSHS, waar je niet alleen kunt nippen, maar ook heerlijk eten. Executive Chef Martijn Kajuiter heeft jarenlang aan de kust van Ierland gewerkt, waar hij uitkeek op de zee. Hier ontstond zijn liefde voor fruits de mer. In Gouda serveert hij de Afternoon Sea. 10 punten voor die titel natuurlijk! Een kreeftenbisque, garnalencocktail, bereidingen met Nederlandse yellowtail, gerookte zalm en Zeeuwse oester en een salade. Afijn, in Gouda aan Zee moet je wezen.

John Dory, Amsterdam

John Dory, Amsterdam

2016 ging de boeken in als het jaar waarin we stukken gezonder gingen eten – meer, veel meer vis en groenten, minder vlees – voor realistische prijzen. Een van de paradepaardjes in die categorie was en is John Dory, de vistronomie (mooi woord) in Amsterdam van de chef die voorheen ook de vis schoonmaakte bij restaurant Visaandeschelde. Vis, vis, vis, en schaal- en schelpdieren (OESTERS! En die worden ‘normaal’ en bijzonder creatief aangeboden), alleen uit Hollandse wateren, geserveerd over twee verdiepingen in een fantastisch oud pakhuis aan de Prinsengracht. Must visit, al is het alleen al omdat het een van de weinige Amsterdamse restaurants is dat het aperitief-moment helemaal begrepen heeft. Aan de Prinsengracht nummer 999 (alsof ze het er om gedaan hebben) zit-ie, best een beetje onopvallend achter een zware deur – verhoogd het gevoel van exclusiviteit. Reserveren is echt een aanrader.

Fishbar Monk, Haarlem

Fishbar Monk, Haarlem

Binnen ziet Fishbar Monk er precies uit zoals een een visbar er tegenwoordig uit hoort te zien: ruim, veel wit, knap zeegroen tegelwerk, een hoge bar met aan het ronde uiteinde de raw bar waar de oesters uitgesteld liggen en waarachter de cocktails geshaket worden en de wijn geschonken. Daarvoor lange banken tegen de muur die gezellige zitjes vormen met de eenvoudige bistrostoeltjes aan de overkant en achter in de zaak een grote visafslag waar de vrienden uit de zee op ijs liggen te wachten. Het menu is eveneens precies goed én spannend: oesters, vongele met zwarte (!) pasta, een verrukkelijke bouillabaisse, zeetong gebakken in roomboter, gegratineerde scheermesjes, kreeft natuurlijk… So far so good, maar op de kaart ook ‘conservas de pescados’, gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta. En hadden we de oester al benoemd?

Fishbar Monk

So far so good, maar op de kaart ook ‘conservas de pescados’, gefrituurde chipirones, grote sardines op bruschetta. En hadden we de oester al benoemd?

Restaurant 1397 in Bergen op Zoom

Restaurant 1397 in Bergen op Zoom

Alleen al vanwege de historie van deze plek in het (al even) historische centrum van Bergen op Zoom, vinden we dit een tip uit duizenden: Restaurant 1397. De naam refereert aan het jaar waarin hotel De Draak (waar het restaurant bij hoort) als horecabedrijf ontstond. Ha! En daarmee is het dus mooi wel het oudste hotel van Nederland. Of het er oubollig is? Ben je mal. Restaurant 1397 heeft een innovatieve kaart met lokale (= op een steenworp van Zeeland) en wereldse gerechten. Fruits de mer galore hier. Koud, met oesters, kreeft, krab, verschillende garnalen en vongole, of warm, met kreeftenbisque, wonton met schaaldieren, gamba-vadouvan en oesters van Nam Kee. Check de site hier.

Beeld via The Fork

Zeezout, Rotterdam

Zeezout, Rotterdam

We zijn hier bij Bart HQ behoorlijk dol op een echte goede klassieker. Voor dat + oesters (= eveneens classic natuurlijk) mag je in Rotterdam aanschuiven bij Zeezout. Al ruim twintig jaar lang kun je bij het restaurant genieten van de bijzondere gerechten van Patrick ’t Hart. Het is zijn passie om iedere gast in de watten te leggen en boy oh boy wat ligt dat lekker bij Zeezout. Je kunt uitgaan van eenvoudige, lekkere gerechten die je kunt kiezen uit het à la carte menu óf laat je verrassen door de chef.

Zeezout

George Marina

George Marina

Eerst was er Café George en later Café George Marina voor intimi, dit was al snel een razend populaire plek voor de Amsterdamse happy few. En wanneer de Amsterdamse happy few enthousiast zijn, dan volgt al snel de rest. Zo geschiedde en de ene na de andere George popte op. Allemaal in Amsterdam, en één aan zee, in Zandvoort. De waterkant bleek wel wat voor George, maar een locatie buiten de stadsgrenzen wat minder. Dus keerde de ploeg terug naar het vertrouwde Amsterdam en opende het waanzinnige George Marina, aan de stadshaven van het opbloeiende Amstelkwartier, niet ver van metrohalte Spaklerweg en thuis aan de Amstel (ook een aanrader).

George Marina heeft wat de andere leden van de George familie ook hebben: de ondefinieerbare coolness. Dit keer in een giga-versie met glas overal, een te gek terras voor als de zon echt schijnt en het luxe Marbella gevoel inside and out. Niet alleen heerlijke oesters maar ook sushi, visplateau’s, octopus en nou ja U snapt het totale pakket.

Stork in Amsterdam

Stork in Amsterdam

Een veel te vaak vergeten parel in Amsterdam Noord, pal aan het water zelfs, is restaurant Stork. Nota bene een van de beste visrestaurants van Amsterdam. Ze staan er bekend om hun verse en goede visgerechten en schelp- en schaaldieren. En laat dit artikel nou net daar over gaan. Stork heeft twee plateaus met fruits de mer op de kaart staan: een met oesters, vongole, steurgarnalen, coquilles, scheermessen, mosselen en Noordzeekrabpoten, en de plateau fruits de mer deluxe, met als extra een hele kreeft, langoustines en sneeuwkrabpoten. Nog een pluspunt: Stork is aangesloten bij Stichting Vis&Seizoen en het eerste visrestaurant dat met deze stichting samenwerkt. Klik voor meer info hier.

De Dagvisser, Den Haag

De Dagvisser, Den Haag

De Dagvisser in Den Haag is een redelijk onbekende (zeker voor niet Hagenezen) en een potje onterecht dat dat is! Het familierestaurant wordt al jarenlang doorgegeven van vader op zoon en je proeft en voelt de generaties aan liefde voor de zee bij restaurant De Dagvisser. De hele familie (oké, meestal een deel daarvan) staat in de ochtend op de visafslag in Scheveningen om de dagverse vangst binnen te halen. Onze persoonlijke favoriet: het ‘Bazenmenu’: iedere 2 weken stellen de chefs een compleet nieuw 3 en 4 gangen keuzemenu samen. Altijd van het seizoen, mooi op elkaar afgestemd en met verrassende smaakcombinaties. Ook pluspunten voor het ‘seniorenmenu’ voor alle 55+’ers.

De Dagvisser

Bistro-mer in Den Haag

Bistro-mer in Den Haag

Alsof je in Frankrijk bent. Op vele fronten want Bistro-mer in Den Haag heeft ook dat ‘onverschillige’. Tikkeltje vergane glorie qua looks en dat is precies wat we er zo leuk en fijn vinden. Het vis-, kreeft- en oesterspecialiteitenrestaurant in de Javastraat in De nHaag is al sinds 1979 een begrip, niet in de minste plaats met dank aan de oesterkar voor de deur en de etalage vol met verse vis, schelp- en schaaldieren. Marmeren tafels, spiegels, koperwerk, Thonet-stoelen en lambrisering met art nouveau-behang… Voila, het is een Parijse bistro. De specialiteit van Bistro-mer? Fruits de mer-plateaus! Zie hier.

Restaurant Vis & Meer, Utrecht

Restaurant Vis & Meer, Utrecht

Wat wil een mens nog meer? In het midden van het land, in Utrecht stad, genieten van de kookkunsten van Restaurant Vis & Meer in het gezelligste straatje van hartje Utrecht: de Drieharingenstraat (smalle steeg, altijd vertier). De kaart van Vis & Meer is zowel toegankelijk als heerlijk, het interieur industrieel en de open keuken maakt de beleving af. De ideale plek voor de echte fish lover.

Vis & Meer

Beet, Rotterdam

Beet, Rotterdam

Beet Rotterdam ja. Restaurant Beet. Van beet hebben. Een visrestaurant. Je snapt het. En dat is goed nieuws want wat betreft de leverancier van alle vis die de zaak je voorschotelt, hebben de eigenaren ook beet: de zaak werkt namelijk samen met Schmidt Zeevis. Oude rot in het vak en al meer dan 100 jaar een van Hollands voornaamste visleveranciers. Persoonlijk mogen we graag aanschuiven bij restaurant Beet in Rotterdam voor het fikse fruits de mer plateau en een eenvoudig (maar daarom niet minder lekker) pannetje mosselen mogen er ook zijn. Die eenvoud is trouwens een van de beste dingen aan Beet: want goed hoeft niet ingewikkeld te zijn. Mochten we je nog niet genoeg overtuigd hebben: op zondag zijn de oesters voor 1 euro. Wij gaan. Nu.

Beet

Die eenvoud is trouwens een van de beste dingen aan Beet: want goed hoeft niet ingewikkeld te zijn. Mochten we je nog niet genoeg overtuigd hebben: op zondag zijn de oesters voor 1 euro. Wij gaan. Nu.

Vislokaal Kaap, Rotterdam

Vislokaal Kaap, Rotterdam

Zeg je Deliplein in Rotterdam, dan zijn we al bijna vertrokken, zo leuk vinden we dit Rotterdamse hoekje. Lees vooral even verder want het nieuws hier blijft goed: Vislokaal Kaap, Rotterdam is nou precies zo’n lekker tentje waar je zomaar spontaan aanschuiven wil. Vis hebben ze er, en vega, in Katendrecht dus. Mosselen, fruits de mer en verse vis en een aantal groente- en vegetarische gerechten. That’s it. De keuken werkt met wild gevangen of biologisch geteelde vis die aan de richtlijnen van de Viswijzer voldoet. Een keer een minder bekende fruits de mer proberen? Dan ben je hier aan het goede adres. Zo staan er bijvoorbeeld wulken en alikruiken op het menu. Ga jij voor de Fruits de Mer Kaap of voor de Fruits de Mer XXL? Biertje, cider of natuurwijn erbij en we zijn good to go. Alle info vind je hier.

The Harbour club en die in Vinkeveen vinden we de leukste

The Harbour club en die in Vinkeveen vinden we de leukste

Toegegeven, The Harbour Club is wat… ‘posh‘. Nieuw geld zeg maar, het altijd-geld ook al hebben we geen geld, de crisis-bestaat-niet types. Maar een lekkere visje bakken, dat kunnen ze en oesters steken ook. En sushi rollen dat kunnen ze ook. Leuk voor een feestje, een verjaardag of als je zin hebt om andere mensen te bekijken, is gewoon zo. Het fijne is, de vrienden van Harbour club zitten niet alleen in Amsterdam en Rotterdam maar je kunt ze ook vinden in Eindhoven, Vinkeveen en Den Haag.

The Harbour Club