Nederland, Den Haag18 juni 2016, door Maartje

Bijna open: Instock, Den Haag

Nederland, Den Haag, 18 juni 2016, door Maartje

Bijna open: Instock, Den Haag

Bijna open ALERT voor alle Hagenezen, Hagenaars en gewoon alle fans van de Hofstad… Het Amsterdamse Instock concept komt naar Den Haag! En wel op een toplocatie aan het Buitenhof, met uitzicht op de Hofvijver. Voor wie Instock nog niet kent: dit initiatief houdt niet van voedselverspilling en haalt elke dag bij Albert Heijn verspild voedsel op. Allerlei soorten groenten, fruit, aardappelen en brood dat niet meer verkocht kan worden maar nog wel aan alle eisen van de voedsel en waren autoriteiten voldoen. Één derde van alle voedselproductie gaat namelijk verloren in de keten, wat zonde is van verspild water, landoppervlak en energie die nodig was voor deze productie.

Waar de rest van het menu van Instock vandaan komt en de reden? Wat feitjes op een rij: Het vlees komt van Albert Heijns vleesleverancier die een overschot hebben of te korte houdbaarheidsdatum. De vis komt van vishandel Jan van As die “afsnijsels” opsparen omdat deze niet verkocht worden aan reguliere klanten die alleen “mooi” gesneden delen vis afnemen. Drankjes komen van Heineken, om verschillende redenen, bijvoorbeeld kapotte verpakkingen of restanten van grote evenementen als festivals. Zonde natuurlijk om goed vlees, vis en drank te verspillen alleen maar vanwege de verpakking of het uiterlijk, maar ja, de consument beslist. Vandaar Instock’s initiatief.

Elke dag worden deze producten opgehaald, en wel met een elektronisch busje (je bent duurzaam of niet) waarna de koks hun creativiteit de vrije loop laten en elke dag een andere menu samen stellen op basis van deze “oogst van de dag”. Elke dag is anders dus, over improvisatie gesproken. En altijd een vegetarische optie.

Naast het restaurant en de toko in Amsterdam, de foodtruck, hun kookboek én natuurlijk hun eigen speciaalbier is nu dus Den Haag aan de buurt voor het nieuwste Instock project. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen! Coming soon, we’ll keep you posted! Instock Den Haag