27 november 2023, door Nina van Hilst

Sint en Kerst cadeautips voor een kind van 5 t/m 9 jaar

27 november 2023, door Nina van Hilst

Sint en Kerst cadeautips voor een kind van 5 t/m 9 jaar

Toen ze klein waren, waren ze snel vermaakt. Al was het maar voor even. En dan start de basisschool en mag het uitdagendere werk komen. Wat zijn nu de echt leuke cadeautips voor een kind van 5 t/m 9? Het liefst duurzaam, bewust en plasticvrij. En als het even kan, steken ze er nog iets van op ook. Sowieso leuk voor Sinterklaas en Kerst, maar ook voor de rest van het jaar een groeiend lijstje met kleine en grote cadeaus voor de - zo vinden ze zelf - "echt grote kinderen".

Meest getipte cadeaus

Meest getipte cadeaus

Omdat de struggle van het vinden van speelgoed waar meer dan tweemaal mee gespeeld wordt real is, deden we een oproep voor tips op Instagram. Dit speelgoed werd het meest getipt:

 • Het Muizenhuis – maak je eigen kartonnen huis en richt het in met de verschillende meubelkits
 • Kapla – keer tien en als het even kan via Marktplaats
 • Knikkerbaan – bijvoorbeeld die van GraviTrax of Hape

De tijdloze speeltjes

De tijdloze speeltjes

Sommige kinderspullen blijven leuk door de jaren heen.

 • Boeken – altijd goed voor jong en oud. Bijvoorbeeld de favoriete voorleesboeken van Team Bart, kinderboeken met een vleugje activisme of een abonnement op Boekwijzer.
 • Diertjes van Schleich – tweedehands of nieuw, de favoriete dieren van je kind zullen jaren mee gespeeld worden en kunnen bewaard blijven voor de volgende generatie.
 • Verkleedkleding – om die laatste jaren magie nog extra te rekken. Leuke vind je bij MeriMeri, of natuurlijk tweedehands.
 • Spelletjes – Wie Is Het, Regenwormen of Vlotte Geesten. Lachen en strijden met het hele gezin.

Moulin Roty

Moulin Roty

Hier thuis is al jaren een van de grootste speelhits een simpel plastic bakje met een vergrootglas waar beestjes in worden verzameld (ook huisspinnen), onderzocht en weer vrijgelaten. Moulin Roty heeft een hele serie Le Jardin du Moulin met speelgoed voor kleine ontdekkers. Een loep, bloemenpers, herbarium en zelfs een kleine rode kruiwagen. Smelt. Ook leuk van Moulin Roty voor deze leeftijd vinden we de aquarel set, een echte houten gereedschapsset om samen te klussen, een zeemansknopen set en een heerlijk ouderwetse punnik set.

Moulin Roty maakt speelgoed van vroeger in een uitvoering van nu. De speelgoedjes zitten vol fantasie en hebben aandacht voor samen spelen en de natuur. Precies zoals we het graag zien in het kinderleven.

Christofoor

Christofoor

Ze leren lezen of kunnen het inmiddels al goed zelf. Boeken als cadeau zijn in deze fase een vermakelijk en leerzaam cadeau. Er zijn hele praktische AVI boeken maar er zijn ook boeken waar je een magische wereld in wordt getrokken zodra je het openslaat. De boeken van Christofoor zijn hier favoriet. Er zijn verhalen over dieren, wonderen en magie. Over Wortelkinderen, kabouters en het Verhalen Orkest. Dit jaar staan op het verlanglijstje het pop-up boek De Sneeuwkoningin, het muziekboek De Planeten en het prachtig geïllustreerde De Wildernis. Behalve in boekenwinkels vind je de boeken van Christofoor ook in veel kinderwinkels zoals Lieneloe in Haarlem.

Connetix, Magna-Tiles en Magnutz

Connetix, Magna-Tiles en Magnutz

Een beetje een startset kost rond de €100. Maar dan heb je ook wat. Lees: je kind zeker een half uur zoet en leuk om samen mee te spelen. Er zijn ook kleinere, goedkopere sets. Eigenlijk kun je deze plastic plaatjes met magneten vergelijken met Lego; veelvuldig gebruikt plastic en bijna onverwoestbaar. Van de plaatjes kun je torens, huisjes, knikkerbanen en vormen bouwen. Leuk van drie tot honderddrie jaar. Mochten ze de set toch ooit niet meer zien staan, dan zijn er genoeg gegadigden op de tweedehands markt waar Connetix, Magna-Tiles en Magnutz amper te krijgen zijn. Naar onze logica omdat ze in ieder huishouden zo’n enorme hit zijn.

Outdoor Kids

Outdoor Kids

Hoe krijgen we de (iets grotere) kids van de iPad? Dat is in veel gezinnen de vraag. De boeken Outdoor Kids van Uitgeverij Snor stimuleren kinderen om op avontuur te gaan. De serie heeft een hele reeks boeken met verschillende interesses en mogelijkheden. Zo zijn er gidsen over spoorzoeken, sterrenkijken, vogelspotten en hutten bouwen. Of je leert alles over bomen, het strand en de zee. Grote avonturen voor kleine mensen waaraan de grote mensen maar wat graag meedoen.

Uitgeverij Snor €14,99

Leuke uitjes met een kind

Leuke uitjes met een kind

Al dat speelgoed! Ze komen nu op een leeftijd dat een doe-ding krijgen ook gewaardeerd wordt.

 • Tickets voor de Winter Efteling, spoorwegmuseum of Naturalis
 • Concertkaartjes: van K3 tot een internationale artiest, iedereen kan zich zijn eerste grote concert nog herinneren
 • Samen naar de schoonheidsspecialiste of manicure
 • Naar een klimbos of boulderen
 • Samen een workshop volgen, bijv. keramieken of koken
 • Naar Youseum of Wondr Experience
 • Alleen met papa of mama logeren in een fijn hotel in een andere stad
 • Een dag waarop mini alles mag bepalen (en mama en papa overal ja op zeggen)

Voor de glitter boys en girls

Voor de glitter boys en girls

Deze cadeaus kenmerken zich door wat meer glitters en bloemen. En kunnen natuurlijk voor zowel meisjes als jongens een leuk cadeau zijn.

Voor de energieke, ontdekkende kids

Voor de energieke, ontdekkende kids

Zowel jongens als meisjes kunnen stoer zijn, lekker beweeglijk en een tikkeltje avontuurlijk.

 • Een afstand bestuurbare auto
 • Dart Vader Lego helm
 • Science Lab speelsets: bouw je eigen planetarium of windturbine
 • Om alleen te spelen of samen: Smart Games
 • Een microscoop of verrekijker
 • Een kettingreactie bouwen met Zig & Go van Djeco
 • Lillagunga – de rekstok en turnringen van dit merk zorgen voor fysiek vermaak – lees: goed slapende kindjes – en staan mooi in je interieur
 • Kinetisch zand: kliederen zonder te veel geklieder

Eau de toilette van Kenkô

Eau de toilette van Kenkô

De meeste kinderparfums zijn zo ontzettend zoet. Kenkô – de lekkerst ruikende baby en mama huidverzorging – heeft drie 100% natuurlijke geuren ontwikkeld voor moeder en kind. Samen met Lucy Woesthoff, Nina Pierson en Thammy Salcedo en hun kindjes creëerden ze de eau de toilettes Flor, Lilja en Sol. Drie geuren, de een wat frisser, de ander wat zoeter en de derde rijker van geur. Een mooi cadeautje om samen met mini te delen en zo fijne aankleedmomenten te beleven.

Kenkô

Inner Compass Kids Cards

Inner Compass Kids Cards

Van meditatie tot yoga, de kinderen van tegenwoordig groeien er al voorzichtig aan mee op. Hier geheel bij aansluitend heeft Inner Compass Cards nu een kids versie gemaakt. Via de kaarten leren kinderen levenslessen, bijvoorbeeld dat je verder komt als team dan alleen. Waarden zoals het zorgen voor elkaar, de planeet, en de boodschap dat er van ze gehouden wordt. De kaarten zijn verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. Een mooie tool bij bewust ouderschap.

Inner Compass Kids Cards €24,90

Bijenwas om te boetseren

Bijenwas om te boetseren

Helemaal antroposofisch en oh zo leuk voor iedereen. Boetseren met bijenwas is fijn voor kinderen vanaf 4 tot en met 84. Het kneden van de was tot het zacht wordt, priegelen aan kleine – met de jaren steeds gedetailleerder geworden – figuurtjes. Bijenwas is niet giftig zoals veel kleisoorten wel zijn. En je kunt de was steeds weer opnieuw gebruiken door weer te kneden. De bijenwas is er van verschillende merken, waaronder deze van Stockmar. Ook leuk: er is ook speciale versierwas waar je zelf kaarsen mee kunt versieren.

O.a. bij Ziloen vanaf €10,95

Beelden van Lacy Arrowsmith en Brandi McIntosh

Lilliputiens + Opinel

Lilliputiens + Opinel

Eigenlijk wordt koken en bakken met je kind nog leuker als ze ouder worden. Ze kunnen steeds meer zelf doen. De materialen van Lilliputiens helpen daarbij. De ‘mijn eerste recepten’ boeken zijn helder voor kinderen. De vormpjes, maatbekers en andere keukenhulpmiddelen zijn afgestemd op de koters en ouders zijn enkel nog nodig om de oven aan te zetten en natuurlijk de keuken achteraf op te ruimen. Little Chef vanaf €6,99

Ook het Franse messenmerk Opinel heeft een speciale “Le Petit Chef” collectie. De messen zijn zo ontworpen dat kinderen leren met een keukenmes om te gaan – op de juiste manier én veilig. Ook leuk zijn de vouwmessen in leuke kleurtjes voor kampeertrips en boswandelingen. Le Petit Chef vanaf €25

Micro Step

Micro Step

Een absolute hit hier in huis: de Micro Step. Er zijn vier verschillende variaties voor kinderen vanaf vijf jaar. De Micro Maxi is de meest bekende. De eerste driewielige steps zijn door Micro voor volwassenen gemaakt. Ze lijken dus wellicht voor de kleintjes, maar het surfgevoel en het flexibele dek zijn ook voor de grote kinderen nog leuk. Dan is er de Sprite met twee wielen, welke licht en wendbaar is. De Cruiser is om te – duh – cruisen en heeft wat grotere wielen. En dan is er nog de Trixx, waarmee gestunt kan worden of als – zo was het advies van Mirco – je kind alles sloopt. En wanneer je kind continu meters voor je uitstept, wordt het wellicht ook tijd voor een step voor jou. Micro heeft nu ook een step van gerecycled plastic, hoera!

Micro Step vanaf €119,95