17 november 2021, door Nina van Hilst

Sint en Kerst cadeautips voor een kind van 5 t/m 9 jaar

17 november 2021, door Nina van Hilst

Sint en Kerst cadeautips voor een kind van 5 t/m 9 jaar

Toen ze klein waren, waren ze snel vermaakt. Al was het maar voor even. En dan start de basisschool en mag het uitdagendere werk komen. Wat zijn nu de echt leuke cadeautips voor een kind van 5 t/m 9? Het liefst duurzaam, bewust en plasticvrij. En als het even kan, steken ze er nog iets van op ook. Sowieso leuk voor Sinterklaas en Kerst, maar ook voor de rest van het jaar een groeiend lijstje met kleine en grote cadeaus voor de - zo vinden ze zelf - "echte grote kinderen".

Meest getipte cadeaus

Meest getipte cadeaus

Omdat de zoektocht naar speelgoed waar meer dan tweemaal mee gespeeld wordt real is, deden we een oproep voor tips op Instagram. Dit speelgoed werd het meest getipt:

 • Het Muizenhuis – maak je eigen muizenhuis met de meubelkits en kartonnen speelhuis
 • Kapla – keer tien en als het even kan via Marktplaats
 • Knikkerbaan – bijvoorbeeld die van GraviTrax of Hape

De tijdloze speeltjes

De tijdloze speeltjes

Sommig kinderspul blijft leuk door de jaren heen.

 • Boeken – altijd goed voor jong en oud. Bijvoorbeeld de favoriete voorleesboeken van Team Bart, kinderboeken met een vleugje activisme of een abonnement op Boekwijzer.
 • Diertjes van Schleich – tweedehands of nieuw, de favoriete dieren van je kind zal jaren mee gespeeld worden en kunnen bewaard blijven voor de volgende generatie.
 • Verkleedkleding – om die laatste jaren magie nog extra te rekken. Leuke verkleedkleding vind je bij MeriMeri en good old tweedehands.
 • Spelletjes – Wie Is Het, Regenwormen of Vlotte Geesten. Lachen en strijden met het hele gezin.

Cadeaus van nu

Cadeaus van nu

Ouderwets speelgoed is leuk, maar ook nieuwerwetse speeltjes mogen er wezen.

 • Lillagunga – de rekstok en turnringen van dit merk zorgen voor fysiek vermaak – lees: goed slapende kindjes – en staan mooi in je interieur
 • Een microscoop of verrekijker
 • Kinetisch zand
 • Eindeloos torens bouwen met Connetix, Magna Tiles en Magnutz
 • Of de houten variant voor eindeloos creëren met Grapat
 • Een kettingreactie bouwen met Zig & Go van Djeco

Inner Compass Kids Cards

Inner Compass Kids Cards

Van meditatie tot yoga, de kinderen van tegenwoordig groeien er al voorzichtig aan mee op. Hier geheel bij aansluitend heeft Inner Compass Cards nu een kids versie gemaakt. Via de kaarten leren kinderen levenslessen, bijvoorbeeld dat je verder komt als team dan alleen. Waarden zoals het zorgen voor elkaar en de planeet en de boodschap dat er van ze gehouden wordt. De kaarten zijn verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. Een mooie tool bij bewust ouderschap.

Inner Compass Kids Cards €24,90

Bijenwas om te boetseren

Bijenwas om te boetseren

Helemaal antroposofisch en oh zo leuk voor iedereen. Boetseren met bijenwas is fijn voor kinderen vanaf 4 tot en met 84. Het kneden van de was totdat het zacht wordt, priegelen aan kleine – met de jaren steeds gedetailleerder worden – figuurtjes. Bijenwas is niet giftig zoals veel kleisoorten wel zijn. En je kunt de was steeds weer opnieuw gebruiken door weer te kneden. De bijenwas is er van verschillende merken waaronder deze van Stockmar. Ook leuk: er is ook speciale versierwas waar je zelf kaarsen mee kunt versieren.

O.a. bij Ziloen vanaf €10,95

Beelden van Lacy Arrowsmith en Brandi McIntosh

Lilliputiens + Opinel

Lilliputiens + Opinel

Eigenlijk wordt koken en bakken met je kind nog leuker als ze ouder worden. Ze kunnen steeds meer zelf doen. De materialen van Lilliputiens helpen daarbij. De ‘mijn eerste receptenboeken’ zijn helder voor kinderen. De vormpjes, maatbekers en andere keukenhulpmiddelen zijn afgestemd op de koters en ouders zijn enkel nog nodig om te oven aan te zetten en natuurlijk de keuken achteraf op te ruimen. Little Chef vanaf €6,99

Ook het Franse messenmerk Opinel heeft een speciale “Le Petit Chef” collectie. De messen zijn zo ontworpen dat kinderen leren met een keukenmes om te gaan – op de juiste manier én veilig. Ook leuk zijn de vouwmessen in leuke kleurtjes voor de kampeertrips en boswandelingen. Le Petit Chef vanaf €25

Micro Step

Micro Step

Een absolute hit hier in huis: de Micro Step. Er zijn vier verschillende variaties voor kinderen vanaf vijf jaar. De Micro Maxi is de meest bekende. De eerste driewielige steps zijn door Micro voor volwassenen gemaakt. Ze lijken dus wellicht voor de kleintjes, maar het surfgevoel en het flexibele dek zijn ook voor de grote kinderen nog leuk. Dan is er de Sprite met twee wielen, welke licht en wendbaar is. De Cruiser is om te – duh – cruisen en heeft wat grotere wielen. En dan is er nog de Trixx, waarmee gestunt kan worden of als – zo was het advies van Mirco – je kind alles sloopt. En wanneer je kind continu meters voor je uitstept, wordt het wellicht ook tijd voor een step voor jou. Micro heeft nu ook een step van gerecycled plastic, hoera!

Micro Step vanaf €119,95