Zwitserland, Zürich23 december 2019, door Maartje

De leukste plekjes in Zürich (tijdens kerst, ja, maar ook de rest van het jaar)

Zwitserland, Zürich, 23 december 2019, door Maartje

De leukste plekjes in Zürich (tijdens kerst, ja, maar ook de rest van het jaar)

Je verwacht het niet en, ja, ook wij waren sceptisch... Maar Zürich, Zwitserland dus, is dus écht heel leuk. En bovendien veel meer dan (alleen) kaasfondue, chocolade, raclette en rösti. Het is er wel hoor, thank god, maar er zijn dus ook volop heerlijk koffietentjes, knappe mensen overal en prachtige oude gebouwen om eindeloos tussendoor te struinen. O! En er is water in de stad, een van trekpleisters als we op stedentrip gaan (want lucht, ruimte en zodoende de beste terrassen). Wij bezochten Zürich net voor kerst en sliepen in Hotel Swissôtel Zürichbegonnen wat argwanend en wilden na 3 dagen nooit meer naar huis. Hieronder lees je waarom.

Jamaica Coffee Zürich

Jamaica Coffee Zürich

Bij dit leuke tentje, Jamaica Coffee Zürich, op 10 minuten loopafstand van Haupbahnhof Zürich lijkt het net of je in een hippe wijk in Berlijn zit. Maar we zijn dus in Zürich, stiekem af en toe nog wel hipper dan Berlijn (want die Duitse stad mag dan wel de naam hebben, er is meer op de markt). Het menu van Jamaica Coffee is vrij simpel: alle koffie’s die je je kunt bedenken, een paar zoetigheden en that’s it. Prima! De bar is open en daarom extra knus. We zijn verliefd op het minimalistische interieur: wat is er nou eigenlijk voor nodig om het leuk te maken? Precies, weinig. Daarnaast is de tent vaak propvol (hoorden we), dus koffie moet steevast topnotch zijn. Go!

Kaasfondue bij pop-up Wintergarden - Atelier

Kaasfondue bij pop-up Wintergarden - Atelier

We liepen de Wintergarden Kaasfondue hutjes bij Atelier per toeval tegen het ‘lijf’ en waren meteen DOL-enthousiast. Maarrreee, wij niet alleen: het is er steevast (ook al? ook al!) voller dan vol en reserveren is absoluut een must. We kregen, warempel, toch nog een plekje voor elkaar aan de grote gezamenlijke tafel. Blij! De houten huisjes van de pop-up worden op verschillende populaire locaties in de stad opgezet. Atelier, het hele jaar door een aanrader, vind dicht bij Hauptbahnhof. In de wintermaanden staan hier houten huisjes met volop warme schapenvachten overal. KNUS! Voor de zaak staat een brandende vuurkorf waar je, voor het eten, nog wijntje kunt drinken. Al kwamen we daar niet voor: hallo kaasfondue! En niets anders. Er zijn verschillende soorten maar wij vonden de de classic meer dan top. Je krijgt er zoveel brood bij als je wil en je kunt allerhande extra’s bestellen, om in je kaas te dompelen. Gegarandeerd genieten.

MAME Zürich

MAME Zürich

Op een kleine wandeling lopen vanaf de kerstmarkt Zürich (een van de belangrijkste redenen om te gaan hoor, lees maar hier onder) van vind je Mame, een schattig en leuk tentje in de categorie ‘bikeshop meets coffeeshop’. De lekkere taarten en pastries worden zelf gemaakt en de hele atmosfeer is gewoon heel erg relaxt. Fijn. Een groot koffiemachine-monster straalt op de toonbank en dat geef meteen aan waar ze goed in zijn. Koffie. In alles soorten en maten. Er zijn verschillende bonen te proeven; een puike plek voor een paar bakkies. Kun je daarna opgewarmd weer de paden op en de lanen van Zürich in.

Kerstmarkt in Zurich

Kerstmarkt in Zurich

Zeg je Zwitserland, dan zeg je winter. Toch? Oke, het is er ook heus leuk in de zomermaanden maar dan ga je bergen beklimmen, ofzo. Ondanks dat het verkeersbureau het ons misschien niet in dank af gaat nemen, opteren we hier toch voor een Zürich stedentrip in december, zo net voor de kerst. Want dan doet de stad aan kerstmarkten! En hoe. De grootste en veruit de leukste is de kerstmarkt voor het Opera House. Het plein is groot en gevuld met de leukste kraampjes. Van food tot klein spul voor in je koffer; alles is er te krijgen. Denk aan een leuke kinderstand van Yay, de heerlijkste happen of fijne sloffen (het beste kerstcadeau, toch?). Chocomelk met baileys, gluwein en al het andere waar je naar verlangt op een kerstmarkt – alles check. O, en met sfeer op de markt is alles ook piekfijn in orde. Lees meer: kerstmarkten in Zurich

Bros beans & beats

Bros beans & beats

Een heerlijk plekje iets wat buiten het centrum, dat is Bros beans & beats. Hier geen traditionele Zwitserse gerechten maar heerlijke avocado toast met lekkere add-ons zoals tofu of zalm. Perfect voor lunch of ontbijt. Dit tentje wordt zoals de naam al doet vermoeden gerund door twee broers die het zaakje met hele goede smaak hebben ingericht. En die van zowel bonen (koffiebonen that is) en goede muziek uit de speakers houden.

Monocle

Monocle

Hallo Monocle, hallo één van de meest gefotografeerde en populaire cafés van Londen. Huh? Londen? Jaja, maar we zijn inderdaad nog steeds in Zürich. En ook daar zie je dus gewoon een populaire Monocle bar. De combinatie van shop en cafe werkt namelijk als een dolle! Niet alleen vanwege de looks en het feit dat we het hier over een fijne koffiespot hebben, maar juist ook door de goed gekozen producten en exclusieve samenwerkingen die de shop te bieden heeft. Net iets buiten het toeristische hart (dus lekker rustig) maar op prima loopafstand van alles wat Zürich te bieden heeft. Aanradertje hoor.