Culinair dineren in de Bijlmerbajes met De Maaltuin

Nederland, Amsterdam, 16 mei 2024, door Madiana Macauley

Culinair dineren in de Bijlmerbajes met De Maaltuin

De nieuwste editie van De Maaltuin brengt een ode aan de iconische Bijlmerbajes gevangenis in Amsterdam. Hier kun je genieten van een vijf sterren diner en de lang verborgen gebleven verhalen van deze bijzondere plek. Dineren bij restaurant De Maaltuin in de Bijlmerbajes kan tot 9 juni.

Een ding is zeker: De Maaltuin draait haar hand niet om voor het (keer op keer weer) vinden van die ene, spectaculaire, locatie met een verhaal. Dit reizende restaurant strijkt neer op verschillende plekken in Nederland en verbind hun gasten voor een avond met dé statement erfgoed stukken van ons land. Er is altijd voor ieder wat wils. Van weelderige botanische tuinen tot aan een een oude F15 Hangar.

Een team, een taak

Een team, een taak

Achter de betonnen muren van de Bijlmerbajes schuilt een bijzonder verhaal. Maar welke ingrediënten maken dit reizende restaurant nou echt succesvol? In ieder een geval een mindset die roept: ‘Liefde (voor prachtige locaties) gaat door de maag’.  Laat dat nou net het verbindende ethos zijn tussen oprichters Robbert Maas en Lubbert de Boer. De mannen hebben één missie: elke locatie, die in de meeste gevallen op zichzelf verre van een restaurant zijn, omtoveren tot een sfeervolle culinaire setting. Niet altijd makkelijk, als je je bedenkt dat op veel van die plekken in eerste instantie niets eens stroom of een keuken aanwezig zijn. Obstakels? Daar weten ze wel raad mee. Of het nu gaat om het omgaan met beperkte voorzieningen of het omarmen van duurzame oplossingen, hun toewijding aan het creëren van onvergetelijke avonden is ongeëvenaard.

101 Ontsnappingen

101 Ontsnappingen

Nog een onmisbaar ingrediënt: een creatief brein. Want ook bij de nieuwste Bijlmerbajes editie is het hele concept weer tot in de puntjes uitgevoerd. De oude wasserette, waar vroeger gigantische wasmachines op volle toeren stonden te draaien, is nu omgetoverd tot een intiem restaurant. Lange tafels tussen waslijnen vol met sokken en lakens. Groepsontsnappingen met een biljartbal, veel geweld of helemaal onopgemerkt verdwijnen? Schuif aan bij een oud cipier die zijn meest indrukwekkende ervaringen met je deelt. Vragen? Stel ze gerust, want ook daar is deze avond ruimte voor. Interactie staat hoog in het vaandel, net als dat ooit bij de eerste ‘humane’ gevangenis van Nederland het geval was. Ga dus lekker zitten en laat je onderdompelen in de gevangenissaga’s en geschiedenis van ‘de gatenkaas van Amsterdam’. There’s no way back.

Culinaire hoogstandjes

Culinaire hoogstandjes

En zoals in elke gevangenis geldt: eten wat de pot schaft. Vervang ‘de pot’ voor de culinaire hoogstandjes van chef-kok Paul Oldenmenger en we kunnen aan tafel. Aan ervaring geen tekort, Paul manoeuvreerde zich voor hij vaste kok werd bij De Maaltuin altijd al door de keukens van diverse sterrenzaken. Dat de sterren van de hemel worden gekookt, daar kun je dus blindelings op vertrouwen. Met verschillende gerechten van seizoensgebonden en lokale producten weten ze elke keer weer een verrassend menu op tafel te toveren waarin het verhaal van de locatie naar voren komt (again die creativiteit), de ene keer met een ingrediënt, de andere keer met de presentatie van het (altijd om door een ringetje te halen) gerecht. Rendang van geit met wortelijs? Wij willen niet anders meer.

Dineren bij De Maaltuin is, zo kunnen we wel stellen, een parel van een avond uit voor diegene die klaar zijn voor een culinaire reis door de geschiedenis van een bijzondere locatie. Voor de thrill seekers en fijnproevers onder ons, de nieuwste Bijlmerbajes editie wil je echt niet missen.

Prijskaartje? Een compleet verzorgde avond met muziek, verhalen, een vijfgangendiner inclusief wijn/mocktails beleef je voor €124.95 per persoon.

Benieuwd naar andere weekendtips, we’ve got you covered.