Nederland, Den Haag3 september 2020, door Barts Boekje

Tussen het groen van het Scheveningense Westbroekpark, De Waterkant

Nederland, Den Haag, 3 september 2020, door Barts Boekje

Tussen het groen van het Scheveningense Westbroekpark, De Waterkant

Huh, gaan we je nou naar Scheveningen sturen? Met dit onbetrouwbare weer? Toegegeven, het lijkt erop dat strandweer er niet echt meer bij is de komende tijd (een echte Scheveninger would argue with that, want ieder weer is strandweer snapje? Laat de toeristen het maar niet horen.). Maar “Scheef” biedt meer dan alleen strand. Daar, verscholen in het Westbroekpark – in Scheveningen dus, vlak voor de kust – zit een parel van een tent waar je gewoon nog hartstikke lekker zit met dit weer. Komt ie, het is De Waterkant

De Waterkant

De Waterkant

Het Westbroekpark bereik je met de handbediende mini pont over het water – geen zorgen, er staat altijd wel een blij kind verwachtingsvol naar de overkant te staren in de hoop dat ze iemand naar de overkant kunnen draaien – het is de Waterkant. Nee, niet die Amsterdamse aan de gracht, maar het verstopte plekje achter het rosarium (prachtige tuin!) in het Westbroekpark van Scheveningen. Zo kom je overigens ook bij de Waterkant, via het park, niet alleen via dat pontje (mochten er geen kids met spierballen in de buurt zijn). Lekker verstopt wel dus. Oprecht, wij moesten even zoeken. Zelf beweren ze bij de Waterkant dat je hier op deze beschutte plek vaak 10 graden warmer zit dan elders in de stad. Laat dat even goed uitkomen met dat wolkje-zonnetje-wolkje-weer van nu. Geen poespas hier bij de Waterkant, gewoon simpel gezellige tafeltjes en stoeltjes verspreid over een grasveld aan het water. Even voor de duidelijkheid: je kunt hier dus niet binnen zitten. Vandaar dat ze alleen open zijn tussen Koningsdag en Prinsjesdag (15 september dit jaar, nog even dus maar!).

Op de kaart onder andere broodjes met gepofte aubergine en baba ganoush, burrata en paddenstoelen of je bestelt een watermeloen gazpacho. ’s Avonds een verrassingsmenu van de chef. Voor de kids een tosti of 2 (2! vertel ze dat maar eens!) pannenkoeken met stroop. 

Elke zaterdag einde middag is het tijd voor live muziek, en mocht het je ter plekke nog niet zijn opgevallen, neem dan even een kijkje in de bunker (!?) naast de keuken. Uniek overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, wat nu gebruikt wordt als expositieruimte. Ieder jaar een nieuwe tentoonstelling, vaak audiovisueel werk en installaties. Maar het charmantste aan de Waterkant: je kunt hier roeibootjes huren. Gewoon per uur of voor langer met uitgebreide picknick uitrusting (wijn, sandwiches en bonbons). The Notebook vibes anyone?

De Waterkant