Nederland, Haarlem5 februari 2021, door Imara Milatz

Voor de lekkerste borrels: dé delicatessenwinkels van Haarlem, onze favorieten

Nederland, Haarlem, 5 februari 2021, door Imara Milatz

Voor de lekkerste borrels: dé delicatessenwinkels van Haarlem, onze favorieten

In Amsterdam struinen we ieder weekend deze adressen af en de Haarlemse variant mocht -u begrijpt- niet ontbreken. Zo geschiedde een kant en klaar lijstje met de lekkerste delicatessenwinkels van Haarlem die we je niet willen onthouden. Echt waar, je zou ze maar niet kennen...

Hoe dan ook: hier ga je heen voor de kaas, daar ga je heen voor de wijn, lekker brood doe je zo... Rondje door de stad en er staat binnen no time een goed gevulde tafel. Dit zijn de beste bakkers kaaswinkels, traiteurs en slijters van heerlijk Haarlem.

De Slagersdochter

De Slagersdochter

Ze mag dan wel de Slagersdochter zijn maar deze slagerij heeft ook veel vegetarische en vegan opties. Je haalt hier vlees van goede komaf – te denken valt aan Brandt en Levie – en daarnaast veel vega opties voor op tafel tijdens de lunch of diner. Ook voor volledig opgemaakte borrelplanken, lekkere snacks voor tussendoor én alleen nog op te warmen avondmaaltijden ligt de vitrine altijd vol lekkers. Een goede fles wijn of lekkere soda hebben ze ook staan. Heb je nu trek? Neem dan een overheerlijk broodje op het bankje voor de zaak. Eigenlijk is De Slagersdochter je one-stop-shop voor al het lekkers.

De Slagersdochter – Kruisstraat 4

De Kookstoof

De Kookstoof

Deze deli en cadeauwinkel zit al enkele jaren op de Wagenweg in Haarlem Zuid en is nog niet zo lang geleden overgenomen door Charlotte en Steven die de lekkerste, gezonde afhaalmaaltijden bereiden. Het wekelijks wisselende menu kun je afhalen in de winkel of laten bezorgen op je tuin/huwelijks/bedrijfsfeest. De maaltijden en soepen haal je voor één persoon tot heel het gezin af. Enkele grepen uit de menu’s van de afgelopen tijd: ravioli met ratatouille, gebakken kabeljauw met saffraan en kip in honingmosterdsaus. We krijgen er spontaan trek van.

De Kookstoof – Wagenweg 27

Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord

Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord

Nou en of we gevoelige neusjes hebben. Een neus naar  lekkere wijn, ja. En naar ‘goed’ nieuws in town. Trappelen doen we dan ook wanneer we beide woorden in één zin kunnen voegen: een nieuwe (deel één) wijnbar (komt-ie: deel twee:) in Haarlem.

Deze fonkelnieuwe wijnbar kreeg de naam Zuid Noord. Waarom? Dat parkeren we even, hier lees je het uitgebreide verslag. Wat je vooral moet weten is dus dat er niets meer dan de heerlijkste glazen biologische wijn worden geschonken en dat je er echt heerlijk zit (ín de gezelligheid van de stad, maar precies op zo’n goede hoek uit de drukte en de tourist traps, laten we dat meteen maar bonuspunt deel drie noemen). Driemaal ‘win’ is scheepsrecht? Op naar Natuurwijnbar & Bistro Zuid Noord in Haarlem! Ook om af te halen, ja! Die heerlijk gevulde flessen kunnen gewoon de fietsmand in en mee naar huis gezeuld worden. En als je er dan toch bent, bestel meteen je diner; je scoort er immers ook heerlijke gerechten om af te halen (of thuis te laten bezorgen).

La Station Service

La Station Service

** Gesloten **
Maar we laten hem nog even staan zodat Haarlemmers eraan kunnen wennen dat dit leuke zaakje weg is. Een delicatessenwinkel met Franse wijnen, kazen, snoepjes. In een heerlijk hoekje van Haarlem, ook nog. De Franse Sonja en Antoine huurden een prachtig pand en toverden het om tot een zaakje waar je speciaal voor omfietst. Of omloopt, want het is praktisch het Spaarne over bij het Teylers Museum en je bent er. Niet te missen, want de winkel is van buiten al een parel dankzij de grote opgeknapte etalage vol lekkers en de oude letters boven de gevel. Zonde dat het weg is.

Lees meer

 

Maroosh

Maroosh

Al vaak geweest en meestal verlieten we de zaak met een flinke berg aan heerlijke hapjes. Meestal, want soms was alles al uitverkocht voordat wij een stap over de drempel van dit knusse hoekpand zetten. We hebben het over Maroosh, het lieve zaakje aan de Botermarkt dat in augustus de deuren opengooide en ever since – terecht – mag rekenen op een rij voor de deur. Je absolute go to adres voor mezze en daarmee met recht een van de heerlijke Haarlemse adressen om aan delicatessen voor thuis te komen.

Lees meer

 

Italiaanse Osteria Piccolo

Italiaanse Osteria Piccolo

Pontificaal op de grote markt, met zijn neus bijna op de St. Bavokerk; loop je Piccolo zomaar voorbij. Hoewel het imago van adressen op de Grote Markt niet zozeer om over naar huis te schrijven zijn, is Piccolo het proberen waard. Mocht je eens naar binnen getuurd hebben, dan weet je immers: dat belooft goeds (= lekkers). Binnen kom je terecht in een ruimte welke je voor even meeneemt naar het Italiaanse land, zo lijkt. Dat is goed gelukt, de kopie van een Italiaanse Osteria. Inclusief prachtige wijnen, geïmporteerd uit het land van de liefde. En daarbij een heel assortiment aan traditionele zuid-Italiaanse-regionale specialiteiten.

Grazie mielle, Piccolo! 

 

Empanas Maxima

Empanas Maxima

Zomers, snel, lekker en vernoemd naar onze eigen knuffel-Argentijnse: Empanadas Maxima. We gotta love het adres aan de damstraat (of op zaterdag op de grote markt). Hier kun je kiezen uit een zevental empanada smaken (favoriet; jamon y queso of pollo) met een portie chimmichurri on the side. Je kunt er ook terecht voor heerlijke (spannende) Argentijnse wijnen en als je aan het taste-testen slaat, vind je er ook een hele hoop andere Argentijnse snacks om te proeven.

Lees meer

 

A Loja

A Loja

Van Argentinië door naar Portugal! Voor de (van oorsprong Portugese) eigenaressen van A Loja was het van Amsterdam naar Haarlem. De zaak, onder de noemer A loja dus, nam zijn intrek aan de Anegang, waar het de lekkerste Portugese delicatessen tentoonstelt. Ja, daar horen ook (let op: huisgemaakte) pastels de nata bij. Maar ook olijfolie, vis uit blik, kruiden en veel meer.

A Loja

 

Jamón Jamón

Jamón Jamón

Sí een Spaanse mocht niet in het lijstje ontbreken. Jamón Jamón, de grote Spaanse vriend aan de Schagchelstraat, wordt druk bezocht. Zin in tapas? Jamón Jamón. Zin in de lekkerste Spaanse broodjes van Haarlem? Opnieuw: Jamón Jamón. Zin in Spaanse wijnen en kazen (manchego!)? Je raadt het al. Jamón Jamón, inderdaad.

Weet je eigenlijk niet waar je naar op zoek bent en heb je gewoon zin in lekkers? Van die dagen? De lieve mensen van de zaak weten je doen lekkerbekken in de knappe zaak, compleet gemaakt met Spaanse snufjes in het gezellige interieur. Jamón Jamón stilt óók je nog onontdekte lekkere trek.

Jamón Jamón

 

Sogno di Pasta

Sogno di Pasta

Sogno di Pasta is er eentje die je niet zo snel voorbij loopt, eenmaal in de buurt. De etalage is zo ingericht dat doorwandelen moeilijk is en binnenin besef je al snel hoe moeilijk de winkel te verlaten is zonder een aankoop te doen. Naast truffeldelicatessen (ja, die krijgt een aparte categorie), verkopen ze er ook funghi porcini secchi, pomodori secchi, artisjokharten op olie, ansjovisfilet en risottorijst. Zóveel Italiaanse heerlijkheden om uit te kiezen.

Regelrecht vanuit  Le Marche, Puglia, Calabrië… Sogni di Pasta dendert hard voort om vanuit iedere streek die Italië rijk is, de mooiste producten binnen haar Haarlemse winkel te verkopen. Daar hoeven we niet meer voor naar het buitenland…

Sogno di Pasta