Nederland, Den Haag1 februari 2022, door Sanne Carbaat

On a serieus note: wees lief en denk na voor je deelt

Nederland, Den Haag, 1 februari 2022, door Sanne Carbaat

On a serieus note: wees lief en denk na voor je deelt

Op het groenste stukje Den Haag in het Westbroekpark vind je Greens. Heerlijk zitten is het in de kas en dito eten en drinken. Eyecatcher is momenteel echter niet de kaart van Greens of de kas zelf, maar het standbeeld van een kat met een doos op z'n kop. De typische 'internetkat'. Filmpjes en bloopers van cats on the internet (wie volgt er niet minimaal drie katten instagram accounts?) verschijnen meteen op het netvlies. Precies de bedoeling van het stuk kunst, maar de boodschap erachter is serieuzer dan menige kattenblooper. Want hoe fijn het ook is om snel even een leuke foto te delen met een scharrel, vriend of op welk soort social media platform dan ook, het kan ook echt hele nare gevolgen hebben.

 

Barts Boekje ís een sociaal platform waar we al het leuks en fijns dat we tegenkomen delen. Soms komen we echter ook minder leuke plekken en dingen tegen. Natuurlijk kunnen we hier een stuk over schrijven en iedereen laten weten waarom het niks voor ons was, maar we kiezen ervoor om dit niet te doen. Eerlijk zijn we altijd in wat we schrijven en zeggen, maar je moet je altijd afvragen of het wel nodig is om iemand de grond in te branden. Wij vinden het misschien flut, maar anderen kunnen daar heel anders over denken. Plus degene die er wel al zijn tijd en moeite in heeft gestoken, kan veel meer last van hebben van de negatieve feedback dan het waard is. Stilstaan bij wat je deelt, hoe je het deelt en waarom je het deelt. Niet altijd makkelijk, maar wel altijd belangrijk. Zoals oma altijd zei: als je niks leuks te delen hebt, doe het dan lekker niet.

 

De typische internetkat en hun fails

De typische internetkat en hun fails

Social media en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Fijn om bereikbaar te zijn, top om leuke dingen te delen en hoe heerlijk dat alles zo toegankelijk is? Dit geldt echter alleen als de partij over wie de foto of tekst gaat, hier ook zo instaat. Wie kent niet Grumpy Cat, de internet van de afgelopen jaren? Boze foto’s en grappige filmpjes om maar zoveel mogelijk likes en volgers binnen te halen. Maar is er wel aan Grumpy Cat gevraagd of ‘ie op deze manier in het nieuws wilde komen? Dit is natuurlijk een gebbetje, want dat beestje had een heerlijk leven. Katten zijn met hun onhandige sprongen en fratsen het ideale internetslachtoffer. Hun fails worden gedachteloos op het internet gezet zonder rekening te houden met de gevoelens van Witje of de carrière dromen van Minoes. De vergelijking met mensen is echter snel gelegd en dan wordt het een ander verhaal.

 

Voor alle “katten” die slachtoffer zijn geworden van privacyschending, die tegen hun wil celebrities zijn
geworden van het internet, die zonder toestemming gedeeld zijn op wat voor manier dan ook, wordt wat gedaan. Met het kattenstandbeeld bij Greens in Den Haag wordt de campagne ‘denk twee keer na voor je deelt’ opnieuw onder de aandacht gebracht. Afgelopen november 2021 ging de campagne van start (je zal het waarschijnlijk al in het nieuws voorbij hebben zien komen) en nu dus op een ludieke manier maar met een serieuze ondertoon.

PS kattenfilmpjes delen blijft ok 😉

Nadenken dus, voor je wat deelt. Één keer voor jezelf, en één keer voor de ander.

Denk twee keer na voor je deelt