Nederland, Drenthe12 mei 2019, door Jorien Thijs

Doen in Drenthe

Nederland, Drenthe, 12 mei 2019, door Jorien Thijs

Doen in Drenthe

Het verrassend afwisselende landschap, de ruimte. Perfect ook met kind(eren) want de max een paar uur gassen en genoeg leuks te doen. Afvinken maar:

Kamperen nieuwe stijl

Kamperen nieuwe stijl

Zo u weet, we zijn geen diehard campingfanaten. Iets met gemeenschappelijke toiletten en net te koude slaapzakken. Maar steeds vaker beseffen we ons dat het anders kan. In een net iets luxer huisje (zie bijvoorbeeld de Greenhouse, met houtkachel én vaatwasser én fijne bedden op Camping Buitenland) of in zo’n knusse kampeerbus. De leukste busjes zijn van Tralaluna, initiatief van Mark en Manilde. Dit koppel pimpt oldtimer vierwielers en caravans uit de jaren ’60 en ’70 en richt ze compleet in zodat het echte – what’s in a name – huisjes op wielen worden. Lekker retro en voorzien van fris beddengoed, waterkoker en kacheltje. We like.

Overnachten in een boomhut

Overnachten in een boomhut

Nog een slag luxer is overnachten in een fancy boomhut. Klinkt basic, maar dat is het allerminst. In Drenthe vind je op allerlei plekken bijzondere boomhutten, zoals bijvoorbeeld op de sympathieke familiecamping d’Oldekamp. Aan de rand van de camping staat de winnaar van tv-programma de Boomhut Battle waarin vier families de strijd aan gingen om de mooiste hut te bouwen. En het moet gezegd; dit bouwsel heeft absoluut niks te maken met het krakkemikkige ding dat je vroeger zelf in elkaar timmerde. Van binnen is het ook al zo’n plaatje, met heerlijke bedden (en bedstedes), een keuken met inductie kookplaat en een lekkere douche. Denk daar ook nog even de vogeltjes op het balkon bij en de zon die opkomt achter het weiland.

Klimmen in een oerbos

Klimmen in een oerbos

De jonkies moeten geregeld even uitrazen. Rennen, springen, klimmen. Die dingen. Als het huis (of de kampeerbus) te klein wordt, verkassen we het hele spul naar het buiten. Plek waar zowel wij als de mini blij worden, is Joytime Outdoor Klimpark Grolloo dichtbij Assen. Een unieke locatie, middenin het bos en aan een meertje. Voor de kleinsten is er een apart klimparcours tussen de bomen, omringd door netten zodat ze veilig kunnen klimmen. En zijn ze even klautermoe, dan is er een strandje om lekker met zand en water te klooien terwijl jij bij het paviljoen een drankje bestelt. Verwacht overigens geen al te complexe kaart, maar gewoon een prima burger met friet. Aan de andere kant van het meer staat trouwens ook weer een boomhut, die dienst doet als plek om te borrelen.

Schaapjes tellen

Schaapjes tellen

Doe ons de lente. Alles in bloei, de eerste warme dagen. We komen er spontaan voor uit onze winterslaap. Het voorjaar staat bovendien voor pasgeboren kuikens, lammetjes en andere pluizige knuffeldieren en bij het spotten daarvan maakt ons (moeder)hart toch altijd een klein een sprongetje. Drenthe staat bekend om de enorme schaapskooien waar ieder jaar honderden lammetjes worden geboren. Wisten we niet, maar hier werken anno nu nog steeds herders die elke dag de kuddes ‘uitlaten’ op de heide en precies weten hoeveel ooien (vrouwtjes) en ramen (mannetjes) er ter wereld komen. Tip: houd in de gaten wanneer de lammetjesdagen zijn, dan kun je de newborns komen bewonderen en aaien. Ook in andere seizoenen is een bezoekje aan zo’n schaapskooi trouwens de moeite waard, al was het maar omdat het beeld van al die heideschapen over die paarse vlakte een plaatje is.

Zwemmen in de buitenlucht

Zwemmen in de buitenlucht

De beste jeugdherinneringen hebben we aan eindeloze zomervakanties en iedere dag zwemmen in de buitenlucht. Schepje en emmertje mee, picknickkleed, een visnetje. Er is zo weinig nodig als de zon maar even schijnt. In Drenthe zijn fantastische zwemplekken waar je een duik kunt nemen. Speelvijver de Kibbelkoele, vlakbij Emmen, is zo’n plek. Ideaal met kleintjes want de plas is ondiep en loopt langzaam af. Er is een ruim zandstrand dat elke dag wordt schoongemaakt en bij het kioskje kun je wat drinken kopen. Meer zwemplassen in Drenthe vind je hier.

Op expeditie over de Hondsrug

Op expeditie over de Hondsrug

Een must als je deze regio bezoekt, is natuurgebied De Hondsrug, dat door Unesco bestempeld is als werelderfgoed. Het heuvelachtige landschap is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd en uit die tijd stammen de hunebedden die je hier treft. Met de e-karretjes van Eko-Tours ontdek je dit park op een nieuwe manier. Je vertrekt vanuit Exloo en komt op plekjes waar je met een gewone auto of op de fiets lastig komt vanwege de afstand of omdat het niet toegankelijk is. In deze 100% elektrische terreinautootjes scheur je zonder problemen over de bospaden en zandweggetjes van de Hondsrug. En omdat de karretjes zo stil rijden, schrik je geen vogels of andere dieren af. Met geluk zie je zelfs een stel reeën. Drenthe op haar best.